Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

"...ahn the Tree was Happy" από τους NQR Ensemble


Xθες βράδυ, μετά από ευγενική πρόσκληση φίλων μουσικών, παρακολούθησα την γενική δοκιμή της παράστασης που ανεβάζουν οι NQR Ensemble με τίτλο: ...and the Tree was Happy...
Μια σύλληψη και σύνθεση μουσικού έργου της πολυτάλαντης Δήμητρας Τρυπάνη. Με αφορμή την ιστορία του Shel Silvestein "The Giving Tree".
Οι NQR Ensemble δημιουργήθηκαν από τη Δήμητρα Τρυπάνη, την Τατιάνα Μπρε και τη Δήμητρα Παπασταύρου στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 2007. Πρόκειται για μια μουσική ομάδα που η δουλειά της επικεντρώνεται στη δημιουργία παραστάσεων, μέσω των οποίων εξερευνώνται τα ηχητικά όρια και οι σχέσεις μεταξύ μουσικής και γλώσσας, με βασικά εργαλεία τους ασύμμετρους ρυθμούς, τα ακουστικά όργανα και – βέβαια – την ανθρώπινη φωνή. Επιπρόσθετα, ενσωματώνονται συχνά στις παραστάσεις του ensmble κάποια διακριτικά κινησιολογικά στοιχεία, σε μια προσπάθεια να ενδυναμωθούν οπτικά οι «ακουστικές εικόνες» που η μουσική δημιουργεί. Η πρώτη παραγωγή με τίτλο Dear All, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009.
Αυτή η δεύτερη παραγωγή παρουσιάζεται από σήμερα 28 Μαϊου μέχρι και την Κυριακή 30 Μαϊου στην Αίθουσα Τέχνης Εστουδιαντίνα, στην Πλατεία Γκύζη (Νορντάου 12-14) Ώρα έναρξης 9 το βράδυ.
Η παράσταση είναι σφιχτή, διάρκειας μιας ώρας χωρίς διάλειμμα, δυνατή, και συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο με μοναδικό τρόπο! Άλλωστε και η ιδιαίτερη μουσική της Δήμητρας Τρυπάνη έχει μέσα της το μπαρόκ και τον κλασικισμό, απόδειξη της γερής μουσικής της παιδείας, αλλά και τον πειραματισμό του σήμερα, σ' μιαν αντίστιξη που σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.
Δεν μπορούσα παρά να εντυπωσιαστώ όταν η ίδια η Τρυπάνη έρχεται στη μέση της σκηνής, εκεί όπου παίζουν οι δύο θαυμάσιες κοπέλες Τατιάνα Μπρε και Δήμητρα Παπασταύρου, απαγγέλλει και γράφει απόσπασμα από τον Ν' ψαλμό (Ελέησόν με ο Θεός) μέσα σε μια ηχητική ατμόσφαιρα τόσο σύγχρονη όσο και υποβλητική. Μια τελείως προσωπική προσέγγιση που όμως κοινωνείται τόσο φυσικά!...
Απόλυτα πετυχημένος, νομίζω, και ο συνδυασμός των οργάνων και άκρως ερεθιστική η ευφάνταστη πολυρυθμία.
Μια πρωτότυπη και ουσιαστική δουλειά για όποιον σκέφτεται και αισθάνεται ακόμα...

Τραγούδι: Τατιάνα Μπρέ, Δήμητρα Παπασταύρου
Σοπράνο Φλογέρα: Ισμήνη Παπαθανασίου
Νέυ: Χάρης Λαμπράκης
Τσέμπαλο: Κατερίνα Μιχοπούλου
Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης
Τσέλο: Τάσος Μισυρλής
Κρουστά-φωνή: Δήμητρα Τρυπάνη
Σύνθεση ηλεκτροακουστικού κομματιού: Ευγενία Σερέτη
φωτό:
Κατερίνα Μιχοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails