Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΣ ΣΥΝΕΠΗΡΕ ΑΠΟΨΕ Ο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΑΚΙ TAXIR AYDOGDU


Ήταν όντως ιδιαίτερη αυτή η ελληνοτουρκική μουσική βραδιά στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Οι Τρεις χορευτικές Μικρασιατικές εικόνες του Φίλιππου Τσαλαχούρη μας έβαλαν κατευθείαν στο κλίμα. Ανατολή, δυτικά εκφρασμένη, μα δεξιοτεχνικά και συγκινητικά.
Στη συνέχεια, απολύτως φυσική, ο Τούρκος βιρτουόζος στο κανονάκι, Ταχίρ Αϊντογντου ερμήνευσε, για πρώτη φορά στην χώρα μας, το πρωτοποριακό έργο του Φερίντ Αλνάρ «Κοντσέρτο για κανονάκι και ορχήστρα εγχόρδων» (1946-νεώτερη εκδοχή 1970).
Ένα έργο που δεν εκτελούνταν συχνά στο παρελθόν λόγω των υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων. Στις μέρες μας εκτελείται συχνότερα με διαφορετικές ενορχηστρώσεις, χάρη σε πρωτοπόρους δεξιοτέχνες, όπως ο Ταχίρ Αϊντογντού, τον οποίο απολαύσαμε στην κυριολεξία όσοι βρεθήκαμε απόψε στην συναυλία της Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του συγκροτημένου μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη, γνωστού και από την προσφορά του στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων.


Στις φωτό της Ιδιωτικής Οδού:
Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης, με την εκ Πατρών σύζυγό του Ευγενία Καλοφώνου (μεσόφωνο) και τον όντως φιλόμουσο ιατρό και συγγραφέα, αειθαλή Θάνο Κωνσταντινίδη.


Ο διάσημος σολίστ Taxir Aydogdu με κυρίες της διοργάνωσης.
Τρεις φορές τον κάλεσε το κοινό στη σκηνή με ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Κι εκείνος ανταποκρίθηκε τρις με μικρά υπέροχα κομμάτια για κανονάκι.
Το τελευταίο ήταν μια έκπληξη! Τζαζ μελωδία για κανονάκι σόλο.



Τη συναυλία παρακολούθησε και ο γνωστός μαέστρος και πιανίστας Γιώργος Πέτρου (στην φωτό με τον Φ. Τσαλαχούρη).
Επίσης εκεί ήταν και ο συνθέτης και μαέστρος Ιάκωβος Κονιτόπουλος, η Σοφία Τοπούζη από το Μέγαρο Μουσικής και πολλοί Τούρκοι που ήλθαν να απολαύσουν μια ευτυχή μουσική συνύπαρξη των δύο γειτόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails