Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΠΕΡΑΤΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Xθες βράδυ στην Εθνική Λυρική Σκηνή για μια διαφορετική βραδυά όπερας.
Επτά σύγχρονες μουσικές στιγμές, οπερατικές μινιατούρες ή μικρογραφίες αν θέλετε, πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο.
Τρεις δεκάλεπτες «όπερες του λεπτού» του Νταριύς Μιγιώ (1892-1974), ήταν μια ενότητα εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία:
Η εγκατάλειψη της Αριάδνης, Η απελευθέρωση του Θησέα και η Αρπαγή της Ευρώπης.
Δεκάλεπτη, επίσης, και πολύ χαριτωμένη η όπερα Μία παρτίδα μπριτζ του Σάμιουελ Μπάρμπερ (1910-1981) με τους τέσσερεις παίκτες της παρτίδας να βιώνουν ο καθένας τη μοναξιά του και ν'αποζητούν τη διαφυγή στα όνειρά τους.
Η Μάντισσα του Ανρί Σωγκέ (1901-1989) δομείται σε τρία μέρη: χειρομαντεία, αστρολογία και χαρτομαντεία. Τα μέρη αυτά αντιμετωπίζονται και μουσικά με διαφορετικό τρόπο.
Το έργο του Πάουλ Χίντεμιτ (1895-1963) Μπρος και πίσω είναι μια σάτιρα στη σοβαρή όπερα και γράφτηκε στο πλαίσιο φεστιβάλ σύντομων έργων που παρουσιάστηκαν στο Μπάντεν Μπάντεν το 1927.
Τη βραδιά άνοιξε το ενδιαφέρον έργο τού ελληνικής καταγωγής συνθέτη Μάρκου Σοφιανόπουλου (γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1952) Ο θρύλος του παλαιού ναυτικού, βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Σάμιουελ Τέυλορ Κόουλριτζ.
Η βραδιά ήταν γενικά ενδιαφέρουσα, οι ερμηνευτές ανταποκρίθηκαν φιλότιμα στις απαιτήσεις των ρόλων και στις γρήγορες εναλλαγές, από τη μια όπερα στην άλλη, τα σκηνικά ήταν εξαιρετικά, οι φωτισμοί επίσης.
Την ορχήστρα διηύθηνε ο Νίκος Βασιλείου με γνώση και δυναμισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails