Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ ΤΟΥΣ AL MAHABAA ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ



To video απ' του you tube είναι παλαιότερο, αλλά οι φωτογραφίες της Ιδιωτικής Οδού χθεσινές!
Και πάλι στον Ιανό με τους Al Mahabaa χθες βράδυ για ένα ταξίδι στον εγγύς μουσικό κόσμο της Μέσης Ανατολής. Με τον παλιό φίλο από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία Nabil Al Sayeg από τη Συρία στο τραγούδι. Μουσικές και τραγούδια από την Συρία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο παλιότερων και νεώτερων συνθετών.


Τους "Al Mahabba" αποτελούν εκτός από τον Ναμπίλ οι σπουδαίοι μουσικοί:
Περικλής Παντολέων-ούτι, Νεκτάριος Σταματέλος-νέυ, Μάνος Επιτροπάκης-τσέλλο, Εφη Ζαϊτίδου-κανονάκι, Γιώργος Αναγνωστόπουλος-κρουστά, Γιάννης Ευσταθόπουλος-κρουστά.

Τα όργανα που χρησιμοποιούν οι Al Mahabba κυμαίνονται σε ανάλογο ύφος με το ρεπερτόριο του συγκροτήματος. Το ούτι (αραβικό λαούτο), το νέυ (πνευστό από καλάμι) και το κανονάκι δένουν με τους ήχους του τσέλου (ένα «δυτικό» όργανο που αποτελεί αναπόσπαστο πλέον τμήμα της αραβικής ορχήστρας) και των παραδοσιακών κρουστών.


Όλοι τους παίζουν με πάθος και δεξιοτεχνία. Γι' αυτό και γοήτευσαν τον Αλεξανδρινό Νίκο Ξυδάκη ο οποίος τους ζήτησε συνεργασία για διάφορες δικές του παραγωγές.
Σήμερα κυκλοφορεί ο καινούργιος τους δίσκος και καθώς θα εμφανιστούν και απόψε στον Ιανό, θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους βρεθούν εκεί να μοιραστούν τη νέα τους δουλειά.
Πάντως χθες βράδυ η μουσική σκηνή του Ιανού ήταν κατάμεστη και μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο κόσμος πήγε ν' ακούσει αμιγώς αραβική μουσική, υψηλού μάλιστα επιπέδου, και ταυτόχρονα διασκέδαζε.


Κάποια στιγμή, εκεί πάνω στις παθιασμένες αραβικές μελωδίες, εμφανίστηκε και Αϊσά, η οποία λικνίστηκε με χάρη στους ρυθμούς των Al Mahabaa, ξαφνιάζοντάς μας όλους ευχάριστα.

Στην φωτογραφία, με τον Ναμπίλ, τον Νεκτάριο Σταματέλο που παίζει νέυ και είναι και αγιογράφος και τον φίλο Roni Bou Saba από το Λίβανο, ο οποίος στον νέο δίσκο του συγκροτήματος μετέφρασε τους στίχους των τραγουδιών από τα αραβικά στα ελληνικά.

Εύχομαι στους Al Mahabaa πάντα επιτυχίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails