Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ"

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Διεθνής διάσκεψη με θέμα: «Θρησκευτικές Ελευθερίες: Η Γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και διοργανώνεται από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εδρεύει στην Αμερική, και το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Παναγία Παμμακάριστος, σε συνεργασία με το Γραφείο του Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες.



Σε μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ταγμένο στον καλό αγώνα για θρησκευτική ελευθερία για όλους τους λαούς του κόσμου, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προακαταλήψεις...
Το συνέδριο αυτό δίνει την ευκαιρία σε ποικιλία ειδικών, νομικών, διαμορφωτών πολιτικής, θρησκευτικών και κοινοτικών ηγετών, να εξετάσουν σε λεπτομέρεια την έννοια της γνήσιας θρησκευτικής ελευθερίας και πώς μπορούμε καλύτερα να την εγγυηθούμε για όλα τα τέκνα του Θεού. Η εργασία σας έχει εξέχουσα σημασία για τον σύγχρονο κόσμο μας, όπου ο σεβασμός προς την «ετερότητα» στο πρόσωπο των συνανθρώπων μας δείχνει να εκμηδενίζεται στο πλαίσιο των αναδυόμενων φονταμενταλιστικών ιδεολογιών".



Στην Διάσκεψη συμμετείχε και ο
τούρκος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα και διαπραγματευτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επικρότησε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του διεθνούς συνεδρίου και τόνισε:
«Γέφυρες χρειάζονται για την αλληλοκατανόηση».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Νίκου Μαγγίνα στο Φως Φαναρίου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η τάση να δείχνουμε οτι είμαστε ανοιχτόμυαλοι θα μας φάει, ως εθνος τουλάχιστον. Γιατι καλη ειναι η αναγνώριση και ο σεβασμός της ετερότητας (αλλος νεολογισμός αυτός) αλλά να μη καταντά υποδουλωση της δικής μας θεσης απέναντι στους αλλους. Εν ολίγοις πρέπει να σεβόμαστε και τις πλειοψηφίες . Και στην Ελλάδα πλειοψηφία ειναι οι Χριστιανοί (ανεξαρτήτως δόγματος). Οι άλλοι βεβαίως έχουν δικαίωμα να ασκουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα αλλά οχι οπως προχτές με τους μουσουλμάνους να εχουν καταλάβει το λεκανοπέδιο Αττικής και τους διάφορους "δημοσιογράφους" να σκίζονται να τους υπερασπιστουν. Ας φτιάξουν ( με δικά τους λεφτά) ενα τζαμί ολοι οι αλλοθρησκοι και να μαζεύονται εκεί. Οχι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Με τις απόψεις αυτές εχουμε καταντήσει αηδία. Φτάνει πιά κυριοι υπερασπιστές της "ετερότητας". Σεβασμός και στους γηγενείς.

Ανώνυμος είπε...

O σεβασμός και η αγάπη της "ετερότητας" προϋποθέτει το σεβασμό και την αγάπη στα "καθ' υμάς". Ας είμαστε ειλικρινείς.

Related Posts with Thumbnails