Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΤΑΒΕΝΕΡ



Σήμερα, 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα παλαιά Τυπικά της Εκκλησίας γιορτάζεται η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, δηλ. το θαύμα που έγινε στην Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη αρχές του 10ου αιώνος.
Ο Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός είδε, κατά τη διάρκεια αγρυπνίας, την Παναγία να σκεπάζει με το ιερό της μαφόριο τους πιστούς και την Πόλη.
Αυτή η όχι και τόσο γνωστή Θεομητορική γιορτή (στην Ελλάδα μεταφέρθηκε στις 28 Οκτωβρίου, ως ευχαριστήρια στην Υπέρμαχο Στρατηγό για την προστασία της στο έπος του '40) γιορτάζεται πανηγυρικά στη Ρωσία.
Ο ορθόδοξος άγγλος συνθέτης Τζον Τάβενερ εμπνεύστηκε από την Αγία Σκέπη και έγραψε το έργο The Protecting Veil. Μια αριστουργηματική σύνθεση για τσέλο και έγχορδα γραμμένη πριν 21 χρόνια και για πολύ καιρό στα hits της σύγχρονης μουσικής.
Σας προτείνουμε να ακούσετε ολόκληρο το έργο του Τάβενερ, αγαπητοί συνοδίτες.
Και θα διαπιστώσετε πώς ένας σύγχρονος συνθέτης γονιμοποιεί κατά τρόπο πρωτοποριακό την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Στην Ιδιωτική Οδό και η Προσευχή της καρδιάς του Τάβενερ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια γιαυτη την ανάρτηση. συντομη αλλά περιεκτικη μας δίνει μια πληροφορία που δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουμε τοσο για το θρησκευτικο της μερος οσο και το μουσικό.

Δ.Γ.

Anastasios είπε...

Καλημέρα. Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Όταν δεν βρίζεις, είσαι πολύ δημιουργικός. Καλό μήνα και καλή ψήφο

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα με υγεία και κάθε καλό! Συνέχιζε τη δημιουργική δουλειά, που κάνεις στο ιστολόγιό σου και "σ' όσους
αρέσουμε για τους άλλους ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕ- ΣΟΥΜΕ"!!!

TheFunkyKingston είπε...

Εύγε

Related Posts with Thumbnails