Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΕΚΚΛΗΤΟΝ, ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ


Διαβάστε, αγαπητοί συνοδίτες, στο amen.gr το άρθρο του θεολόγου Χάρη Ανδρεόπουλου Το "έκκλητον", οι Κανόνες και οι Νόμοι. Πώς ο νομοθέτης το θέσπισε στηριζόμενος στην κανονική παράδοση και πώς εφαρμόστηκε από την Ελλαδική Εκκλησία την τελευταία πεντηκονταετία.
Το κείμενο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό. Εν κατακλείδι ο Χάρης Ανδρεόπουλος παραθέτει γνώμη Επισκόπου και Πανεπιστημιακού:
"Και όπως επισημαίνει ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου της Εκκλησίας της Κρήτης και καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ., σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας Νανάκης «στον 21ο αιώνα της πολυπολιτισμικότητας και της μετανάστευσης των λαών η εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ελληνική επικράτεια και η επιτροπική παραχώρηση των «Νέων Χωρών» στην αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, προπάντων, όμως, το πολιτιστικά όμαιμον και ομόγλωττον της αυτοκέφαλης εθνικής Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θεσμού διεθνούς και διαχρονικού, συνιστούν το μεγάλο προνόμιο ημών των Ελλήνων. Στη κρίση των σχημάτων και των ιδεολογιών της μετανεωτερικής εποχής ή της δεύτερης νεωτερικότητας, ο υπερεθνικός διεθνής και διαχρονικός θεσμός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σε συνάρτηση με την ελληνική πολιτιστική του παράδοση θα αποτελέσει και πάλι τη μήτρα που θα διαφυλάξει και θα διασώσει και πάλι την πνευματική μας παρακαταθήκη και την ιδιαιτερή μας παράδοση".

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eξαιρετικό το άρθρο του κ. Ανδρεόπουλου, τεκμηριωμένο, φωτίζει πολλές άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές ενός σημαντικού θέματος ("έκκλητο") που απασχολεί την εκκλησιαστική επικαιρότητα.

Χρήσιμο για όσους θέλουν να σχηματίσουν υπεύθυνη γνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Ορθώς γράφει ο κ. Χ.Ανδρεόπουλος ότι "ο ίδιος ο πολιτειακός νομοθέτης του «εκκλήτου» για να το θεσμοθετήσει επικαλέσθηκε τους κανόνες της Εκκλησίας"!
Α. Στην υπ'αριθμ.2514/1066, Αθήνησι 11-6-1977, 2151η Εγκύκλιό της "προς τους Σεβ.Μητροπολίτας της Εκκλησίας της Ελλάδος - περί του Καταστατικού Χάρτου" η Ιερά Σύνοδος ευχαρίστως ανακοινώνει την, Θεία συνάρσει, κατάρτιση και δημοσίευση του Καταστ.Χάρτου(Ν.590/1977- ΦΕΚ 146τ.Α΄31-5-1977) και περαιτέρω σε εδάφια εξιδεικεύει διατάξεις αυτού: ... .. β)περιβάλλονται διά νομοθετικής ισχύος ο Πατριαρχ.και Συνοδ. Τόμος της 29-6-1850 και αι Πατριαρχ.και Συνοδ. Πράξεις του Ιουλίου 1866, Μαίου 1882 και Σεπτεμβρίου 1928. ... ..
ε)ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ το "έκκλητον" προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην ού μόνον δια τους Μητροπολίτας του Οικουμενικού Θρόνου(Νέων Χωρών), αλλά και δια τους Μητροπολίτας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος(Παλαιών Χωρών).... ... ..Ταύτα υμίν αγγέλοντες και διαπέποντες υμίν συνημμένως το ΦΕΚ παρακαλούμεν δια την πιστήν τήρησιν και εφαρμογήν του εν αυτώ δημοσιευομένου Νόμου...
+Ο Αθηνών Σεραφείμ, Πρόεδρος

Ο Αρχιγραμματεύς
+Ο Ταλαντίου Αμβρόσιος(ΝΥΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΙΕΙΑΣ)

Β. Στην εισηγητική έκθεση του "σχεδίου νόμου" του Καταστατ.Χάρτου(Αθήνα 16-3-1977), απευθυνομένη προς τη Βουλή των Ελλήνων αναφέρεται: 1.ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ δια των άρθρων 3και13 του εν ισχύι Συντάγματος ΚΑΤΟΧΥΡΟΥΜΕΝΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.
5.ια)Επεξετάθη το δικαίωμα εκκλήτου ενώπιον του Οικουμενικού Θρόνου των αρχιερέων των Νέων Χωρών ΚΑΙ εις τους Αρχιερείς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. κ.λ.π.
Εν Αθήναις 16-3-1977
Οι Υπουργοί
Προεδρίας Κυβερνήσεως-Εθν.Παιδείας-Θρησκευμάτων
Γ.ΡΑΛΛΗΣ
Δικαιοσύνης
Κ.ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
Οικονομικών
Ε.ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ

σ.σ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΕΝΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Κ.Χ ΜΕ "ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ".

Ανώνυμος είπε...

πολύ φρέσκα πράματα επικαλείσθε βρε παιδιά. του 1800, των αρχων του 20ου αιώνα του 1977 βλέπω τώρα...καλά τοσο αργή ειναι η εξέλιξη στα εκκλησιαστικά πράγματα; γιαυτό δεν μπορεί να προλάβει τίποτα και εχει γίνει της κακομοίρας στην ιεραρχία και τον κλήρο....

Ανώνυμος είπε...

Αναλογίσθητι δε, @08 Μαρτίου 2010 4:02 μ.μ., ότι το άρθρο 44,παρ.1 του Καταστ.Χάρτη(ΚΕΦ.ΙΕ'-ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ) αναφέρει πως "...Ειδικός νόμος ρυθμίζει τα της ιδρύσεως, συγκροτήσεως και λειτουργίας των δικαστηρίων τούτων, ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΙΣΧΥΩΝ Ο Ν.5383)1932". Πασιφανώς ο "ειδικός" αυτός νόμος ουδέπω εξεδόθη άχρι και του νυν, ώστε να ευρίσκεται εν ΝΟΜΟκανονικώ αδιεξόδω η Ελλαδική Εκκλησία, ιδία υπαιτιότητι ή και νομοκαυχωμένη αδιαφορία μετά ραστώνης!

Ανώνυμος είπε...

"Το προνόμιο ημών των Ελλήνων"

Μακάρι να καταλάβουμε το ταχύτερον αυτά που καταγράφει στο άρθρο του ο θεολόγος κ. Χάρης Ανδρεόπουλος, ως επισημάνσεις του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου της Εκκλησίας της Κρήτης και καθηγητού Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ., σεβ. κ. Ανδρέα Νανάκη, ότι «στον 21ο αιώνα της πολυπολιτισμικότητας και της μετανάστευσης των λαών η εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ελληνική επικράτεια και η επιτροπική παραχώρηση των «Νέων Χωρών» στην αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, προπάντων, όμως, το πολιτιστικά όμαιμον και ομόγλωττον της αυτοκέφαλης εθνικής Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θεσμού διεθνούς και διαχρονικού, συνιστούν το μεγάλο προνόμιο ημών των Ελλήνων...".

Ανώνυμος είπε...

ΠOION ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ;

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας υποστηρίζει στη συνέντευξή του στη "Romfea" ότι "το Πατριαρχείο στα τελευταία 150 χρόνια μια (1) φορά μόνο εκλήθη να ασκήσει το προνόμιο του εκκλήτου..."

Στο Amem.gr
(http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1810)
o θεολόγος κ. Χάρης Ανδρεόπουλος, στο πλαίσιο άρθρου του το οποίο γέμει - προς τεκμηρίωση - και σχετικών παραπομπών, αναφερόμενος στη τελευταία 50ετία (1965 - σήμερα) παραθέτει δεκάδες περιπτώσεων αρχιερέων οι οποίοι προσέφυγαν στο Οικουμενικό Παριαρχείο και αυτό επελήφθη αρμοδίως της υποθέσεώς των.

Ποιόν να πιστέψουμε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο Χατηνικολάου, ή τον Λαρισαίο θεολόγο κ. Χάρη Ανδρεόπουλο;

Ανώνυμος είπε...

@13 Μαρτίου 2010 1:47 μ.μ.
ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ: ΚΑΝΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ GOOGLE ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 5-6 ΕΤΩΝ! Ή ΑΝΟΙΞΕ ΜΙΑ "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 1985!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο Μεσογαίας δεν ήξερε τι έλεγε;..

Ανώνυμος είπε...

@13 Μαρτίου 2010 5:04 μ.μ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ........ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ -ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟΛΕΣΘΑΙ- ........

Related Posts with Thumbnails