Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Μόλις τελείωσε το πρώτο μέρος της αποψινής συναυλίας της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέβηκε στο βήμα και απευθύνθηκε στο κοινό, ως ακολούθως:

Φιλόμουσος ομήγυρις!

Με πολλήν συγκίνησιν παρηκολουθήσαμεν την αφιερωμένην εις την Βυζαντινήν Μουσικήν Τέχνην και το Φυσικόν Περιβάλλον ωραίαν Συναυλίαν της, υπό την διεύθυνσιν του πολυταλάντου Μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Λυκούργου Αγγελοπούλου, ανά τον κόσμον ευφημότατα γνωστής, «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας».

Τόσον η «Ικετήριος Ακολουθία δια την προστασίαν του περιβάλλοντος», του Α' μέρους, όσον και η «Ακολουθία των Τριών Παίδων», του Β' , απεδόθησαν θαυμάσια και εκάλυψαν επαρκώς τον τίτλον της εκδηλώσεως: «Άνθρωπος και Περιβάλλον - Όψεις μέσω των Τεχνών. Μουσική: Από το Βυζάντιο στον Ελληνισμό».

Αγαπητοί, ο τα πάντα εκ του μη όντος δημιουργήσας Θεός, εδημιούργησε με πολλήν σοφίαν, με πολλήν ευαισθησίαν, με πολλήν αγάπην και με πολλήν καλαισθησίαν τον κόσμον· άξιον της σημασίας της λέξεως εις την ελληνικήν γλώσσαν, δηλαδή, κόσμημα! Και κορωνίδα της Δημιουργίας έπλασε τον άνθρωπον· βασιλέα αλλά και φύλακα του κόσμου!

Η αμαρτία διετάραξε τας σχέσεις του ανθρώπου τόσον με τον Θεόν, όσον και με τον συνάνθρωπον και με τον περιβάλλοντα κόσμον, με τα γνωστά εις όλους θλιβερά αποτελέσματα. Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι, δυστυχώς, το μεγάλο «φάλτσο» εις την θαυμαστήν αρμονίαν, την οποίαν εμελούργησεν ο Θεός! Αλλ’ ήλθεν ο Χριστός και με το βιολί της αγάπης Του, τον Τίμιον Σταυρόν, επλημμύρισε τα πάντα με την παναρμόνιον μελωδίαν της σωτηρίας!

Συνεχίζων το έργον Του ο δεύτερος Παράκλητος, το Πανάγιον Πνεύμα, αδιακόπως διορθώνει τας ιδικάς μας παραφωνίας και μουσουργεί την αλήθειαν διά της όλης ζωής και του καθόλου Μυστηρίου της Εκκλησίας: δια του ευσεβούς δόγματος, της ευχαριστιακής κοινωνίας, του καθαρού ήθους, της ασκητικής διαγωγής, της φιλοκαλικής θεωρίας, της αναγωγικής ιεράς τέχνης (αγιογραφία, υμνογραφία, θεοπρεπές μέλος κ.λπ.).
Εις το ποσοστόν που το πιστεύομεν, το αποδεχόμεθα και αγωνιζόμεθα φιλοτίμως να το βιώσωμεν, η αρμονία αποκαθίσταται, ο άνθρωπος άνω θρώσκει, η δημιουργία υγιαίνει, η ζωή προχωρεί, ο κόσμος ξαναγίνεται κόσμημα, η Βασιλεία του Θεού έρχεται και ποιεί τα πάντα καινά, άγια και αιώνια! Ενθυμηθήτε τους Αγίους, παλαιοτέρους και νεωτέρους, και θα καταλάβετε!

Ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχομεν, ως γνωστόν, αποδυθή καθηκόντως εις ανυποχώρητον και παγκοσμίου εμβελείας αγώνα δια τον Άνθρωπον και δια το Περιβάλλον. Με όσας δυνάμεις διαθέτομεν, με ιεράν αγωνίαν και με πολλήν ελπίδα! Αι σχετικαί πρωτοβουλίαι της Μητρός Εκκλησίας είναι ευρέως γνωσταί και δεν θα ομιλήσωμεν περί αυτών.

Θα είπωμεν μόνον ότι χαιρόμεθα ιδιαίτατα διαπιστούντες ότι αι πρωτοβουλίαι ημών αύται εκτιμώνται πρεπόντως και εν Ελλάδι, τούθ’ όπερ βεβαιοί η εκδήλωσις της παρούσης εσπέρας, δια την επιτυχή διοργάνωσιν της οποίας και απονέμομεν την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν εις τον φορέα προγραμμάτων πολιτισμικής δράσεως «Ανάπλους» και ιδιαιτέρως εις τας εριτίμους κυρίας Βασιλείαν Κατσιάνη και Ανθήν Βαλσαμάκη.

Προσεπιδηλούμεν ότι αναμένομεν να απολαύσωμεν και την επομένην καλλιτεχνικήν εκδήλωσιν του «Ανάπλου» εις την Κωνσταντινούπολιν, εις τα πλαίσια των εκδηλώσεων: «Πόλις: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010», και θα χαρώμεν να σας ίδωμεν όλους εκεί, όπου η έδρα της Μητρός Εκκλησίας και η ευσεβής πηγή του Γένους! Εκεί όπου η Παράδοσις, όχι μόνον η μουσική, αλλ’ εις όλας της τας εκφάνσεις, εξακολουθεί, παρά τας δυσκολίας, να είναι ζώσα καθημερινή πραγματικότης και βίωμα!

Συγχαίρομεν θερμότατα και ευχαριστούμεν την «Ελληνικήν Βυζαντινήν Χορωδίαν», τα τε μέλη και τον ιδρυτήν και διευθυντήν αυτής φίλτατον κ. Αγγελόπουλον, ευλογούμεν δε ολοθύμως και αυτούς και το έργον των, ευχόμενοι και άλλας πολλάς λαμπράς παρουσίας εις πολλά έτη!

Ευχαριστούμεν, επίσης, την υπό την ηγεσίαν του Εντιμοτάτου και αγαπητού κ. Παναγιώτου Μανιά Οργανωτικήν Επιτροπήν δια την εκδήλωσιν ταύτην ως και την διοίκησιν του Μεγάρου Μουσικής δια την φιλοξενίαν της προς τιμήν της ημετέρας Μετριότητος αποψινής Συναυλίας, και στρέφομεν με πολλήν συγκίνησιν την σκέψιν εις την αλησμόνητον μορφήν του οραματιστού και δημιουργού του Μεγάρου, μεγάλου Έλληνος Χρήστου Λαμπράκη. Ας είναι αναπαυμένη η ψυχή του μετά των δικαίων και η μνήμη του αιωνία!

Πριν σας αποχαιρετίσωμεν, σας ευχόμεθα πλουσίαν την Θείαν Χάριν κατά την διανυομένην αγίαν περίοδον του Κατανυκτικού Τριωδίου και καταστέφομεν άπαντας με την πατρικήν ημών ευχήν και την ευλογίαν του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου. Ο Θεός μαζί σας!


Αμέσως μετά την ομιλία του Πατριάρχου ο διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας Λυκούργος Αγγελόπουλος παρέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο τον ψηφιακό δίσκο της χορωδίας με την Ακολουθία του Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails