Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

"ΠΥΡΑΓΟΣ ΕΠΙ ΤΙΜΗ" ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ


Στις αρχές του έτους κυκλοφορήθηκε η νέα ποιητική συλλογή του π. Βασιλείου Θερμού, με τίτλο: Πυραγός επί τιμή.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 31 ποιήματα, 7 κολάζ και μία ομιλία με τίτλο: Η άδηλη "ποίηση" των κρυφών "ιερέων". Πρόκειται για την ομιλία που εκφώνησε ο π. Βασίλειος Θερμός στην εκδήλωση για την Ιερατική Ποίηση που διοργανώσαμε στις 14 Ιανουαρίου 2007 στην Πάτρα με το Πολύτροπον (στην Φιλαρμονική Εταιρεία - Ωδείο Πατρών).
Πρόκειται για την τρίτη συλλογή του π. Βασιλείου. Οι δύο προηγούμενες ήταν: Φωνήεντες στεναγμοί (Αρμός, 1996) και Ονειροδρόμιο (Εν πλω, 2003). Ένα άλλο έργο του που ανήκει στην ποιητική - υμνογραφική του γραφίδα είναι και η Ασματική Ακολουθία του Γάμου (Ακρίτας, 2000).
Από τη νέα συλλογή Πυραγός επί τιμή επιλέγω τον Ρεμβασμό του δεκαπενταυγούστου, που διακρίνεται για τη λεπτή μα πέρα ως πέρα αληθινή ειρωνεία του.

Αποβραδίς τα πυροτεχνήματα ήταν ωραιότερα από ποτέ,
οι άρτοι υπέροχοι, οι ψάλτες εντυπωσιακοί,
ευχές πολλές αντηλλάγησαν στην έξοδο για μακροημέρευση.

Όλα εντάξει. Η Θεοτόκος τώρα μπορεί να απέλθει αφ' ημών
επί την λίαν κρείττονα και θειοτέραν σκηνήν
όπου άγγελοι την κοίμησιν της Παρθένου
ορώντες εξεπλήττοντο.

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Τι να σας πω πατέρες και αδελφοί;

Αυτό τον παππούλη τον π. Θερμό, με όλα όσα του σέρνω, κάπου τον "πηγαίνω", όπως έλεγε ο μακαριστός Χριστόδουλος ακόμα και "με τα μακρυά μαλιά, το τζίν ή το παντελόνι".

Είναι ευρηματικός στo να σκανδαλίζει και να προκαλεί!

Ακούστε τι σκαρφίστηκε αυτή τη φορά!

Εξέδωσε ποιητική (ο Θεός να την κάνει) συλλογή και την τιτλοφορεί ο αθεόφοβος "Πυραγός επί τιμή!".

Οχι "Μανιακός εμπρηστής εν ενεργεία"!

Τώρα τι του λες;

Θες δεν θες σε αναγκάζει να του τα ρίξεις.

Είτε θεολογεί, είτε γράφει ποιήματα, είτε δίνει διαλέξεις, είτε "διορθώνει" τους Αγίους, είτε γράφει τα απομνημονεύματά του την εποχή που φοιτούσε στη Βαρβάκειο (ξέρετε ποια εννοώ! Τότε που η καλή του η δασκάλα τον δίδαξε το πρόσφυμα γιώδ και την αιτιατική της αναφοράς, τότε που περιέγραφε ποδοσφαιρικό αγώνα στα αρχαία Ελληνικά), είτε αρθρογραφεί, είτε υμνογραφεί (μάλιστα! Διέπραξε και αυτό το έγκλημα άπαξ και ορκίστηκε ότι τέτοιο ανοσιούργημα αποκλείεται να επαναληφθεί)!

Αν δεν προκαλέσει με ότι και αν κάνει δεν μπορεί ο ευλογημένος να κοιμηθεί. Δεν τον πιάνει ο ύπνος! Είναι το ηρεμιστικό του! Τι να κάνουμε;

"Πυραγός" που λέτε ο δικός σας! Επρεπε να το υποστούμε και αυτό! τι να κάνουμε; Ας τον ανεχτούμε για να μας ανέχεται και μας ο Θεός.

Related Posts with Thumbnails