Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Mgr PIERRE DUPREY ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ



Φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμήν του Mgr Pierre Duprey, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την κοίμησή του (+13 Μαΐου 2007), διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2010 (7μμ-9μμ) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής και καλεί να συμμετάσχουν όλους όσοι τον έχουν γνωρίσει.
Ο τιμώμενος κατά την περίοδο 1963-1999, ως υπεύθυνος του προγράμματος υποτροφιών στη «Γραμματεία για την Ενότητα των Χριστιανών», μετέπειτα «Ποντιφικό Συμβούλιο», έδωσε την ευκαιρία σε πολλές δεκάδες Ελλήνων αποφοίτων Θεολογικών και άλλων Σχολών Ανθρωπιστικής κατεύθυνσης να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Ρώμης, των Παρισίων, της Λουβαίν και του Δουβλίνου. Πολλοί από αυτούς σήμερα υπηρετούν στην Εκκλησία ως υψηλόβαθμοι κληρικοί ή ως λαϊκοί στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ όλοι τον θυμούνται με σεβασμό για την ευγένεια του χαρακτήρα του, την ελληνομάθεια και την κλασσική του παιδεία.
Ο Mgr Pierre Duprey γεννήθηκε το έτος 1922 στην Croix της Β. Γαλλίας.
Σε ηλικία είκοσι χρόνων εισήλθε στο Αλγέρι στους κόλπους του Τάγματος των Pères Blancs, Ιεραποστόλων της Αφρικής, ενώ το έτος 1950 χειροτονήθηκε ιερέας στην Καρχηδόνα της Τυνησίας. Σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία και Ιστορία στη Ρώμη, την Αθήνα και τη Βηρυττό. Δίδαξε Δογματική Θεολογία και Εκκλησιαστική Ιστορία στα Ιεροσόλυμα και πρωτοστάτησε στην έκδοση του περιοδικού Proche Orient Chrétien. Το έτος 1961 ως μέλος της αντιπροσωπείας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρακολούθησε με την ιδιότητα του παρατηρητή την Α΄ Πανορθόδοξο Σύνοδο στη Ρόδο, ενώ το επόμενο έτος διετέλεσε διερμηνέας της Ορθόδοξης αντιπροσωπείας, η οποία αντιστοίχως παρευρέθηκε στις εργασίες της Β’ Βατικάνειας Συνόδου στη Ρώμη. Από το έτος 1963 διορίστηκε στη «Γραμματεία -αργότερα (1988) «Ποντιφικό Ινστιτούτο»- για την Ενότητα των Χριστιανών», όπου ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προσέγγιση με την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως η ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο Στ’ στα Ιεροσόλυμα (Ιανουάριος 1964), η άρση των αναθεμάτων, η επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Σάββα. Εξάλλου κατά την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο (Κωνσταντινούπολη 1979) εργάστηκε σθεναρά για την έναρξη του διμερούς θεολογικού διαλόγου.
Το έτος 1983 ο Mgr Duprey ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα του Ποντιφικού Ινστιτούτου και το έτος 1990 χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Thibar, τοποθεσία της Αλγερίας, όπου το Τάγμα των Pères Blancs έχει αναπτύξει σημαντικό ιεραποστολικό έργο. Συνταξιοδοτήθηκε το έτος 1999 και απέθανε ειρηνικά σε ηλικία 85 ετών το Μάιο του 2007.
Eίναι πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ο Pierre Duprey με κάθε τρόπο εργάστηκε για την ενότητα των Χριστιανών. Αναφέρω ενδεικτικώς τις ενέργειές του που αφορούν στην Πάτρα.
Συμμετείχε, από πλευράς Βατικανού, στις συνομιλίες με τους Ορθοδόξους για την επιστροφή της Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου από τη Ρώμη στην Πάτρα (1964). Τον αναφέρει σε σχετική με το θέμα επιστολή του προς τον θεολόγο Παναγιώτη Μαρτίνη ο αείμνηστος Ύδρας Ιερόθεος, πρωτοσύγκελλος τότε της Μητροπόλεως Πατρών: "Τα τελευταία νέα είναι πολύ ευχάριστα. Εις το πρώτον γράμμα ο Καρδινάλιος Μπέα ... άφηνε πολλές ελπίδες. Εις το δεύτερόν του από 30/4 ανεκοίνωσε εις τον Σεβασμιώτατο ότι θα έλθη εις Αθήνας ο Αρχ. Βιλλεμπράνς και ο Αιδ. π. Π. Ντυπρέ, για να συζητήσουν μαζί του το όλον θέμα, το οποίον ήδη "εξητάσθη ευμενώς".
Επίσης, ο αείμνηστος Duprey φρόντισε να μεταφραστούν στα ιταλικά και να εκδοθούν τα Θεομητορικά Μηνύματα του αειμνήστου Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου. Ο ίδιος ο Duprey προλόγισε την έκδοση (Εκδόσεις SAN PAOLO 1995, σελ. 219 -μετάφραση Ελένη Παυλίδου).

3 σχόλια:

Αριμαθαίος είπε...

Ο καλός μου φίλος, μακαριστός Mgr Pierre Duprey για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα που εργάσθηκε για την ενότητα των Εκκλησιών στο Βατικανό. Τον γνώρισα το 1961 στην Ρόδο όπου ήταν παρατηρητής της Αγίας Έδρας στην Πρώτη Πανορθόδοξη Σύνοδο. Μαζί με τον καρδινάλιο Augustin Bea, τον Καρδινάλιο Johannes Willebrands και στη συνέχεια με τον Καρδινάλιο Edward Cassidy ο Duprey εργάστηκε σκληρά για να οργανώσει συναντήσεις και να διευκολύνει την οικουμενική κίνηση και την ενότητα Ανατολής και Δύσης. Η έκδοση του περιοδικού Proche Orient Chrétien ήταν σημαντικός σταθμός για την ζωή του αλλά και για την θεολογική αναζήτηση.
Οφείλω να ομολογήσω, ότι υπήρξε ειλικρινής φίλος ο επίσκοπος Pierre Duprey , και πρόσφερε όσοι ολίγοι για την ποθητή ενότητα. Συγχαίρω που το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. τιμά τον σπουδαίο αυτόν εργάτη της ενότητας των Εκκλησιών εις τον οποίο οφείλουμε πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Ένας υπέροχος άνθρωπος και κληρικός ο π. Πιέρ Ντυπρέ. Φιλορθόδοξος και Ελληνιστής. Είχα την ευκαιρία στην τελευταία μας συνάντηση στο Παρίσι να μιλήσω μαζί του ελληνικά. Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή του.
π. Ματθαίος

Ανώνυμος είπε...

Ηταν όμως φραγκολατίνος. Αυτό μη το ξεχνάμε. Κατά τα άλλα ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του.

Related Posts with Thumbnails