Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΗΝ ΟΛΟΦΡΕΣΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΣΙΩΠΗ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΚΟΥΕΙ" ΣΤΟ BIOS


Σήμερα το πρωί στο BIOS της Πειραιώς για το έργο του Νίκου Κυπουργού Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει. Μια μουσική παράσταση για παιδιά και μεγάλους, ένα ολόφρεσκο μιούζικαλ, αν και γραμμένο το 1993! Είναι αφιερωμένο από τον Ν. Κυπουργό στη μνήμη του John Cage (1912-1992).
Η παράσταση ανεβαίνει τώρα από τις Όπερες των Ζητιάνων σε ενορχήστρωση και μουσική διδασκαλία του ταλαντούχου συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού.
Οι τρεις τραγουδιστές: Ιωάννα Φόρτη - Μούσα, Δημήτρης Δημόπουλος - Μουσικός και Ζαφείρης Κουτελιέρης - Βασιλιάς, ήταν πραγματικά άψογοι, τόσο τραγουδιστικά όσο και υποκριτικά. Η μικρή ορχήστρα, το ARTEFACTS ENSEMBLE, αποτελούμενη από μουσικούς ειδικευμένους στη σύγχρονη μουσική, ερμήνευσε αριστοτεχνικά τη μεταγραφή του Χ. Γωγιού για μικρό σύνολο.


Η παράσταση κερδίζει αβίαστα μικρούς και μεγάλους. Και με παιχνιδιάρικο τρόπο μεταδίδει κυρίως στους μικρούς θεατές τις βασικές έννοιες της μουσικής, αφού το θέμα της είναι ο ανικανοποίητος με τη μουσική της αυλής του βασιλιάς.

Τελικά η Μούσα αναλαμβάνει να παρουσιάσει το ιδανικό έργο, που δεν είναι άλλο παρά... Σσσσσ!!!... Ο βασιλιάς ακούει τη... σσσσσ!!...
Έχω ξαναδεί τα έργα που ανεβάζει ο Χαράλαμπος Γωγιός στο BIOS και μου αρέσει πολύ η λιτότητα, η ευρηματικότητα και η σημερινή ματιά τους. Χαίρομαι γιατί η νέα γενιά λυρικών τραγουδιστών και μουσικών βρίσκει ένα βήμα για να δείξει τις πολλές ικανότητές της και το πάθος της για μουσική δημιουργία, σε πείσμα των ...αντιμουσικών καιρών μας.

Στην φωτό (από αριστερά): Ζαφείρης Κουτελιέρης, Ιωάννα Φόρτη και Δημήτρης Δημόπουλος με την σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, η οποία είχε συμμετάσχει στην παράσταση του 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails