Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ AMEN.GR ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ


O Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, παραχώρησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Αριστείδη Βικέτο και το amen.gr, στο περιθώριο των εργασιών της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, που συνήλθε τον περασμένο μήνα στην Πάφο της Κύπρου.
Τα λέει τόσο καλά, ώστε λούφαξαν και οι α-νόητοι εν Ελλάδι "αντι-οικουμενιστές", που θεωρούσαν - ελπίζω τώρα να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους - την Ρωσική Εκκλησία ως "αντι - παπική"! Και ανάχωμα στην "ένωση" (!!) που ετοιμάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα. Τα υπόλοιπα στο amen.gr
ΕΡ: Οι αντιτιθέμενοι σας κατηγορούν ότι διαλέγεστε με τους Ρωμαιοκαθολικούς, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τον Χριστό ως κεφαλή της Εκκλησίας, αλλά τον Πάπα.
ΑΠ: Πιστεύω ότι αναγνωρίζουν τον Χριστό ως κεφαλή της Εκκλησίας τους. Αυτό που λέγεται είναι δημαγωγική προσέγγιση. Και οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Ορθόδοξοι αναγνωρίζουν τον Χριστό ως κεφαλή και σωτήρα της Εκκλησίας. Μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων υπάρχει συναντίληψη- αναγνώριση για το θέμα των μυστηρίων. Αν ένας Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος θέλει να γίνει Ορθόδοξος υπάρχει δυνατότητα να τον δεχθούμε ως Επίσκοπο. Αναγνωρίζεται η χειροτονία του. Δεν τον ξαναχειροτονούμε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αναγνώριση των μυστηρίων, αλλά δεν υπάρχει κοινωνία των μυστηρίων. Κοινωνία των μυστηρίων σημαίνει μαζί να παίρνουμε τη Θεία Ευχαριστία. Αυτό δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει ενότητα στην Εκκλησία μεταξύ των χριστιανών Ανατολής και Δύσης. Τον 11ο αιώνα αυτή ενότητα διερράγη για θεολογικούς και πολιτικούς λόγους. Υπάρχει αναγνώριση των μυστηρίων γιατί αναγνωρίζουμε στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την Αποστολική διαδοχή, αλλά λόγω του σχίσματος διακόπηκε η κοινωνία μεταξύ των μυστηρίων. Δεν συμμετέχουμε, λόγω του σχίσματος στα μυστήρια. Αυτοί που μας κατηγορούν θεωρούν ότι η συμμετοχή μας στο διάλογο είναι προδοσία της Ορθοδοξίας. Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Ο διάλογος γίνεται για να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν το λανθασμένο των θέσεών τους. Σκοπός του διαλόγου είναι η επανένωση των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης και θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν διορθώσουν τα λάθη τους.
ΕΡ: Ο Ρωμαιοκαθολικισμός είναι αίρεση;
ΑΠ: Η απάντηση σε αυτό δεν είναι απλή. Δεν χρησιμοποιούμε τον όρο αίρεση για να μη γίνει ο διάλογος φόρουμ αλληλοκατηγοριών. Πιστεύουμε όμως ότι ορισμένες τοποθετήσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι λανθασμένες και προσπαθούμε να τους το αποδείξουμε. Οι Ρωμαιοκαθολικοί αναγνωρίζουν τη σωτηρία και μέσα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά θεωρούν ότι ολοκληρωμένη Εκκλησία είναι αυτή που έχει κοινωνία με την Εκκλησία της Ρώμης. Αναγνωρίζουν τα μυστήριά μας, την ιεραρχία μας, και στις κατηχήσεις τους αναγνωρίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία ως σωτηριολογική.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωχ! και τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ Ιλαρίων κινδυνεύει να κατηγορηθεί υπό της Α.Πανοσιολογιότητος, του μόνου δυνατού και εγκρατούς εν τη Ορθοδόξω διδαχή, επιφανούς δε εν Πάτραις(αυτό το τελευταίο παίζεται πάντως.....σε αφάνεια και παντελή μαρασμό είναι μάλλον....) Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου, κινδυνεύει, λοιπόν, ο Ιλαρίων να κατηγορηθεί ως "κατάπτυστος"!!!!!!! Ενδεχομένως δε να ζητηθεί από τα γνωστά τσιράκια του εν λόγω Αρχιμανδρίτου να απολυθεί ο Ιλαρίων από την θέση του!

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη πες αλεύρι... σίγουρα η αποτείχιση θα σε γυρεύει!!! (και λοιπές εμετικές σελίδες και blogs "ψευδάδελφων και υπερλίαν αποστόλων")
Αχ, τι τα θες και τους θυμίζεις πάλι θα αρχίσουν να ξερνάνε τα δηλητήρια τους.

Αλλά αμα ακούσεις εσύ τον εξάψαλμο... ο κακομοίρης ο Ιλαρίων θα ακούσει και τους 150 ψαλμούς!!! από τους θεματοφύλακες της Ορθοδοξίας... "Αγωνιζόμενους Χριστιανούς", "Φιλοορθοδόξους" και άλλους Γ.Ο.Β.Ν. (Γνησίως Ορθοδόξως Βεβλαμμένους Νόες)!!!

Ν.Σ

Πολίτης είπε...

βάζω στοίχημα ότι αν οι ορθόδοξες εκκλησίες αναγνωρίζουν την ρωσία ως τρίτη ρώμη, την ίδια στιγμή οι ρώσοι θα ενωθούν με τους καθολικούς. ήδη λυσσάνε να φιλήσουν τα χέρια και όχι μόνο του Αγίου Πατέρα και Πάπα Ρώμης, μόνο συγκρατούνται λίγο για τα μάτια του κόσμου

Αντώνης είπε...

απορώ πού είναι ο Μίσα και οι ομοιδεάτες του να μας πουν τώρα πως οι ρώσοι είναι οι όντως Ορθόδοξοι και όλοι οι υπόλοιποι οικουμενιστές; έχουμε και λέμε και... γελάμε

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητοί νομίζω ότι η πορεία της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι εν αγάπη και αληθεία. Όχι αγάπη χωρίς αλήθεια ,αλλά και όχι αλήθεια χωρίς αγάπη. Καποτε θα πρέπει να κατανοήσουμε στο διάβα των αιώνων κάτω από ποιές συνθήκες ευρέθη η Δυτική εκκλησία και από ποιές η Ανατολική. Πρέπει να διώξουν και οι μεν και οι δε κάθε ξένο στοιχείο που ειδωλοποιήθηκε και που στάθηκε αφορμή να σχετικοποιηθεί το ΑΠΟΛΥΤΟΝ που είναι ο Τριαδικός Θεός τον οποίον και εμείς και οι Δυτικοί λατρεύουμε.Αυτό θα πρέπει να γίνει εν ταπεινώσει και με αγάπη, ώστε να βρεθούν και πάλιν οι Εκκλησίες ΑΝΑΤΟΛΗΣ και ΔΥΣΕΩΣ σε κοινωνία σύμφωνα μετο θέλημα του Ιησού Χριστού. "Ινα ώσιν έν".Γένοιτο.

Related Posts with Thumbnails