Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ


Μ’ ένα καινούργιο τόμο της σειράς Εκ Φαναρίου που τον ονομάζει ΤΑ ΑΓΡΑΠΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ο λόγιος Μητροπολίτης Πέργης κ. Ευάγγελος, μας δίνει απτή εικόνα των ανιστορήσεων και ανακαινίσεων 40 ιερών Ναών της Πόλης, αλλά και ορισμένων στο εξωτερικό, που πραγματοποιήθηκαν επί της πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και με προσωπική πρωτοβουλία και φροντίδα του. Γι' αυτούς τους ανακαινισθέντες ναούς ο Σεβ. Πέργης συνέγραψε τις σχετικές αναθηματικές επιγραφές τους, αναρτημένες σε μαρμάρινες πλάκες.
Τα επιγράμματα και τις επιγραφές όλων αυτών των Ναών, ο φιλίστωρ Μητροπολίτης Πέργης περιέλαβε σ᾿ ένα τόμο 211 σελίδων.
Ο τόμος κοσμείται με σχέδια των ναών του γνωστού Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα Ακύλλα Μήλλα, και περιλαμβάνει ιστορικές σημειώσεις του συγγραφέα για κάθε Ναό. Εκτυπώθηκε από τον εκδοτικό Οίκο Μίλητος του φιλόπονου Νίκου Χαϊδεμένου.
Ο Άγιος Πέργης είναι γνωστός από παλιά για την συνεχή και πολύκαρπο ενασχόλησή του φιλολογικά και ποιητικά με το τρίπτυχο θεμάτων όπως το ονομάζει: Πόλη, Ρωμηοσύνη και Φανάρι, που αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης ιστορίας της Πολίτικης Ρωμηοσύνης.
Η πνευματική αυτή εργασία του Πέργης Ευαγγέλου αποτελεί συνέχεια του έργου συγγραφής επιγραμμάτων του αείμνηστου Θεοφάνη Θεοφανίδη, Άρχοντα Πριμικηρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και αρχίζει από την ανέγερση του νέου Πατριαρχικού Μεγάρου, το έτος 1989, επί Πατριαρχίας του αοίδιμου Πατριάρχου Δημητρίου.
φωτό: Ν. Μαγγίνας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από ποιες εκδόσεις κυκλοφορεί; Που μπορούμε να το βρούμε;

Related Posts with Thumbnails