Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΑΙΟΛΟΥ


Χριστούγεννα στην Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου στην Αθήνα, με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο τους μαθητές του και φίλους ψάλτες.

Αγρυπνία επί τη μεγάλη εορτή της Χριστού Γεννήσεως. Έναρξη 9 το βράδυ της 24ης Δεκ. και πέρας 2.15 μετά το μεσονύκτιο.
Μια μοναδική πραγματικά εμπειρία! Το Μέγα Απόδειπνο μετά της Λιτής της εορτής και των αποστίχων αυτής, ο όρθρος και η Θ. Λειτουργία.


Ο Όρθρος της εορτής των Χριστουγέννων αποτελεί αναμφισβήτητα σταθμό στην Ορθόδοξη Υμνολογία. Ψάλαμε τον στίχο από τον Λατρινό Πολυέλεο του Ιωάννη Κουκουζέλη "Ευλογήσατε τον Κύριον Εμμανουήλ παιδίον..." σε ήχο α', τους κανόνες της εορτής, τις Καταβασίες στο μέσον του ναού αμφότεροι οι χοροί, κατά την τάξιν, στο αργό μέλος του Πέτρου Πελοποννησίου, τους αίνους (με την στιχολογία).
Στην Θ. Λειτουργία, προκείμενο του Αποστόλου και αλληλουάριο, χερουβικό σε ήχο α' σε μέλος του Ιωάννη Αρβανίτη, ο οποίος συνέψαλε, τα κατά την Πατριαρχική παράδοση Λειτουργικά, το Κοινωνικό της εορτής στο μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου και, λόγω της μεγάλης προσέλευσης στην Θ. Κοινωνία, και στο μέλος Μπαλασίου ιερέως και νομοφύλακος.
Στη διανομή του αντιδώρου το πρώτο ιδιόμελο της Λιτής σε ήχο πρώτο τετράφωνο, στο αργό μέλος Ματθαίου Βατοπαιδινού.



Μαζί με τον χορό και οι μικροί κανονάρχοι της Αγίας Ειρήνης, υπό την άγρυπνη, κυριολεκτικά καθοδήγηση του Λυκούργου Αγγελόπουλου.


Ύμνους στα σλαβωνικά έψαλαν ο Σέρβος μοναχός Ιερόθεος, με τον Σέρβο φοιτητή Μιλούτιν Μιχαήλοβιτς και τον Ουκρανό ιερομόναχο Αθανάσιο. Το "Είη το όνομα Κυρίου..." είπε στην διάλεκτό του ο μοναχός Αθανάσιος από το Κονγκό.



Μετά το πέρας της αγρυπνίας εόρτιος τράπεζα στο αρχονταρίκι του ναού, με την επιμέλεια του σεβαστού εφημερίου π. Θωμά Χρυσικού και των συνεργατών του.

3 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ωραία,θαυμαστά,παραδοσιακά όλα αυτά. Μας χαροποιουν όλους εμάς που ειμαστε μακρυα και παρόλη την μακραίωνη τποική ψαλτική παράδοση βολευόμαστε συνήθως με τα τετριμμένα.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Ανώνυμος είπε...

Εκείνος με την στέκα στο κεφάλι τι παριστάνει?
Ψαλτης είναι?
Ελεος ρε παιδιά...

"ΕΥΔΡΟΜΟΥΝΤΩΝ ΑΛΕΙΠΤΗΣ" είπε...

Σας ζηλεύουμε με την καλή έννοια κ.Ανδριόπουλε για την ευκαιρία που είχατε να βιώσεται αγρυπνώντας, το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως κοντά σε αγαπητούς έν Χριστώ αδελφούς.Κάνατε την καλύτερη επιλογή και πιστεύω πως δεν μετανοιώσατε.

Συγχαρητήρια και στον αγαπητό πατέρα Θωμά Χρυσικό -βαθύτατο γνώστη της λειτουργικής μας παραδόσεως και πνευματικό ανάστημα του Αρχιμανδρίτου π.Δοσιθέου- για την τέλεση της ιεράς Αγρυπνίας όπως επίσης στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Λυκούργο Αγγελόπουλο και τους άλλους ψάλτες της Αγίας Ειρήνης για την γλυκύτητα και το σεμνό της ψαλμωδίας τους.Και του χρόνου!

Μακάρι να είχαμε και στην επαρχία μας τέτοιες λειτουργικές ευκαιρίες...

Related Posts with Thumbnails