Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Αγαπητοί Νιχωρίτες και απανταχού φίλοι,
Το Νιχώρι μπορεί να καυχάται ότι είναι παρόν στην ιστορία. Έντονη είναι η λειτουργική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή στο Νεοχώριο του Βοσπόρου. Mέσω της τακτικής αυτής αλληλογραφίας μας, ως μια από τις πολλές πρωτοβουλίες της Διοικητικής Επιτροπής που έχουν λάβει σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια και φιλοδοξούν στην ανάπτυξη της αναγκαίας, αν όχι επείγουσας, δυναμικής που θα αναστήσει την τοπική ρωμαίϊκη κοινότητα από αυτόν τον εώς πρότινος αργό και βασανιστικό δημογραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και τελικά κοινωνικό θάνατο, έχω την χαρά και την τιμή να μοιράζομαι την περιρρέουσα αισιοδοξία και τον διάχυτο ενθουσιασμό που πλανάται στον αγέρα του χωριού ενισχυόμενος ίσως και από τις μεθυστικές ανοιξιάτικες ευωδίες και τα χρώματα που χάρισε ο μεγαλόπρεπος ερχομός της νέας εποχής.
Ιδιαίτερα μας χαροποίησε το γεγονός ότι πλήθος πιστών ενίσχυσε δια της συμμετοχής του στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ηθικά και οικονομικά την ολιγομελή αλλά με πείσμα και πίστη τοπική ρωμαίϊκη κοινότητα και υποστήριξε την λειτουργική ελληνορθόδοξη παράδοση. Ειδικά τη Μ. Παρασκευή και αποκορύφωμα την αναστάσιμη ακολουθία το Μ. Σάββατο όπου περί τους 300 πιστούς έδωσαν το παρόν στον Άγιο Νικόλαο.
Το Μ. Σάββατο ο Άγιος Νικόλαος πασίχαρος έδειχνε το δρόμο για το ναό του στους εκατοντάδες πιστούς από διαφορετικές εθνότητες και θρησκεύματα που συνέρρεαν με ενθουσιασμό για να παρακολουθήσουν την αναστάσιμη ακολουθία: Εκατέρωθεν της σκάλας που ενώνει την παραλία με τον ναό που βρίσκεται πάνω σε λόφο είχαν τοποθετηθεί πυρσοί που σιγόκαιγαν δημιουργώντας ένα φωτεινό σύννεφο που πλανιόταν μέσα στο βαθύ σκοτάδι φώτιζοντας τα βήματα των πιστών καθώς εκείνοι ανέρχονταν την ελικοειδή σκάλα, για να περατώσουν ικανοποιημένοι τα βήματά τους όταν θα εισέρχονταν στον περικαλλή ναό και θα αντίκριζαν το εκπληκτικό τέμπλο.
Φέτος για πρώτη φορά το Χριστός Ανέστη ελέχθη εκτός από τα Ελληνικά, στα Τουρκικά και στα Σλαβονικά, κίνηση η οποία αναμφίβολα πέτυχε την καλύτερη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς, υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Ευχαριστούμε θερμά τους ψάλτες κ. Χρήστο Μηνάογλου, κ. Βύρωνα Νικολαϊδη, κ. Κωνσταντίνο Καμπούρογλου που μαζί με τον τακτικό ψάλτη απέδωσαν τους πασχαλινούς ύμνους με το παραδοσιακό πολίτικο ύφος. Μετά την περάτωση της ακολουθίας επακολούθησε πλούσια δεξίωση με λογής λογής εδέσματα στην κοινοτική αίθουσα.
Στην Αναστάσιμη Ακολουθία την κοινότητά μας τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Sariyer κ. Şükrü Genç, οι Αντιδήμαρχοι Hüseyin Coskun και Erol Aydın και ο πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας κ. Hagop Baltayan. Σε αυτό το σημείο χρήζει αναφοράς η πολύ σημαντική δράση του κ. Βασίλη Λιναρδή, μέλους στο δημοτικό συμβούλιο του Sariyer, που διαρκώς παροτρύνει με μεγάλη επιτυχία τις δημοτικές αρχές να γνωρίσουν και να υποστηρίζουν της δραστηριότητες της Ρωμιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή του Βοσπόρου.


Και φέτος η συνάθροιση ατόμων από πολλές διαφορετικές εθνότητες: Ρωμιοί, Ελλαδίτες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Γεωργιανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι, Κούρδοι ίσως και άλλοι, αλλά και από διαφορετικά δόγματα και θρησκεύματα: Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Mουσουλμάνοι Σουνίτες και Αλεβίδες, στέλνει αναμφίβολα το μήνυμα της συνεννόησης, του σεβασμού στη πολιτισμική διαφορετικότητα, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης, της συνεργασίας και την πεποίθηση ότι όλο το ανθρώπινο γένος είναι αλληλέγγυο για την διάδοση της ειρήνης, της δημοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων αξιών σε μια εποχή όπου η φιλαργυρία και όχι η κατάθλιψη φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη ασθένεια που ταλανίζει την ανθρώπινη ψυχή.


Στην αίθουσα του Αγίου Νικολάου: Αριστερά η κ. Βάσω Παπαγιαννάκη, πίσω της η κ. Νεζλά Όζγκιουνες (εκχριστιανισθείσα φίλη της κοινότητας που μαζί με τον άνδρα της κ. Αχμέτ Όζγιουνες συμμετέχει ανελλιπώς στη λειτουργική ζωή στο Νιχώρι). Δεξιά η κ. Ιουλία Τζαντίν-Γιοβανοπούλου και πίσω της η κ. Ίρμα Γκογκιμπερίτζε, Γεωργιανή φίλη της κοινότητας μας, μαζί με άλλους φίλους Ρωμιούς.
Ο κ. Δημήτρης, ο κ. Μιλτιάδης και η κ. Βάσω Παπαγιαννάκη ήλθαν μαζί με την μητέρα τους κ. Φιλιώ Παπαγιαννάκη και συμμετείχαν ουσιαστικά στις προετοιμασίες. Άλλωστε η οικογένεια Παπαγιαννάκη που διατηρεί οίκημα εντός του αυλόγυρου του Αγίου Νικολάου, επισκέπτεται πάντα στις γιορτές το Νιχώρι και συμμετέχει με μεγάλη όρεξη στις προετοιμασίες. Επίσης η κ. Λία Καλφάογλου ήλθε με τον άντρα της κ. Ιωάννη Μυλωνά και το γιο της Κωνσταντίνο. Μαζί με την κ. Ρέα Καλφάογλου, Νιχωρίτισσα και επίτροπο και την μητέρα τους κ. Αλεξάνδρα Καλφάογλου βοήθησαν πολύ στην παραδοσιακή βαφή των πασχαλινών αυγών με κρεμμυδόφυλλα. Επίσης και η κ. Χρυσταλία Καρβουνίδου επισκέφτηκε το Νιχώρι και βοήθησε στις προετοιμασίες. Παραδοσιακά τσουρέκια και κόκκινα αυγά μοιράστηκαν από την κοινότητά μας σε όλους τους ενορίτες και φίλους στο χωριό.



Ο Παναγιώτατος σε επίσκεψη-έκπληξη στην αίθουσα του Αγίου Νικολάου ενεθάρρυνε και επιβράβευσε τη συλλογική δουλειά.

Ο κ. Κώστας Ευθυμιάδης παρέα με τον πρόεδρο κ. Λάκη Βίγκα.
Ο κ. Κώστας ήταν ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα να φιλοξενεί η κοινότητα τους νέους της τουρκικής κοινωνίας που έρχονται για την Ανάσταση με ένα κέρασμα. Η ιδέα έγινε σε συνεργασία με τον πρόεδρο πράξη. Η παράδοση αυτή συνεχίζει οχτώ χρόνια τώρα και το Νιχώρι κερδίζει την αναγνώριση όλης της κοινωνίας και πλήθος φιλακόλουθων προσκυνητών πλέον δίνουν το παρόν στην Ανάσταση κάθε χρόνο.

Ο κ. Παντελής και η κ. Κατερίνα Καγιάντελε κάθε χρόνο τη Μ. Πέμπτη κρεμούν μια κόκκινη κορδέλα στο παράθυρό τους, σημάδι ότι στο σπίτι βάφονται τα παραδοσιακά πασχαλινά αυγά.
Το Νιχώρι και του χρόνου θα περιμένει τους παλιούς συντοπίτες και φίλους με ανυπομονησία για τις πασχαλινές προετοιμασίες, ώστε το χωριό πανέτοιμο να υποδεχτεί την Ανάσταση του Θεανθρώπου.


Την Κυριακή του Θωμά η κοινότητά μας συμμετείχε σε εκδρομή στο Πολονέζκιοϊ και γεύμα στο εστιατόριο LEONARDO που διοργάνωσε η κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος. Εκτός από την κοινότητά μας στην εκδρομή συμμετείχαν κάτοικοι από τα Θεραπειά, το Βαθυρρύακα, την Σθένη, το Νισάντασι και τα Ταταύλα. Μετά το πέρας της λειτουργίας στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, αναχωρήσαμε για το Πολονέζκιοϊ (παλαιότερα στο χωριό κατοικούσε μεγάλος αριθμός Πολωνών, εξ' ού και το όνομα)... Κατά κοινή ομολογία η όλη διοργάνωση και η επιλογή του συγκεκριμένου εστιατορίου υπήρξε άριστη.


Κατά την διάρκεια του γεύματος είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε γνωστές πολίτικες επιτυχίες τον καταξιωμένο τραγουδιστή Γιώργο Βαπορίδη. Συγχαίρουμε την εφορευτική επιτροπή της κοινότητας του Μεγάλου Ρέυματος με επικεφαλής της τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Παπαλιάρη, για την άψογη και με δική της οικονομική επιβάρυνση διεκπεραίωση της εκδρομής που έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς Ρωμιούς κατοίκους των προαστίων να ανταμώσουν, να διασκεδάσουν και να συνεορτάσουν το Πάσχα.


Ομαδική φωτογραφία των Μεγαρευμιωτών που έλαβαν μέρος στην εκδρομή. Στο κέντρο με το μπλε κοστούμι ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, αρχιερατικός προϊστάμενος της περιοχής του Βοσπόρου. Αριστερά ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Παπαλιάρης.


Μετά από αρκετούς μήνες έντονων ανακαινιστικών εργασιών υπό την ευθύνη του Αρχιμ. Νεκτάριου Σελαλματζίδη, έξαρχου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Νιχώρι, μετόχιο του Παναγίου Τάφου, ανακαινίστηκε ριζικά. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι αξιοθαύμαστο και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον πατέρα Νεκτάριο που με προσωπική εργασία δούλευε με ιδιαίτερο ζήλο μήνες τώρα για την περάτωση του έργου και την προετοιμασία του ναού για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Γεωργίου.
Την Κυριακή λοιπόν 25/4/2010 εορτάστηκε στο ναό η μνήμη του Αγίου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου, συλλειτουργούντων: του Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιου και των Αρχιεπισκόπων Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχου και Θαβωρίου κ. Μεθόδιου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ευχόμαστε από καρδιάς Χρόνια Πολλά μα προ παντός Καλά σε όλους! Είθε το φως του Θεανθρώπου να φωτίζει τις ζωές όλων μας.

Εις το επανιδείν,

Παναγιώτης Θωμόπουλος,
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σ' αυτες τις γελοιοτητες παρισταται ο Βαρθολομαιος;

Ανώνυμος είπε...

Σ'ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΗ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ.ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟ KURBAN BAYRAMI KAI ΣΤΗΝ GURU PURNIMA.ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ[TO KNOW US BETTER ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ],ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ,ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ,ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥTΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ,''ΙΝΑ ΠΑΝΤΕΣ ΕΝ ΩΣΙΝ ΕΝ ΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΩ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ''.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΥΠΝΗΣΑ ΑΠΟΤΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑ ΤΟΙΧΟ-ΤΟΙΧΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο MISHA.
ASLAN

Ανώνυμος είπε...

γιατι εισαι τοσο πεισμων κ. Ανδριόπουλε; μπορεί να σου αρέσουν οι τουρκοι και η θρησκεία τους αλλά η υπερβολική διαφήμιση των οσων συμβαίνουν στην Πολη, μας κάνει να σκεφτόμαστε οτι θα ήθελες να καταντήσουμε σαν αυτους : δηλαδη να ειμαστε υποχρεωμενοι να δεχτουμε τα απίθανα που μας σερβίρεις στο όνομα κυριως οιδε ποιας "συμφιλίωσης" των λαων. ανθρωπε μου οι ρωμηοί ειναι μειονότητα στην Πόλη και θέλουν δεν θέλουν μαιμουδίζουν....

Related Posts with Thumbnails