Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΝΘΗΣΗ (πλην Πατρών)


Στην Καθημερινή διαβάζω: Αντέχει, παρά την κρίση, ο θρησκευτικός τουρισμός. Στο ρεπορτάζ παρατίθενται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) που αποδεικνύουν ότι ο θρησκευτικός τουρισμός καλά κρατεί, αφού ο τουρισμός αναψυχής παρουσιάζει κάμψη, και ως εκ τούτου έχει μέλλον.
Οι Ρώσοι αδελφοί μας Ορθόδοξοι έχουν δώσει μεγάλη σημασία στο θέμα αυτό, διοργανώνουν συνέδρια, προχωρούν σε συνεργασίες με ομόδοξες Εκκλησίες, εκδίδουν στα ρωσικά προσκυνηματικούς οδηγούς με επιστημονικές αξιώσεις που αφορούν σε πανορθόδοξα - και πολλά ελληνικά - προσκυνήματα.
Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής ο δημοσιογράφος και εμπειρογνώμων του UNWTO Ρομπέρ Λανκάρ μας λέει ενδιαφέροντα πράγματα για το φαινόμενο στη χώρα μας.

"Στην Ελλάδα σε μια πρώτη καταγραφή από τον UNWTO, εντοπίστηκαν 250 - 280 τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος έναντι 150 της Ρουμανίας, και η χώρα προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των ορθοδόξων της ΝΑ Ευρώπης όσο και πιστών άλλων δογμάτων και θρησκειών. Στο άμεσο μέλλον, κατά τον ίδιο, θα δέχεται περί το ένα εκατομμύριο θρησκευτικούς τουρίστες μόνον από τη ΝΑ Ευρώπη.

Σήμερα, πάντως, τα Μετέωρα επισκέπτονται Ρώσοι, αλλά και πολλοί από τη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, ακόμη και την Απω Ανατολή, καθώς έλκονται από το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των βράχων. Κατά χιλιάδες συρρέουν καθολικοί, ορθόδοξοι και πιστοί άλλων θρησκειών και στο «νησί της Αποκάλυψης», την Πάτμο, ενώ στη Βέροια η τουριστική προσέλευση αυξήθηκε θεαματικά πέρυσι, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου εορτασμού του «Ετους Αποστόλου Παύλου», λόγω της αθρόας προσέλευσης μεταξύ άλλων και Ισραηλινών επισκεπτών".

Πάντως η Ιερά Σύνοδος φαίνεται πως έχει κάπως κινητοποιηθεί εσχάτως και διοργανώνει στις 14 και 15 Νοεμβρίου στη Ζάκυνθο το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο για τις προσκυνηματικές περιηγήσεις και τα Επτάνησα ως πανορθόδοξους προορισμούς. Υπάρχει και το Συνοδικό Γραφείο αναπτύξεως θρησκευτικού τουρισμού που φαίνεται να έχει μια δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον σε επίπεδο διεκκλησιαστικών επαφών.

Το ενδιαφέρον απ' όσα λέει πιο πάνω ο Ρομπέρ Λανκάρ είναι η αθρόα προσέλευση τουριστών στη Βέροια, λόγω του "Έτους Αποστόλου Παύλου". Αυτό, για όσους γνωρίζουν, είναι προσωπικό επίτευγμα του Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος φρόντισε αμέσως μόλις εξελέγη να δώσει διορθόδοξο χαρακτήρα στους εορτασμούς για τον Απόστολο Παύλο κάθε Ιούνιο. Διοργανώνει κάθε χρόνο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, καλεί εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, προβαίνει σε σημαντικές εκδόσεις, πραγματοποιεί εκδηλώσεις με ευρύτερη από την τοπική απήχηση.

Στην Πάτρα, την πύλη προς την Δύση, την πόλη όπου μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος, την μοναδική πόλη της Ελλάδας όπου ετελεύτησε Απόστολος, ακούστηκαν κατά καιρούς από διάφορους, εκκλησιαστικούς και δημοτικούς, "ιθύνοντες" διάφορες κορώνες περί ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού, αλλά φυσικά τίποτε απολύτως δεν έχει συντελεστεί, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή. Για "στρατηγική ανάπτυξης" ούτε λόγος! Οι όποιοι τουρίστες φτάνουν στην Πάτρα από μόνοι τους, ή καλύτερα λόγω του Αποστόλου. Και το προσκύνημά τους περιορίζεται στο ναό του Πολιούχου για λίγα λεπτά. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση και δε νομίζω ότι θα αλλάξει. Προφανώς η πόλη δεν επιθυμεί να της ταράσσουν την ησυχία της προσκυνητές από την υφήλιο που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να κατακλύζουν ολοχρονίς την πόλη του Πρωτοκλήτου.

Πίνακας, Σπύρος Παπαλουκάς, Εκκλησία

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είστε σοβαρός ιστολόγε;! Θέλετε να αναστεί εκ νεκρών ο "Πατήρ" των τέκνων αυτού και του ερέβους ομοίως; Τι λέτε τώρα! Αφήστε καλύτερα να απο-λαιλαπωθεί ο τόπος και σε καμμία 50-70αριά χρόνια από τώρα βλέπουμε...Αν γίνει τώρα αυτό θα το εκμεταλλευτούν όσοι δεν πρέπει! Γνωρίζετε καλώς ποίοι......

Ανώνυμος είπε...

Τι λες για το πρόγραμμα των φετεινών Πρωτοκλητείων;

Ανώνυμος είπε...

Τι ρωτάς, 1 Νοέμβριος 2009 7:00 μμ,;;; Είπαμε! Η ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ...ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ....ΑΡΓΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ........

Ανώνυμος είπε...

πως τον καταλαβαίνετε τον θρησκευτικο τουρισμό στην Πάτρα λεβέντες; να πανε στον Αγιο Ανδρέα, και μετά τι; που θα μείνουν, τι αλλο θα δουν που θα περιηγηθουν. στους βρώμικους δρόμους μας;
στις γεμάτες τραπεζοκαθίσματα πλατείες μας; τι θα δουν το κάστρο και την Αχαια Κλάους του Καραπάνου;
Σημερα αυτά ειναι υπόθεση δύο-τριών ωρών. Αναρωτιέμαι πολλές φορές οσοι αναρωτιέστε μερικά πράγματα αν τα έχετε σκεφτεί βάζοντας κάτω το μυαλό σας και οχι τη περιέργη μεγαλομανία σας. Δεν καταλαβαίνω.

panagiotisandriopoulos είπε...

Τους φίλους σχολιαστές που με ρωτούν ή προβληματίζονται για τα Πρωτοκλήτεια και την τύχη του θρησκευτικού τουρισμού εν Πάτραις, παραπέμπω σ' ένα περσινό άρθρο μου για το θέμα
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2008/10/blog-post_22.html

Ανώνυμος είπε...

@ 2.50΄της 2-11
Μήπως θα μπορούσες αδελφέ εν Χριστώ
να μας πεις ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ με το σχόλι-
ό σου; Κυρίως ΠΟΙΑ ΝΥΧΤΑ άρχισε, και ποιος ο δημιουργός της;!!

Ανώνυμος είπε...

@10.30' της 2-11
ΕΝΝΟΩ, αδελφέ εν Χριστώ, ότι εφαρμόστηκε η χειμερινή ώρα και η ημέρα έχει λίγες ώρες διαθέσιμες για πολυπληθείς εκδηλώσεις αλλά και τουριστικές εξορμήσεις!!

Related Posts with Thumbnails