Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ο ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ


O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, βοηθός του λίαν αγαπητού της Ιδιωτικής Οδού Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, είχε την καλοσύνη να μας στείλει υλικό από την χριστουγεννιάτικη ιεραποστολική δραστηριότητα του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλοχίου στα νησιά Φίτζι.
Αρχικώς δημοσιεύουμε ένα κείμενο του Επισκόπου Δορυλαίου κ. Νικάνδρου για τον Μητροπολίτη Ν. Ζηλανδίας, ευχαριστώντας θερμά τον Θεοφιλέστατο για την προσφορά του στην Ιδιωτική Οδό μας.

Ο γνωστός Ιεραπόστολος π. Αμφιλόχιος γνήσιον τέκνον του αειμνήστου π. Αμφιλοχίου Μακρή από τον Οκτώβριον του 2006, κοσμεί τον θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας συμπεριλαμβανόμενων και των νήσων του Νοτίου και Ανατολικού Ειρηνικού Fiji, Tonga και Samoa.

Είχαμε την ιδιαιτέραν χαράν και ευλογίαν ο Άγιος Νέας Ζηλανδίας να ευρίσκεται εις την Αυστραλίαν και να συμμετάσχη εις την Α’ Συνέλευσιν των κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Ωκεανίας, υπό την προεδρείαν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ Στυλιανού (16 -18 Οκτωβρίου 2010).

Μετά την λήξιν των εργασιών της Επισκοπικής Συνελεύσεώς μας, ο Σεβασμιώτατος Άγιος Νέας Ζηλανδίας κατόπιν προτροπής του ομογαλάκτου εκ της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αδελφού του, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Στυλιανού επεσκέφθη την Μελβούρνη και την Αδελαῒδα. Προσηνής, απλούς, γαλήνιος, ιεροπρεπής, χαρουμένος εντυπωσίασε τους χριστιανούς μας.

Βίωμά του «το Έλλησί τε και βαρβάροις, σοφοίς τε και ανοήτοις οφειλέτας ειμί» (Ρωμ.1,14). Αισθάνεται ότι πρέπει να μοιρασθεί μαζί μέ τους άλλους το πολύτιμο δώρο που έχει λάβει, δηλαδή την προσωπική εμπειρία του Αναστάντος Χριστού «Χριστώ συνεσταύρωμαι, ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» (Γαλ. 2,20).

Σήμερον 11ην του μηνός Ιανουαρίου ελάβαμεν τάς εορτίους ευχάς του Αγίου Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλοχίου οι οποίες δεν είναι τυπικές αλλά γεννούν το αίσθημα ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος έχει εις τον νούν του τον ευαγγελισμόν των ανθρώπων, διό και ταπεινώς έκρινα ότι πρέπει να δημοσιευθούν διά να αφυπνίσουν την συνείδησίν μας διά την αγάπην του ευαγγελισμού των ανθρώπων. Αυτό άλλωστε είναι και το δίδαγμα του Ευαγγελίου, και το μήνυμα της Σαρκώσεως του Θεού και Λόγου.

Αδελαϊδα 11 Ιανουαρίου 2011

Ο Βοηθός Επίσκοπος

+ Ο Δορυλαίου Νίκανδρος

Ακολουθεί ένα κείμενο του Μητροπολίτου Ν. Ζηλανδίας για μια χριστουγεννιάτικη

ιεραποστολική εξόρμηση.

Χριστός γεννάται δοξάσατε

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την μεγάλη γιορτή της Γεννήσεως του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού εδώ στο Βανούα Λέβου, το δεύτερο μεγάλο νησί των Φίτζι. Προσπαθούμε από εχθές να συναντήσουμε την οικογένεια του κ. Joeli, που δήλωσαν πως θέλουν να γίνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Ζουν στο δάσος και ήταν δύσκολο να πάμε εκεί αν και ξεκινήσαμε γι' αυτό το σκοπό. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έκαμαν το χωματένιο δρόμο αδιάβατο. Σήμερα ήλθαν οι ίδιοι και μας βρήκαν στο σπίτι του πρώτου Ορθόδοξου αδελφού μας Βαρνάβα. Οι γονείς με έξι παιδιά. Είναι και άλλα τέσσερα που δεν μπόρεσαν να έλθουν γιατί είναι άρρωστα με πυρετό. Και αυτά που ήλθαν ήταν σε κακά χάλια. Πόνεσε η ψυχή μας που τα είδαμε έτσι ταλαιπωρημένα, άπλυτα και τσιμπλιασμένα με σκισμένα και λερωμένα ρούχα!

Πρώτη μας δουλειά ήταν να αναλάβουν η Αριάδνη και η Μαρία, η σύζυγος του Βαρνάβα, να πλύνουν τα χεράκι και τα προσωπάκια τους. Μετά να τα βάλουμε να καθίσουν στο τραπέζι για να φάνε κάτι, να συνέλθουν από τον κόπο και την εξάντληση. Δυσκολεύτηκαν να το κάνουν από συστολή και επειδή δεν έχουν συνηθίσει να κάθονται σε τραπέζι παρά μόνο στην ψάθα. Εκεί είναι το τραπέζι τους, εκεί η τραπεζαρία τους, εκεί το σαλόνι, εκεί και ο ύπνος τους.


Πώς να μη συγκλονιστεί κανείς και να μη νοιώση έλεγχο στη συνείδησή του βλέποντας τόση δυστυχία και τόση στέρηση σε αυτούς τους ανθρώπους! Και πώς να μη θαυμάση την υπομονή τους, την καρτερία τους και την τόσο σεμνή αξιοπρέπειά τους!

Αφού συνήλθαν με το γάλα και τις άλλες τροφές που τους πρόσφερε η Χριστιανική αγάπη ήλθε η ώρα να τους μιλήσουμε. Να τους καλωσορίσουμε και να τους πούμε ποιοί είμαστε και πόσο χαιρόμαστε για την απόφασή τους να γίνουν μέλη της αληθινής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

Στη συνέχεια τους προτείναμε να μεταφερθούν από το Σάβου-Σάβου, όπου μένουν, στην πρωτεύουσα του νησιού τη Λαμπάσα και να μείνουν μαζί με την οικογένεια του Βαρνάβα προσωρινά μέχρι να τακτοποιηθούν μόνιμα κοντά στην Εκκλησία που άρχισε να γίνεται εκεί.

Εκεί και θα βαπτιστούν και θα εκκλησιάζονται. Καλλιεργώντας δε τον κήπο και πουλώντας τα φρούτα και τα οπωρικά που θα παράγουν θα μπορέσουν να ζήσουν και οι δύο οικογένειες με κάποια άνεση, αποτελώντας τον πρώτο Ορθόδοξο πυρήνα στην περιοχή.


Μόνο μετά από αυτές τις αποφάσεις νοιώσαμε να απαλύνεται η λύπη και ο πόνος που αισθανθήκαμε αντικρύζοντας την θλιβερή αυτή κατάσταση στα πρόσωπα των ελαχίστων αυτών αδελφών του Χριστού, που γινόμενα μέλη της Εκκλησίας Του, θα σωθούν πνευματικά αλλά και θα ευεργετηθούν σωματικά.

Ο Χριστός, η Εκκλησία Του, σώζει όχι μόνο την ψυχή του ανθρώπου αλλά και το σώμα του. Ολόκληρο τον άνθρωπο. Γι' αυτό και λέγει στο ιερό Ευαγγέλιό Του ο Κύριος: “Επείνασα και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με...” (Ματθ. 25,35).

Κοντά στους φτωχούς Φιτζιάνους αδελφούς μας και ιδιαίτερα στα δέκα πεινασμένα και περιφρονημένα παιδιά και προσπαθώντας να τους μεταδώσουμε τον παλμό της χριστιανικής αγάπης ζούμε την αληθινή χαρά των Χριστουγέννων ψάλλοντας μαζί με τον ιερό υμνωδό της Εκκλησίας μας το “Χριστός γεννάται δοξάσατε”.

Ο Νέας Ζηλανδίας

Αμφιλόχιος


Στιγμές της ιεραποστολικής δράσης μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας.

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Οντως! Ιεραποστολικός και αξιόλογος Ιεράρχης.

Ανώνυμος είπε...

Βρε Ανδριόπουλε, τι σχέση έχεις εσύ με τον Ν. Ζηλανδίας Αμφιλόχιο ;
Από άποψη ήθους εννοώ.

Related Posts with Thumbnails