Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ


Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας και της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Ελλάδα, η Γενική Πρόξενος της Τουρκίας Αθηνών Πειραιώς κυρία Beyza Üntuna και η Πρόεδρος της Η&M (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά & Μουσεία) κυρία Λίλα ντε Τσάβες διοργανώνουν απόψε μια Ελληνο-Τουρκική μουσική βραδιά, Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010, στις 8:30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138.
Στην συναυλία σύμπραξης των δύο λαών συμμετέχουν ο Τούρκος βιρτουόζος Tahir Aydoğdu και η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ο Tahir Aydoğdu, έχοντας ηχογραφήσει 23 άλμπουμ και έχοντας περιοδεύσει σε 50 χώρες, μεταφέρει το πολυβραβευμένο ταλέντο του στην Αθήνα για ένα βράδυ μουσικής ένωσης των δύο λαών.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα των: Φίλιππoυ Τσαλαχούρη: Τρεις χορευτικές Μικρασιατικές εικόνες Ferid Alnar: Κοντσέρτο για κανονάκι και ορχήστρα εγχόρδων σολίστ Tahir Aydoğdu Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Souvenirs de Florence, Opus 70.
Τη συναυλία θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Οι Τρεις χορευτικές Μικρασιατικές εικόνες για ορχήστρα εγχόρδων και gran cassa, έργο 58 του Φίλιππου Τσαλαχούρη γράφτηκαν, όπως σημειώνει ο ίδιος, έπειτα από πρόσκληση του Γιώργου Κουρουπού και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
«Μετά την ολοκλήρωση, τον Σεπτέμβριο του 2006, των 24 Ελληνικών Χορών για μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα, παραγγελία του Μουσείου Μπενάκη, η σύνθεση τριών ακόμη χορών και μάλιστα για έγχορδα ήταν ευεργετική εργασία. Η επιλογή των θεμάτων έγινε από το πλούσιο υλικό που είχε συγκεντρωθεί για τη σύνθεση των «24», και πάντοτε με τη σκέψη ριζωμένη στη Μικρασιατική γη που γέννησε παππούδες και γιαγιάδες» αναφέρει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. Η πρώτη εκτέλεση του έργου έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2007 από την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μουσείο Μπενάκη, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Εκτελέστηκαν επίσης από την Ορχήστρα της Πάτρας και τον Άλκη Μπαλτά, καθώς και από την Κλασσική Ορχήστρα του Κιέβου σε συναυλία που δόθηκε με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην όπερα του Κιέβου.
Πριν ένα μήνα (8 Σεπτεμβρίου) ο Άλκης Μπαλτάς ερμήνευσε το έργο με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος που διοργάνωσε για τον Φώτη Κόντογλου, στο 10ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου.
Αναμφισβήτητα οι Τρεις χορευτικές Μικρασιατικές Εικόνες του Τσαλαχούρη έχουν καταστεί ήδη έργο δημοφιλές το οποίο παίζεται πολύ συχνά και κερδίζει μουσικούς και κοινό.
Έχει ηχογραφηθεί από την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του Μ. Λογιάδη και περιλαμβάνεται στο cd συλλογή (παραγωγή: Ορχήστρα των Χρωμάτων) με έργα Φ. Τσαλαχούρη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πως θα μπορουσε να ερθει και στην Πατρα ενας τετοιος αξιλογος καλλιτέχνης;

Related Posts with Thumbnails