Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Oι φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα είναι νομίζω λίαν εύγλωττες, αγαπητοί συνοδίτες.
Μαντηλοφορούσες μουσουλμάνες φοιτήτριες στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, υπό την ...σκέπη του Σταυρού των στασιδίων, απ' όπου συγχοροστατούν οι Συνοδικοί Αρχιερείς, όταν το Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας προβλέπει Πατριαρχική και Συνοδική Χοροστασία.
Οι 75 Τούρκοι φοιτητές και φοιτήτριες της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πόλης ειδικεύονται σε ζητήματα θρησκευτικά και ηθικά.
Περισσότερα στο ρεπορτάζ του Ν. Μαγγίνα στο Φως Φαναρίου.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στα πλαισια της 'συμπροσευχης" υποθετω...καλυτερα ομως στα λημερια του πατριαρχη παρα εδω και να ζητάνε μετα να τους χτίσουμε τζαμι για να "συμπροσευχονται" κακομοιροι ελληνες τι θα δειτε ακόμα....

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 3:30, λύσε μου μιαν απορία.
Όταν πας ταξίδι σε χώρα του εξωτερικού, δεν μπαίνεις ποτέ σε τζαμί, σε συναγωγή ή σε καθολικό ή προτεσταντικό ναό, για τουριστικούς λόγους, φοβούμενος μη μολυνθείς;
Εδώ τα παιδιά μπήκαν για εκπαιδευτικούς λόγους, όχι για να μας αλλάξουν τη πίστη, που βλέπεις το κακό;

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 6.07 εχω μπει σε τζαμι, οχι σε συναγωγή γιατι υπήρξαν δυσκολίες α[ο δικη τους πλευρα. δεν πιστευω οτι μπηκαν τα παιδια που λες στην εκκλησία για να μας αλλαξουν την πίστη (απο που βγάζεις αυτό το συμπερασμα) αλλά εγραψα σκωπτικα το σχόλιο γιατι με ενοχλεί η ελευθεριάζουσα τακτική του πατριαρχείου εναντι των αλλόθρήσκων πραγμα που δεν συμβαίνει σε αλλες θρησκείες. αποψη μου και οφείλεις να τη σεβαστείς΄.

Ανώνυμος είπε...

@6.33
"γιατι με ενοχλεί η ελευθεριάζουσα τακτική του πατριαρχείου εναντι των αλλόθρήσκων πραγμα που δεν συμβαίνει σε αλλες θρησκείες"
ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΪΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ. Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ "ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ", "ΕΚΚΛΗΣΙΑ", "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ", ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΖΟΥΣΑ ΤΑΚΤΙΚΗ". ΟΣΟΙ ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΔΛΔ ΑΠΟΛΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ.
ΟΜΩΣ "Η ΑΓΑΠΗ ΕΞΩ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ".
ΟΡΚ

Ανώνυμος είπε...

Ίνα τί μετά τελωνών και πορνών εσθίετε, Παναγιώτατε;
Ο Σάλος.

Ανώνυμος είπε...

Μα, αγαπητέ Σάλε, Πέμπτη του Μ.Κανόνος μόλις παρήλθε.... δεν αθετούνται εύκολα τα του Κρήτης Ανδρέου κελεύσματα: "Χριστός ενηνθρώπησε καλέσας προς μετάνοιαν ληστάς και πόρνας, η θύρα ηνέωκται της Βασιλείας ήδη, και προαρπάζουσιν αυτήν Φαρισαίοι και Τελώναι και μοιχοί μεταποιούμενοι". Αλί και τρισαλί Ημίν τοις ευσεβέσι, τοις μη ούσι ώσπερ οι λοιποί........

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε συμφωνώ. Μάλλον δεν κατάλαβες το πνεύμα μου.
Ο Σάλος.

Ανώνυμος είπε...

Κατενόησα απολύτως το πνεύμα σου παμφίλτατε Σάλε! Εξ΄ού και προσέθεσα απλώς τα του Μ.Κανόνος(σχετικά λόγια) πρός όσα Ευαγγελικά σύ ήδη προέγραψες!
20 Μαρτίου 2010 4:15 μ.μ.

Γ.Θ.Π. είπε...

Από τις φωτογραφίες του φίλου Νίκου Μαγγίνα δεν συνάγεται ότι οι μουσουλμάνοι φοιτητές συμμετέχουν σε κάποια λατρεία. Αντίθετα βλέπουμε ότι παρακολουθούν κάποια ομιλία, προφανώς κάποια εμημέρωση για την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ιδιαίτερα. Ε, λοιπόν μην δημιουργούμε εντυπώσεις, όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για συμπροσευχή. Αντίθετα πρόκειται για μια ενέργεια άκρως αναγκαία για τον χώρο όπου βρίσκεται το κέντρο της Μεγάλης Εκκλησίας . Τα παιδιά αυτά , οι φοιτητές, είναι η μελλοντική άρχουσα τάξη της Τουρκίας , είναι αυτοί που θα παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν νομίζεται ότι πολλά προβλήματα θα είχαν εξομαλυνθεί αν δεν υπήρχαν οι προκαταλήψεις ;Στην άρση αυτών των παθογενειών στοχεύει αυτή η πρόσκληση και μάλιστα εντός του ναού , οταν δεν τελείται κάποια ακολουθία. Ας μην είμαστε προκατηλημένοι και κυρίως ας μην διεκδικούμε μόνο για τον εαυτό μας την ορθή στάση και την υπεράσπιση της πίστεως.
Γιώργος Πρίντζιπας.

Ανώνυμος είπε...

κ. Πρινζιπα, η αποψη δεν ειναι προκατάληψη. εσεις εχετε συνηθίσει τους μουσουλμάνους γιατι ζείτε μαζύ τους και ετσι εχει αμβλυνθει η καθε τυχον αντίθετη προς το ισλάμ αποψη σας. ομως πρεπει να σας υπενθυμίσω οτι ισλάμ δεν σημαίνει μονο θρησκευτικα καθήκοντα αλλά και πολιτική θέση και κυρίως πίστη στη μοναδικότητα του ισλάμ οπότε καθε άλλος "απιστος" πρέπει να ακολουθήσει αυτη τη θρησκεία. δυστυχώς ειναι ΚΑΙ σημερινο το φαινόμενο και οχι του 1821 οπως μπορεί να θελήσετε να μου απαντήσετε.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι φωτογραφία για το περιοδικό της Εσφιγμένου "Αγιος Αγγαθάγγελος" θα γίνει η συγκεκριμένη λήψη? Δεν ενοχλούνται καθόλου εκεί στο Φανάρι?

Related Posts with Thumbnails