Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ένα σημαντικό κείμενο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια για την οικολογική δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Στο Φως Φαναρίου διαβάστε, αγαπητοί συνοδίτες, ένα σπουδαίο κείμενο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια με θέμα: Ο οικολογικός λόγος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Νεότερες πτυχές).

Το κείμενο αυτό, σε συντομευμένη μορφή, πρωτοδημοσιεύτηκε στο Περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ 58 (Νοέμβριος 2009), τεύχ. 9, σσ. 18-23. Εδώ δημοσιεύεται ολόκληρο. Γράφτηκε την Άνοιξη του 2009, και περιλαμβάνει τα οικολογικά του Πατριαρχείου μέχρι τότε (δεν έχει δηλ. τα του Συνεδρίου του Μισισιπή).

Ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας έχει πλήρη επίγνωση των όσων γράφει, γι' αυτό και επισημαίνει τα δέοντα:

Κάποιοι θα μιλήσουν σε διάφορα διαδικτυακά fora περί «πατριαρχειολατρίας» όλων ημών, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναδεικνύουμε τις εν γένει πατριαρχικές κινήσεις, εν προκειμένω το μεγάλο του ενδιαφέρον για τα οικολογικά μας προβλήματα. Έχει όμως πλέον καταστεί σαφές, ότι αδικούν και τον ίδιο τον Πατριάρχη και την όλη προσπάθεια της Ανατολικής Εκκλησίας. Δεν υφίσταται θέμα προσωποληψίας. Χθες, στο πηδάλιο της Ορθοδοξίας, ήταν ο Δημήτριος, σήμερα ο Βαρθολομαίος, αύριο οι όποιοι διάδοχοί τους. Ο εκάστοτε Πατριάρχης συνοψίζει κι εκφράζει με νηφαλιότητα –είτε το θέλουμε, είτε όχι- την αμερόληπτη ορθόδοξη στάση για τα πράγματα του κόσμου μας, ισορροπώντας μεταξύ της πείρας του Παρελθόντος και των προοπτικών του Μέλλοντος. Το Φανάρι επισημαίνει πράγματα -προφητικώ τω τρόπω-, και «ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω». Όσο για την όποια εναντίωση και τις μεμψιμοιρίες, δεν μπορούμε να λησμονήσουμε, ότι και η Ιερουσαλήμ απέκτεινε τους Προφήτες της, επειδή δεν άντεχε την Αλήθεια των λόγων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails