Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤ. ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ: μετα-λειτουργία


O φίλος Στέλιος Τσομπανίδης, επίκ. καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με αντικείμενο την "Οικουμενική Κίνηση", μας δίνει ένα ακόμα διαμάντι. Πρόκειται για την διατριβή του με τίτλο μετα - λειτουργία, που εκδόθηκε στα γερμανικά ήδη από το 1999.
Τώρα, με τις αναγκαίες βιβλιογραφικές προσθήκες, βλέπει το φως της δημοσιότητας και η ελληνική έκδοση (εκδ. Π. Σ. Πουρναρά, 2009).
Ο Στ. Τσομπανίδης ασχολείται με την ορθόδοξη συμμετοχή στην κοινή χριστιανική μαρτυρία για δικαιοσύνη, ειρήνη και ακεραιότητα της δημιουργίας, μια υπόθεση που ξεκίνησε από την ΣΤ' Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Βανκούβερ (1983). Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση "να συνδεθούν οι Εκκλησίες-Μέλη σε μια συνοδική πορεία αμοιβαίας υποχρέωσης (σύνδεσμος) για δικαιοσύνη, ειρήνη και ακεραιότητα της δημσιουργίας". Κατά τον Σ.Τ. η συμβολή των Ορθοδόξων, κυρίως σε επίπεδο θεολογικής τεκμηρίωσης, ήταν πολύ σημαντική, αλλά δεν υπήρξε σχετική μελέτη γι' αυτό. Στην Ελλάδα η πληροφόρηση για την ορθόδοξη παρουσία στην προσπάθεια αυτή, σχεδόν ανύπαρκτη...
Η μελέτη, λοιπόν, του Σ.Τ. μας μυεί στην συνάντηση των δύο παραδόσεων της Οικουμενικής Κίνησης, της κοινωνικοηθικής και της δογματικοθεολογικής, στην εκκλησιολογία κατά την ΣΤ' Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ στο Βανκούβερ. Μας ενημερώνει για τη συζήτηση περί εκκλησιολογίας και ηθικής στα πλαίσια της "συνοδικής πορείας". Μας προβάλλει την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο κόσμο ως ευχαριστιακή και συνοδική κοινωνία. Και στο επίμετρο γίνεται λόγος για την παγκοσμιοποίηση ως εκκλησιολογική πρόκληση για την οικουμένη.
Στις 422 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πλήρως πόσο σημαντική είναι η Ορθόδοξη παρουσία στο ΠΣΕ. Η συμμετοχή της αποτελεί ουσιαστική συμβολή. Η Ορθοδοξία στο σύγχρονο κόσμο δίνει σημαντική μαρτυρία και ο Τσομπανίδης μας λέει και τις δυνατότητες δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της οποίας η ευχαριστιακή δυναμική θα οδηγεί σε μια λειτουργία μετά τη Λειτουργία. Δηλαδή σε μια λειτουργική χρήση του υλικού κόσμου, σε ένα μετασχηματισμό της ανθρώπινης κοινωνικότητος σε κοινωνία, του καταναλωτισμού σε μια ασκητική στάση απέναντι της δημιουργίας και σε μια αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το βιβλίο του Στέλιου Τσομπανίδη μας ανοίγει τα μάτια. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι για να διανοιχθούν τα μάτια της ψυχής μας. Και να κατανοήσουμε τη δυναμική της πίστης μας και την αγάπη ως τη δύναμη που έξω βάλει κάθε φόβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails