Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Από σήμερα το μεσημέρι ξεκίνησε στο κανάλι της Βουλής η μετάδοση ενός ιδιαίτερου ντοκυμαντέρ σε τέσσερα μέρη: Χριστούγεννα. Μια κορυφαία στιγμή της μουσικής και της υμνογραφίας με τους βυζαντινούς χορούς της Αγίας Ειρήνης Aθηνών.
Πρόκειται για μια παραγωγή που έχουν επιμεληθεί Οι τεχνίτες του Διονύσου, ήτοι δύο ταλαντούχες γυναίκες: η συνθέτις και μουσικολόγος Σωτηρία Αδάμ και η σκηνοθέτις Στέλλα Αρκέντη.
Η λειτουργική ζωή στην Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου, στην πρώτη Μητρόπολη των Αθηνών, είναι έντονη εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια, από το 1982, οπότε ανέλαβε πρωτοψάλτης ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ιδρυτής και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.
Τα τελευταία χρόνια είναι ακόμα πιο έντονη χάρις και στον καλλίφωνο εφημέριο π. Θωμά Χρυσικό, εραστή του Τυπικού και των ακολουθιών της Εκκλησίας.


Η Σωτηρία Αδάμ και η Στέλλα Αρκέντη, κοινωνοί οι ίδιες της λειτουργικής ζωής της Αγίας Ειρήνης, έκαναν τις ακολουθίες των Χριστουγέννων ντοκυμαντέρ, αναδεικνύοντας τον πλούτο της Υμνογραφίας, της ψαλτικής τέχνης και του Τυπικού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στα τέσσερα μέρη ο Λυκούργος Αγγελόπουλος εξηγεί τις λεπτομέρειες του Τυπικού και των μελών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιϊας που έχουν συντεθεί για τα Χριστούγεννα.
Σήμερα το μεσημέρι μεταδόθηκε το πρώτο μέρος:
Ο Εσπερινός της παραμονής των Χριστουγέννων με τα αρχαιότατα τροπάρια των αρχών της δευτέρας περιόδου της υμνογραφίας, με τις εμπνευσμένες συνθέσεις του Γερμανού, του Ανατολίου και την περίφημη σύνθεση της Κασσιανής «Αυγούστου μοναρχήσαντος επί της γης».

Σωτηρία Αδάμ


Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου: 12.οο - 13.00
Ο Όρθρος των Χριστουγέννων (Α')
Μνήμη της Πόλης με τον Κωνσταντινουπολίτη Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Μαφίδη και τους χορούς της Αγίας Ειρήνης να ψάλλουν τα θαυμάσια καθίσματα, τον έξοχο ψαλμικό στίχο του περίφημου βυζαντινού Μαϊστορος Ιωάννου Κουκουζέλη «Ευλογήσατε τον Κύριον…Εμμανουήλ παιδίον» και την πρώτη Ωδή των δύο Κανόνων του Ιωάννου Δαμασκηνού και του Κοσμά Μελωδού.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου: 12.οο-13.οο

Ο Όρθρος των Χριστουγέννων (Β')

Με τους υπέροχους κανόνες του Ιωάννου Δαμασκηνού και του Κοσμά Μελωδού και το περίφημο Κοντάκιο του Ρωμανού του Μελωδού «Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει».

 
Στέλλα Αρκέντη

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου: 12.οο-13.οο

Η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία

Τα εορταστικά αντίφωνα, προκείμενα και αλληλουάρια, το χερουβικό και το μεγαλυνάριο με τον ειρμό της ενάτης ωδής του πρώτου κανόνα
.

1 σχόλιο:

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Ὑπέροχο.Εὐχαριστοῦμε γιά τήν εἰδοποίηση.Ἄν θέλετε κε Ἀνδριόπουλε, νά μᾶς γνωστοποιεῖτε ἐγκαίρως προσεχεῖς ἓρμηνείες τῆς ΕΛ.ΒΥ.Χ. εἴτε στήν Ἓλλάδα εἴτε στό ἐξωτερικό.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Related Posts with Thumbnails