Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κωνσταντινούπολη

Του Νικολάου Μαγγίνα

Η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου στην Ομογένεια της Πόλης μελετάται από παράγοντες της Ρωμιοσύνης το οποίο σκοπό θα έχει την Κοινοτική οργάνωση στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις της εποχής μας.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα μία προκαταρκτική συνάντηση των Επιτρόπων των Κοινοτήτων της Ομογένειας εν όψει της δεύτερης συνάντησης τους που θα λάβει χώρα στις 6 Νοεμβρίου στον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα μεταξύ των ωρών 10 π.μ. 4 μ.μ..

Θα μελετηθεί η δυνατότητα ίδρυσης Συνδέσμου ο οποίος θα λειτουργήσει, ως συντονιστικό όργανο με γνώμονα την εξυπηρέτηση των Κοινοτικών αναγκών και φυσικά με την γενική αποδοχή των μελών Εφορειών και Επιτροπών. Η προσπάθεια αυτή θα έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό και απορρέει από τις νέες ανάγκες και προκλήσεις της ευρύτερης κοινωνίας, μακριά απο τυχόν εσωστρέφειες, καθώς και στο πλαίσιο του νέου βακουφικού νόμου ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοτήτων και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Το συντονιστικό αυτό όργανο δεν θα έχει ελεγκτικό χαρακτήρα, αλλά στο να συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση και καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων, τα οποία καλούνται να χειριστούν οι παράγοντες των Κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε μία πρώτη συνάντηση των Επιτροπών στις 23 Ιανουαρίου, στην οποία υπήρξε μεγάλη εκπροσώπηση από 40 περίπου Ομογενειακούς φορείς και Ιδρύματα και προσδιόρισε στόχους οι οποίοι και θα μελετηθούν στη συνάντηση.

Ως γνωστόν η προσπάθεια ανασυγκρότησης των Κοινοτικών πραγμάτων ξεκίνησε το 2006 με το επιτυχημένο συνέδριο «Συνάντηση στην Πόλη», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΑΖ (Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου). Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συμμετείχαν σε αυτό Κωνσταντινουπολίτες από την Πόλη και από πολλές χώρες. Συνεχίστηκε με τις εκλογές της ανανέωσης των διοικητικών σωμάτων των Κοινοτήτων, με την πραγματοποίηση κατά διαστήματα δημόσιων συζητήσεων και με ημερίδες για τα θέματα της Ομογενειακής Παιδείας και νεότητος. Δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων της Πόλης καθώς και Επιτροπή Παιδείας για τα εκπαιδευτικά θέματα που απασχολούν την Ομογένεια.

Στην προκαταρκτική αυτή συνάντηση παρέστησαν: ο Άρχων Διδάσκαλος του Γένους Δημήτριος Φραγκόπουλος, ο εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων: Γιώργος Στεφανόπουλος (Χαλκηδόνος), Γιάννης Δεμιρτζόγλου (Κανδυλλί), Αντώνης Παριζιάνος (Αγίου Νικολάου Υψωμαθείων), Γιώργος Παπαλιάρης (Σταυροδρομίου, Μεγάλου Ρεύματος), Δημήτρης Ζώτος (Ταταούλων), Νίκος Αθανασιάδης (Μακροχωρίου), Μαίρη Κομοροσάνο (Σχολή Γαλατά), η αντιπρόεδρος της επιτροπής Χάλκης Ολυμπία Παναγιωτίδου, καθώς και άλλα μέλη κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails