Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΕΙΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΒΛΑΧΕΡΝΕΣ


φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Οι Ζωγραφειώτες συνεχίζοντας την παράδοσή τους, προσκύνησαν και παρακολούθησαν την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών στο Ι. Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών.
Κατά την ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπ. Πέργης κ. Ευάγγελος, απόφοιτος του Ζωγραφείου, έψαλε δε ο Μουσικολ. κ. Λεωνίδας Αστέρης Άρχ. Πρωτοψάλτης της Μ.Χ.Ε. μαζί με άλλους ζωγραφειώτες ιεροψάλτες.
Τους οίκους των Χαιρετισμών ανέγνωσε εμμελέστατα ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης.
Πολλοί Ζωγραφειώτες, ο Διευθυντής, δάσκαλοι και μαθητές του Ζωγραφείου και άλλοι φιλακόλουθοι ήλθαν να ενώσουν τις φωνές της ψυχής τους και να υμνήσουν την Υπέρμαχο Στρατηγό, εκεί όπου γεννήθηκε ο θεσπέσιος αυτός ύμνος της Παναγίας.
Ακολούθησε δεξίωση, στην οποία μίλησε πρώτος ο Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συνδέσμου κ. Παντελής Βίγκας, ο οποίος τόνισε ότι συμπληρώνει 10 χρόνια ως πρόεδρος και κάθε χρόνο διοργανώνεται αυτό το παραδοσιακό Ζωγραφειώτικο έθιμο.
Ακολούθως μίλησε ο κ. Δημήτριος Φραντζής, εκ των πρ. προέδρων του Διοικ. Συμβ. του Συνδέσμου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι Ζωγραφειώτες κάθε χρόνο δίνουν το παρόν στη Βλαχερνήτισσα Παναγία, όπου οι Ρωμιοί βασιλείς μετέβαιναν ημέρα Παρασκευή για να λουσθούν τελετουργικά στα αγιασμένα ύδατα των Βλαχερνών, όπου τέμνονται τα Βυζαντινά τείχη με την ιστορία του γένους μας, όπου ερχόμαστε να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.
Σ’ αυτό το χώρο, τόνισε, που νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας ως Ρωμιοσύνη και σηματοδοτεί το καρτερικό φρόνημά μας, συνεκκλησιαζόμαστε κάθε Δ΄ Χαιρετισμούς όχι μόνο σε αίθριους αλλά και στους χαλεπούς καιρούς.

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο λόγιος προεξάρχων ιεράρχης Σεβ. Μητροπ. Πέργης κ. Ευάγγελος, ο οποίος τόνισε ότι είναι και χαρούμενος και συγκινημένος και αναφέρθηκε στη συγκυρία των επετείων που γιορτάζονται αυτές τις μέρες, όπως τα 66 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου, τα 10 χρόνια της προεδρίας του κ. Βίγκα, τα 40 χρόνια που προεξάρχει του προσκυνήματος αυτού των Ζωγραφειωτών και την επέτειο των 25 ετών της Πρωτοψαλτίας του Λεωνίδα Αστέρη. Ακολούθως εμνήσθη της αείμνηστης Εύας Ντούσα, η οποία ίδρυσε και ευόρκως υπηρέτησε για πολλά χρόνια, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βλαχερνών. Επίσης εξέφρασε την χαρά του για τη συγκυρία να βρεθούν 3 φίλοι, των οποίων η φιλία συνεχίζει άνω του μισού αιώνος, του ιδίου, του π. Γεωργίου Τσέτση και του Λεωνίδα Αστέρη.

Τελικά ανέφερε ότι είναι χαρούμενος με το μήνυμα που στέλνει ο Θεός για μας, να ανακηρυχτεί η Πόλη μας το 2010 Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι τιμάται από το 333 που ιδρύθηκε και αναδείχθηκε οικουμενική.
Στο προσκύνημα παραβρέθηκαν ο Ελλογιμ. κ. Αντώνης Χατζόπουλος, Συντονιστής Εκπαίδευσης, ο Εντιμολ. Άρχ. της Μ.Χ.Ε. κ. Βασίλειος Καλαμάρης, πολλοί ζωγραφειώτες και πολλοί προσκυνητές. Ακολούθησε δεξίωση με πλούσιο κυλικείο που προετοιμάστηκε με τη φροντίδα της Επιτροπής του Ι. Ναού.
Όταν αποχωρήσαμε τα πάντα έξω συναινούσαν με την ζεστή και πνευματική ατμόσφαιρα που ζήσαμε εντός του Ναού. Η βραδιά ήταν ήρεμη, όπως και τα νερά του Κερατίου Κόλπου, τα οποία χρύσιζαν με το αμυδρό φως που προερχόταν από το Πέρα. Για λίγο σταματήσαμε και αναπολήσαμε το παρελθόν αυτού του τόπου. Με ανάμικτα συναισθήματα ευχηθήκαμε να μας αξιώσει η Βλαχερνήτισσα Παναγία να την επισκεφτούμε και του χρόνου.

Πέρα 15 Μαρτίου 2010
ΖΩΓΡΑΦΕΙΩΤΗΣ
Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails