Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ: "Αγαθές οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών"


Διαβάστε στο Φως Φαναρίου, αγαπητοί συνοδίτες, ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Μαγγίνα "Ελαφρές αναταράξεις μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου", με αφορμή δηλώσεις του Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Προκοπίου στο Φανάρι για το θέμα της εκκλήτου προσφυγής του πρώην ή καθηρημένου, ό,τι προτιμάτε, Αττικής Παντελεήμονα.

«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου στο Φανάρι, σας διαβεβαιώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Μητέρα Εκκλησία, αυτές χαρακτηρίζονται από ηρεμία και παραμένουν αγαθές».
Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε από το Φανάρι, ανήμερα της εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος ο οποίος κατέστησε σαφές πως
«κάθε τι που ακούγεται για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι εκτός πραγματικότητος, γιατί η ανωτάτη εκκλησιαστική Αρχή της Εκκλησίας της Ελλάδος κατ’ επανάληψη διετύπωσε την βούλησή της να τηρεί με ακρίβεια το περιεχόμενο και του Τόμου της Αυτοκεφαλίας (1850) και της Πράξεως της Παραχωρήσεως των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών (1928).
Διαταράξεις ελαφρές ή μεμονωμένα περιστατικά επιβεβαιώνουν τον κανόνα που είναι οι αρμονικές και αγαστές σχέσεις Θυγατρός Εκκλησίας προς Μητέρα Εκκλησία. Τα άλλα προέρχονται από επιλογές προσώπων, τα οποία δημιουργούν νεφελώσεις. Οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας μας είναι αυτοί που καθορίζουν και διέπουν την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας. Είχα την ευκαιρία να αποστείλω επιστολή στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, ότι προσωπικά δεν συμφωνώ με τις ληφθείσες αποφάσεις της τελευταίας Δ.Ι.Σ (12.2.2010) που προχωρούν στην διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και στην πλήρωση των νέων Μητροπόλεων καθώς και να επισημάνω ότι στο θέμα της χηρείας της Μητροπόλεως Αττικής θα πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο που καθορίζει το Πατριαρχικό Γράμμα (αριθμ. Πρωτ. 877/11-1-2010), ώστε να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος. Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει κανονικά και νόμιμα η έκκλητος προσφυγή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα έχουμε εσωτερική ηρεμία και ειρήνη».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σαφείς δηλώσεις. Μακάρι τα πράγματα να είναι όπως ακριβώς τα λέει ο Μητροπολίτης Φιλίππων.
Το πρόβλημα, όπως συνοψίζεται στο πολύ προσεκτικό, ευγενικό αλλά εμπεριστατωμένο κείμενο που εξέδωσε ο νομομαθής Μητροπολίτης Πειραιώς, είναι ότι το έκκλητο της συγκεκριμένης υπόθεσης (όχι γενικά ο θεσμός του εκκλήτου!) αμφισβητείται έντονα από άποψη νομιμότητας και όχι μόνο. Μολονότι κάποιες δημοσιογραφικές φωνές έφθασαν να ζητούν διορισμό Κυβερνητικού Επιτρόπου στην Ιερά Σύνοδο (αντιλαμβάνεσθε πού θα μας γύριζε κάτι τέτοιο;), μέχρι στιγμής η Πολιτεία έχει δείξει αυτοσυγκράτηση, ορθά κατά τη γνώμη μου. Θέλω να ελπίζω ότι το "διά ταύτα" της τελικής απόφασης του Πατριαρχείου επί του συγκεκριμένου εκκλήτου δε θα επιτείνει το υπάρχον νομικό πρόβλημα...
Ν.Στ.

Related Posts with Thumbnails