Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

"ΣΗΜΕΡΟΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ..." από τον π. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΦΙΡΦΙΡΗ



Σήμερα, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ακούω τον αείμνηστο διακο - Διονύση Φιρφιρή στο δοξαστικό των αίνων της εορτής από τις περίφημες ηχογραφήσεις του Μανόλη Χατζηγιακουμή (σειρά Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής, Ανθολογία πρώτη).

Ευτυχώς ο Μ. Χατζηγιακουμής ηχογράφησε ολόκληρο το Δοξαστάριο του Ιακώβου Πρωτοψάλτου, το οποίο έψαλλε ο διακο - Διονύσης στις πανηγύρεις του Αγίου Όρους. Για το συγκεκριμένο μέλος ο Χ''γιακουμής σημειώνει:

"Το δοξαστικό του Iακώβου πρωτοψάλτου στην Ύψωση του Tιμίου Σταυρού Σήμερον προέρχεται ηχ πλ β’, είναι ένα απλό δείγμα από το σύνολο του ηχογραφημένου Δοξασταρίου. Kαι στο δοξαστικό αυτό η μακρά λειτουργική χρήση (το έψαλλε επίσης για πολλά χρόνια στην I. M. Ξηροποτάμου) έχει δώσει στην ερμηνεία ιεροπρέπεια μοναδική και γνησιότητα. H απαράμιλλη εκφραστική δύναμη του πατρός Διονυσίου βρίσκεται εδώ σε μια κορυφαία της στιγμή. Στην εκτέλεση αποτυπώνονται εξαίρετα τα πνευματικά αισθήματα της ικεσίας, του δέους και, κυρίως, της χαράς για τη λύτρωση και τη σωτηρία του κόσμου. H εκφραστικότητα της ερμηνείας συμβαδίζει και εδώ απόλυτα με τις έννοιες του κειμένου και τη μελική τους διατύπωση. Έτσι, η αρχική περιγραφική είσοδος και πρόοδος του μέλους κορυφώνεται έντονα, μέσα σε μια σπάνια ψυχική μέθεξη, στις έσχατες μουσικές φράσεις (αυτόν ασπασώμεθα τη χαρά και τω φόβω, και δια την σωτηρίαν ην παρέχει τω κόσμω). Tο δοξαστικό αυτό, όπως ψάλλεται, δείχνει ανάγλυφα πόσο ανυπολόγιστης σημασίας γεγονός είναι η ηχογράφηση του Δοξασταρίου του Iακώβου που μας άφησε ο μακαριστός Γέροντας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails