Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ


Στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σήμερα η Μαρία Αντωνιάδου μας παρουσιάζει τους "Ισχυρούς των ισχυρών της Ορθοδοξίας", ήτοι τους πρωτοπρεσβυτέρους Άλεξ Καρλούτσο (διακονεί στις ΗΠΑ και θεωρείται το "μάτι" του Οικουμενικού Πατριάρχη) και Νικολάι Μπαλασώφ (ο "σιδερένιος" βραχίονας του Πατριάρχη Μόσχας και δεύτερος τη τάξει του "Υπουργείου Εξωτερικών" της Ρωσικής Εκκλησίας).
Είχαμε σχολιάσει αμέσως την δήλωση Μπαλασώφ στην Κωνσταντινούπολη, την στοιχούμενη στη λογική των αριθμών. Την αναπαράγει με ...νόημα σήμερα η καλή δημοσιογράφος:
"Ως μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρωσίας που συνόδευσε πριν από 15 ημέρες τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο στην επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Νικολάι Μπαλασώφ υπενθύμισε τη σκληρή πραγματικότητα. Με δηλώσεις του επισήμανε ότι σήμερα στην Πόλη ζουν 10.000 ρώσοι ορθόδοξοι οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται, ενώ αντίθετα η ορθόδοξη ελληνική κοινότητα απαριθμεί μόλις 1.500 μέλη. Οι επισημάνσεις του προκάλεσαν την οργή των ελληνοφώνων κληρικών... Αλλά ο πρώην χημικός ξέρει πάντα γιατί λέει κάτι, πότε το λέει και κυρίως τα όσα πρεσβεύει με τα όσα λέει... ".
Μου κάνει εντύπωση η παρατήρηση της Μ. Αντωνιάδου ότι ο Ν. Μπαλασώφ "υπενθύμισε τη σκληρή πραγματικότητα"!
Εδώ υπάρχει μια ακόμα πιο σκληρή! Αδυσώπητη θα έλεγα! Ότι οι Σλάβοι Ορθόδοξοι, με τους Ρώσους στην αρχηγία, υπερτερούν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια των Ελληνοφώνων!!!
Άρα; Μήπως τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής θα έπρεπε να παραδώσουν την σειρά τους στην Μόσχα, αφού αντικειμενικά σαρώνει στους αριθμούς;
Νομίζω ότι τέτοιες εκτιμήσεις είναι πολύ ...ύποπτες!...
Και θλίβομαι πιο πολύ διότι κάποιοι Έλληνες μπαίνουν σ' αυτή την ...τσαρική λογική.
Το θέμα μου δεν είναι το πρωτείο της Ελληνόφωνης Ορθοδοξίας έναντι της Σλαβικής, αλλά η λογική που αναπτύσσεται, η οποία είναι ολωσδιόλου αντιεκκλησιολογική και, αν καλλιεργηθεί, άκρως επικίνδυνη για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον.
Ο Σάλος.

Ανώνυμος είπε...

η αλήθεια είναι όμως, για να είμαστε δίκαιοι, ότι το οικουμενικό Πατριαρχείο ονομάστηκε οικουμενικό επειδή είχε στη δικαιοδοσία του το μεγαλύτερο μερος της οικουμένης τότε που ήταν γνωστή και επομένως του μεγαλύτερου αριθμού πιστών,δεν είναι παράλογο και η Ρωσία να στηριχθεί στο ίδιο επιχείρημα, εκτός του ότι πλέον το πατριαρχείο έπαυσε να κηρύττει την ορθοδοξία όπως παλιότερα και ο πατριάρχης και άλλοι έχουν υποπέσει σε κανονικά παραπτώματα που επιφέρουν την καθαίρεσή τους (συμπροσευχές κλπ)

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΤΩΡΑ! ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΟ!!! Ο ΑΚΡΟΤΑΤΟΣ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ. ΜΟΝΟ Η "ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΡΩΜΗ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο "ΑΓΙΟΣ" ΡΩΣΙΑΣ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΗΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΕΙ, ΗΤΟΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ! ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΜΟΣΧΑΣ, ΠΡΟΩΘΗΣΑΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ, ΕΠΑΝΑΡΡΑΨΑΤΕ ΤΟΝ ΔΙΗΡΗΜΕΝΟ ΧΙΤΩΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΩ, ΚΑΙ ΔΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΘΑ ΦΩΤΙΣΕΙ! ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.......

Related Posts with Thumbnails