Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ


23 Νοεμβρίου 1989 στο ΠΑΛΛΑΣ. Το μη ανακαινισμένο. Εποχή προ Μεγάρου. Ο Μάνος Χατζιδάκις τολμούσε το ανέφικτο! Διηύθυνε την πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο ίδιος, θέλοντας να δώσει χρώμα στα ...άχρωμα και άοσμα, τότε, μουσικά δρώμενα του τόπου μας.
Ήμουν εκεί. Και θυμάμαι σαν χθες αυτή την πρώτη ιστορική συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων στο ΠΑΛΛΑΣ.
Κοντσέρτο για έγχορδα του Βιβάλντι, Συμφωνία αρ. 2 του Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ, Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 του Μότσαρτ και η Σερενάτα αρ.2 του Μπράμς. Σολίστ στο κοντσέρτο του Μότσαρτ η Ντόρα Μπακοπούλου, η οποία 20 χρόνια μετά θυμάται εκείνη τη μαγική βραδιά σε μια συνέντευξή της στο ΒΗΜΑ.

Πολλοί τότε αμφισβήτησαν το εγχείρημα του Χατζιδάκι. Όμως, να που η Ορχήστρα των Χρωμάτων ζεί και δημιουργεί, παρά τα μύρια προβλήματα, είκοσι χρόνια τώρα. Αυτό που έφτιαξε ο Χατζιδάκις είχε τελικά ρίζα και διάρκεια. Κι αυτό είναι το άπαν!
Δεν έχασα ούτε μια συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του Χατζιδάκι. Πήγαινα και στις πρόβες. Μεγάλο σχολείο! Μια εποχή μέθης και μύησης σ' ένα κόσμο μουσικής ποιητικής πρωτόφαντο, άκρως γοητευτικό κι απέραντα ευγενικό.
Τον ευχαριστώ για εκείνα τα χρόνια, που ήταν καθοριστικά για την μουσική μου παιδεία και την καλλιέργεια της ευαισθησίας μου.
Εύχομαι η Ορχήστρα του να μείνει εις τον αιώνα!

Δημοσιεύω εδώ το εξώφυλλο του προγράμματος εκείνης της πρώτης συναυλίας καθώς και το πρώτο αυτόγραφο που μου υπέγραψε ο Χατζιδάκις πάνω σε πρόγραμμα συναυλίας του.

Απόψε η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τον Μίλτο Λογιάδη επαναλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης εκείνης συναυλίας στο ανακαινισμένο πιά ΠΑΛΛΑΣ, τιμώντας τα 20χρονα της Ορχήστρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails