Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΖΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΣΛΑΜ



Το δίκτυο ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣ διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, 29 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. εκδήλωση με ομιλία της κ. Αγγελικής Ζιάκα, λέκτορος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ με θέμα: «Κοινωνικές και Πολιτικές όψεις του σύγχρονου Ισλάμ: Η άνοδος του φονταμενταλισμού». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δ. Κωνσταντόπουλου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ (1ος όροφος).

H Αγγελική Γρ. Ζιάκα είναι λέκτορας θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δρ. του Πανεπιστημίου Marc Bloch του Στρασβούργου με τη διάκριση για τη διατριβή της «ομοφώνως άριστα». Έχει εξειδικευτεί στο Ισλάμ, τη μουσουλμανική ιστορία, τον αραβοϊσλαμικό πολιτισμό και το διαθρησκειακό διάλογο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (ύποτροφος Γαλλικού κράτους), στο Ποντιφικικό Ινστιτούτο Αραβοϊσλαμικών Σπουδών της Ρώμης (PISAI-υπότροφος Βατικανού) και στο Πανεπιστήμιο του Αμμάν της Ιορδανίας.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην μουσουλμανική θεολογία και ιστορία, στον διαθρησκειακό διάλογο, καθώς επίσης και στις κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές πτυχές και ζημώσεις του χώρου της Μέσης Ανατολής. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επεκτείνεται επίσης και στα σύγχρονα μεγάλα θρησκεύματα. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη μελέτη του Ισλάμ στη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεοελληνική γραμματεία, με το Σιιτικό Ισλάμ και τις σύγχρονες πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές του προεκτάσεις στη Μέση Ανατολή, τον διαθρησκειακό διάλογο και άλλα συναφή θέματα.

Από το 2003 διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας του Ισλαμικού Κόσμου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Κομοτηνής, ενώ από το 1997-2006 εργάστηκε ως καθηγήτρια θρησκευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Λύκειο Εκπαιδευτηριών Βασιλειάδη/Θεσσαλονίκη).
Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος TRES Νetwork και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας «Θρησκεία και Σύγκρουση» του εν λόγω προγράμματος. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημονικής Μελέτης της Θρησκείας και του Πολιτισμού/Greek Society for the Study of Culture and Religion (GSSCR) και της Εταιρείας Σπουδών Μέσης Ανατολής (Αθήνα)/Greek Scientific Society of Middle East Studies (Athens).
Tο έτος 2008-2009 ήταν επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου και η Ευρώπη: για την ενίσχυση της βασικής έρευνας η οποία διεξάγεται στο Σουλτανάτο του Ομάν από τη σκοπιά της ιστορίας του Ισλάμ, της οικονομικής και πολιτικής ανθρωπολογίας, της εθνοαρχαιολογίας, τηςαρχιτεκτονικής, της αισθητικής και του ανθρώπινου περιβάλλοντος.
Παράλληλα προς τα συνέδρια και τις επιστημονικές συνεργασίες από το 2005 παραδίδει μαθήματα για το Ισλάμ και τους κοινωνικούς και γεωπολιτικούς του προβληματισμούς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών και Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών), στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, στην Στρατιωτική Σχολή Διοίκησης και Επιτελών και αλλού.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πες της να πάει σε κανένα μουσουλμανικό πανεπιστήμιο να τα διδάξει αυτά!

Και πες της να μάθει να ντύνεται και μετα να βγαίνει απο την κουζινα της!

Ανώνυμος είπε...

Πες του, αλλά με τρόπο μη πάθει κανένα σοκ και μας μείνει, ότι έχει περάσει προ πολλού ο μεσαίωνας.

Ανώνυμος είπε...

ενταξει καλά κάνει και τα διδάσκει εκει που τα διδάσκει. κατι πρέπει να κανει και αυτή. στην Κομοτική ειναι καλά, αλλά γιατι μας την παρουσιάζεις για το νέο Μεσσία με φουστάνια;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 3.55 μ.μ., όταν λές "Κομοτική" τι εννοείς; Κομοτηνή ή Κομμωτική;;;

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 5.36 εισαι βλάξ! φυσικά Κομοτινή ειναι. που αλλου θα επρεπε να διαπρέπει η κυρία του σχολίου;

Ανώνυμος είπε...

@04 Μαΐου 2010 4:08 μ.μ.
Καί εσύ πανύβλακας γιατί αγνοείς πως γράφονται τα Ελληνικά!

Ανώνυμος είπε...

ποια ελληνικα ω ασχετε; αυτά που ξέρεις εσύ και μόνο ;

Related Posts with Thumbnails