Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ


Η Λένα Πλάτωνος έχει σήμερα γενέθλια. Δύο μέρες πριν τα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος την θεωρούσε οιονεί διάδοχό του. Κι εκείνη, φυσικά, δάσκαλό της. Τουλάχιστον...

Χθες βράδυ γιόρτασε, θαρρώ, τα γενέθλιά της με τη συναυλία που έδωσε στο ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα. Ήμουν εκεί, όπως και πολύς κόσμος! Το θρυλικό ΠΑΛΛΑΣ, άρτια ανακαινισμένο, ...βούλιαξε από κόσμο που ήλθε ν' ακούσει τη Λένα Πλάτωνος και τους άκρως στενούς και πιστούς της συνεργάτες: την Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα.

Κάθε συναυλία της Πλάτωνος είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός, καθώς δεν πρόκειται για μια τυπική συναυλία που πας να διασκεδάσεις ή να ...διδαχτείς. Στην ουσία κάθε εμφάνισή της είναι μια μουσική και αισθητική πρόκληση - και πάλι δεν ξέρω αν το ορίζω καλά.

Τα τραγούδια της, η μουσική της και οι στίχοι της δεν είναι για κατανάλωση, δεν ενδείκνυνται για χαλάρωση, δεν βοηθούν στην εκτόνωση, δεν πρόκειται καν για μελωδίες, με την τρέχουσα έννοια.

Παρ' όλα αυτά ο κόσμος "ευχαριστήθηκε" χθες στο ΠΑΛΛΑΣ. Νομίζω ότι ευχαριστήθηκε ακριβώς αυτό το διαφορετικό. Παρασύρθηκε στον αστερισμό της Λένας Πλάτωνος, που σε κάνει να εξανθρωπίζεσαι σαν ακούς τη Σαβίνα Γιαννάτου να τραγουδάει Καρυωτάκη και να στροβιλίζεσαι ολόκληρος σαν ακούς τον εξαιρετικό Γιάννη Παλαμίδα να τραγουδάει το "Σαμποτάζ".

Ο Παλαμίδας είναι σπουδαίος ερμηνευτής. Υπέροχη φωνή με έκταση, αποχρώσεις απίθανες, εκφραστικότητα που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Και μια ζωντάνια στη σκηνή! Ο Παλαμίδας κλέβει την ...παράσταση! Σκέπτομαι πώς γίνεται να μην έχουν γράψει γι' αυτόν ειδικά κάποιοι συνθέτες μας.

Στο ΠΑΛΛΑΣ χθες ήσαν πολλοί και οι ομότεχνοι της Λένας που ήλθαν να την ...αφουγκραστούν. Πρόλαβα να δω την Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Μιχάλη Τρανουδάκη, τον Βασιλικό των Raining Pleasure κ.α.

Σαν ήμουν νεώτερος δεν είχα ανακαλύψει την Λένα Πλάτωνος όσο της έπρεπε. Ήμουν αλλού... Μα τώρα την νιώθω ως μια υπέροχη και αληθινά αιρετική φωνή. Και δεν βλέπω διάδοχό της...

Δείτε και την καρδιακή αναφορά στη Λένα Πλάτωνος του αλέξη λ.

2 σχόλια:

Ρ.Σ. είπε...

είσαι φοβερός! μ'αυτή την κριτκή όπως και με την προηγούμενη περί Αντονάτσι δείχνεις το σαγηνευτικό ύφος της γραφής σου και συνάμα το βάθος της συνθετικής κριτικής. το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω!

Ανώνυμος είπε...

πολυ αισθαντικη η φωνη της λενας πλατωνος

www.arelis.gr
περιεχει το μεταφυσικο θεατρικο εργο μεταξυ ενδοκοσμικου και υπερβατικου

Related Posts with Thumbnails