Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΕΛΛΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, ο πρώτος τη τάξει Αρχιερεύς του Οικουμενικού Θρόνου, θα προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Βελλάς Ιωαννίνων για τον εορτασμό του Αγίου Νεομάρτυρος Αυξεντίου, του εκ χώρας Βελλάς, την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Ο νεομάρτυς μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1720.
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Βελλάς έχει ένα λόγο παραπάνω να τιμά ξεχωριστά το νεομάρτυρα, γιατί είναι Βελλάς σεπτόν εκβλάστημα. Γιατί είναι δόξα και καύχημα της περιοχής και θερμός της παραστάτης. «Ως φαιδρά και περιχαρής ημίν η πόλις... του φωτός του μάρτυρος υπέρ αστραπήν άπασαν την πόλιν ημίν καταυγάσαντος».
Διαβάστε τα όσα γράφει για τον νεομάρτυρα ο Ηγούμενος της Μονής Βελλάς αρχιμ. Δοσίθεος εδώ.

Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιανουαρίου, εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου («εις Κοπάνους») πόλεως Ιωαννίνων, στον οποίο φυλάσσεται το δεξί χέρι του Αγίου Γρηγορίου.Την παραμονή, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και ώρα 6η εσπερινή, θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία.
Την κυριώνυμον ημέρα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 07.30 π.μ., θα τελεσθεί ο Όρθρος & η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα, ώρα 5, ο Εσπερινός με την Ιερά Παράκληση στον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο.
Τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου («εις Κοπάνους») επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος και προσκύνησε το δεξί χέρι του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

«Στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου των Κοπάνων υπάρχουν πολλά άγια λείψανα. Το γνωστότερον πάντων είναι η δεξιά του Γρηγορίου του Θεολόγου. Αυτό είναι ξακουστόν και θαυμαστόν, όλος ο κόσμος το ξεύρει στα Γιάννινα και στα πέριξ...».Κωνσταντίνου Τ. Καζαντζή, «Το χέρι του Αγίου Γρηγορίου».
Εκδόσεις «Μνημοσύνη», 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails