Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ


Χθες βράδυ στον Μορφωτικό Σύλλογο Κυριών Πατρών για μια εισήγηση και ακολούθως συζήτηση με τις ευγενέστατες κυρίες - μέλη του ιστορικού συλλόγου, πάνω στο θέμα: "Η γέννηση του Χριστού και οι γεννήσεις στον 21ο αιώνα".

Πώς η Παναγία γέννησε υπερφυώς, άνευ ωδίνων μητρικών, ποια η σημασία της σκηνής του λουτρού του βρέφους στην εικόνα της γεννήσεως, πώς εθήλασε τον Χριστό "η γαλακτοτροφούσα", ποια η ιερότητα της γέννησης του ανθρώπου, πώς γίνονται οι γεννήσεις σήμερα στον δυτικό κόσμο και πώς στην ανατολή με το φαινόμενο της υπεργεννητικότητας να καλπάζει - σε αντίθεση με την δύση - ποια η στάση της Εκκλησίας γύρω από την χρήση της βιοϊατρικής και βιοτεχνολογίας στην υπόθεση της κύησης και του τοκετού, η εξωσωματική γονιμοποίηση, η παρένθετη κύηση κ.λπ.

Μια φιλική και ειλικρινής συζήτηση με τις κυρίες, οι οποίες κατέθεσαν αυθόρμητα, σκέψεις, εμπειρίες, προβληματισμούς, απορίες, γύρω από το θαύμα της γέννησης.
Σκέπτομαι ότι η Εκκλησία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να εκφράσει την θεολογία της σχετικά με τις νέες, ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στην επιστήμη και αφορούν στην ίδια τη ζωή.

Θυμάμαι ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέρων Εφέσου Χρυσόστομος σ' ένα μεγάλο, διεθνές συνέδριο στην Πόλη το 2000, είχε προτείνει την δημιουργία ξεχωριστού κλάδου στην θεολογική επιστήμη, με τον τίτλο "Βιοθεολογία", που θα παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει γύρω μας και πώς η Εκκλησία ίσταται προ αυτών των νέων και πρωτόφαντων δεδομένων.

3 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Συγχαίρω από καρδιάς! Πάντα Γεννήσεις με όλες τις έννοιες!!!

Ανώνυμος είπε...

Να χαρώ ακροατήριο. Ως συνήθως τρεις και ο κούκος και άνω των 90!

Ανώνυμος είπε...

"ΜΗ ΦΟΒΟΥ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΙΜΝΙΟ"
Δεν θα την δούμε την ομιλία στο intv?

Related Posts with Thumbnails