Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Δύο ελληνικότατες συναυλίες στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αγαπητοί συνοδίτες. Δύο σημαντικότατες ελληνικές παρουσίες φίλων μουσικών στην Πόλη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010.
Την ερχόμενη Παρασκευή 4 Ιουνίου το απόγευμα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, το φημισμένο Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο (Γ. Δεμερτζής, Δ. Χανδράκης, Α. Γιαννάκη, Άγγελος Λιακάκης) θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Istanbul 2010".
Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των A. Saygun, B. Bartok, L.v. Beethoven και Μ. Θεοδωράκη. Το πρόγραμμα είναι φυσικά πολυεθνικό και άκρως αντιπροσωπευτικό: Ο σπουδαιότερος τούρκος συνθέτης λόγιας μουσικής A. Saygun, ο δικός μας, εμβληματικός θα έλεγα, Μίκης Θεοδωράκης (το ΝΕΚ έχει ηχογραφήσει τα άπαντα μουσικής δωματίου του συνθέτη), ο ούγγρος, αλλά....πανεθνικός, Μπέλα Μπάρτοκ και ο μέγιστος των κλασικών Μπετόβεν.


Την επόμενη μέρα, Σάββατο 5 Ιουνίου, στην αίθουσα τελετών της Μεγάλης του Γένους Σχολής θα παρουσιαστεί το έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη «24 Ελληνικοί Χοροί», για δύο πιάνα. Σολίστ οι Τίτος Γουβέλης και Χαράλαμπος Αγγελόπουλος. Το έργο γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα και ήταν μια παραγγελία του Μουσείου Μπενάκη. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς.
Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξαιρέτως για τους αγώνες του για το περιβάλλον, αφού η 5η Ιουνίου είναι Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails