Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ


Μάγεψαν τα μικρά αηδόνια στα Λαγκάδια


Του Περικλή Καπετανόπουλου

Από την Απογευματινή

Με το λαϊκό στοιχείο να υποχωρεί και την έντεχνη ερμηνεία και μουσική παιδεία να κυριαρχεί, πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας, το Σάββατο 25 Ιουλίου, ο 36ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού, με συμμετοχή δεκάδων ερασιτεχνών ερμηνευτών και μουσικών, το 80% των οποίων ήταν νεαρής ηλικίας.

Βρέθηκα και εγώ στο χωριό των ονομαστών μαστόρων του Μοριά, με πρόσκληση του δημάρχου Στάθη Κούλη, ως εκπρόσωπος της «Α», η οποία ήταν χορηγός επικοινωνίας του μοναδικού και ιστορικού αυτού θεσμού.
Το χωρίο ήταν γεμάτο κόσμο, που είχε έρθει για τη γιορτή, Λαγκαδινούς και «μουσαφίρηδες» που γέμιζαν ασφυκτικά τη μικρή πλατεία του χωριού, που «κρέμεται» κυριολεκτικά πάνω από τη ρεματιά, που στο βάθος της κυλά το λαγκαδινό ρέμα, σε 850 μέτρα υψόμετρο.


Προκριματικές στο Δημαρχείο
Στην πρώτη επίσκεψη μου στο Δημαρχείο, Σάββατο μεσημέρι, συνάντησα έξω από την πόρτα δεκάδες ανθρώπους, μεγάλους και μικρούς, να κάνουν πρόβα τα κομμάτια που θα έπαιζαν σε λίγο, ενώπιον της κριτικής επιτροπής, η οποία συνεδρίασε στο ισόγειο του κτιρίου. Οι διαγωνιζόμενοι ξεπέρασαν τους 30 και προέρχονταν από πολλές περιοχές της χώρας μας, εκτός από την Πελοπόννησο. Ο μέσος όρος ηλικίας κάτω των 30. Οι μισοί από 13 έως 25 ετών. Αν αυτή η τάση συμμετοχής των νέων ανθρώπων συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, και δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, που οφείλεται σε προσωπικές γνωριμίες, τότε μπορεί να ελπίζει βάσιμα κανείς, ότι ο διαγωνισμός θα έχει συνέχεια και στο μέλλον.


Από την ολιγόλεπτη παραμονή μου, στο χώρο των προκριματικών ακροάσεων, ανάμεσα στα πολλά όμορφα τραγούδια που άκουσα, εντυπωσιάστηκα από δύο νέα παιδιά, τον Μηνά Τσαβδάρη και τη Μαίρη Ρούσσου από τη Σύρο, που έπαιζαν το παραδοσιακό τραγούδι «Δεν είναι εδώ κοντά χωριό» με γκάιντα και τουμπί, και τα συνόδευε στο τραγούδι ο δάσκαλος τους Ιωσήφ Πρίντεζης, από τον πολιτιστικό σύλλογο του όμορφου Φοίνικα.

Αγία Παρασκευή και θέατρο διαγωνισμού
Μετά τους προκριματικές ακροάσεις, η Επιτροπή επέλεξε τελικά δεκαεπτά ερμηνευτές και μουσικούς, για να διαγωνιστούν το ίδιο βράδυ ενώπιον του κοινού, στην πανέμορφη τοποθεσία της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Λαγκάδια, πάνω στο δρόμο για την Τρίπολη, πριν τα Σβόρνα.
Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με τσιμεντένιες κερκίδες, που μπορεί να είναι λειτουργικές για τη φιλοξενία του κόσμου που συρρέει από παντού, για να παρακολουθήσει την όμορφη γιορτή του δημοτικού μας τραγουδιού, πλην όμως δεν ταιριάζουν καθόλου με τη μορφολογία του εδάφους, ενώ αποτελούν αισθητική παραφωνία, στη μέση ενός σπάνιου σε ομορφιά τοπίου.


Πολλές οι πολιτικές παρουσίες
Ας σημειωθεί ότι εδώ και πολλά χρόνια ο διαγωνισμός του Δημοτικού Τραγουδιού δεν αποτελεί μόνο μουσικό γεγονός, αλλά έχει και πολιτική διάσταση.
Δεν μπορούσε να γίνει λοιπόν και φέτος διαφορετικά.

Ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μαζί με τους βουλευτές Πέτρο Τατούλη και Δημήτρη Ρέππα ήταν οι εκπρόσωποι της ελληνικής Βουλής, στήριξαν με την παρουσία τους το θεσμό που ενισχύει την πλούσια μουσική μας παράδοση.
Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι που ανηφόρισαν στα αρκαδικά βουνά. Ανάμεσά τους διακρίναμε το δήμαρχο Ηλίου Νίκο Ζενέτο, το δήμαρχο Καματερού Νικήτα Καμαρινόπουλο κ.ά. Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί πολιτευτές του νομού, παλιοί και νέοι.
Παρόντες ήταν και οι Λαγκαδινοί πολιτικοί, Κώστας Γείτονας βουλευτής, Νίκος Χουντής ευρωβουλευτής και Γ. Δασκαλάκης πρώην υπουργός και βουλευτής.
Αλλά εκτός από την κεντρική πολιτική σκηνή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρούσα ήταν και η τοπική Εκκλησία, με επικεφαλής το Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμία.


Βραβεία Κριτικής Επιτροπής
Μετά από μια μουσική πανδαισία, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, η Κριτική Επιτροπή απένειμε τα εξής βραβεία:
Δημοτικό τραγούδι: Πρώτο βραβείο, στον Κωνσταντίνο Λοΐζο από τη Γαστούνη Ηλείας, δεύτερο βραβείο στον Κωνσταντίνο Τηγάνη από το Ήλιον και τον Ηλία Τυροβολά από την Τρίπολη, τρίτο βραβείο στην Ουρανία Σαραντοπούλου και στη Βασιλική Βρατσίστα από τα Τρίκαλα.
Δημοτική μουσική: Πρώτο βραβείο στον Θεόδωρο Κουρακλή από το Κομπότι Ηπείρου, δεύτερο βραβείο στον Μηνά Τσαβδάρη και τη Μαίρη Ρούσσου από τη Σύρο, τρίτο βραβείο στον Ιάσονα Κτενά από τη Λευκάδα. Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος. Ο δήμαρχος Λαγκαδίων Στάθης Κούλης τίμησε με αναμνηστική πλακέτα ένα μέλος της Κριτικής Επιτροπής, την πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Ο φετινός διαγωνισμός διέφερε σε πολλά σημεία σε σχέση με τους προηγούμενους. Αναλυτικότερα: Η συμμετοχή στον τελικό διαγωνιστικό μέρος τραγουδιστών με λαϊκή παιδεία, που είχαν διδαχθεί το τραγούδι στα χωριά τους και το ερμήνευσαν βιωματικά, περιορίστηκε αισθητά. Κυριάρχησαν οι μαθητές μουσικών σχολών, που ερμήνευσαν ή έπαιξαν, με μεγάλη τεχνική κατάρτιση, από καλά έως άριστα, άλλα χωρίς «ψυχή», ουσιώδες συστατικό του δημοτικής μουσικής και του δημοτικού τραγουδιού.


Βραβεία κοινού
Με τη θέρμη των χειροκροτημάτων του και τις επιδοκιμασίες, μετά από κάθε τραγούδι ή μουσικό σκοπό, το κοινό «έβγαλε» τα δικά τους αποτελέσματα.
Τίμησε με θερμό χειροκρότημα τον Κ. Λοΐζο, που ερμήνευσε με αυθεντικό τρόπο «α λα παλαιά» την Τζαβέλαινα, όπως την άκουγα μικρό παιδί από τον παππού μου, το γέρο Κώστα, τα χειμωνιάτικα βράδια, κοντά στο παραγώνι.
Μεγάλη ήταν η δεξιοτεχνία στο κλαρίνο του Θεόδωρου Κουρακλή, που ακολουθεί τα «χνάρια» της μεγάλης ηπειρώτικης σχολής, με το βαρύ νοσταλγικό και συνάμα λυπητερό παίξιμό του, στα «Κλάματα της ηπείρου» μάγεψε το κοινό.
Πολλά υποσχόμενες ήταν και οι ερμηνείες του Κωνσταντίνου Καραχάλιου από το Άστρος Κυνουρίας με το τραγούδι «Μοναχογιός ο Κωνσταντής», του Σωτήρη Αργύρη με τον οργανικό σκοπό «Θάλασσα Λεβεντοπνίχτρα» που έπαιξε στο σαντούρι του, του Νικολακόπουλου Παναγιώτη από τα Μυρώνεια Ηλείας, που τραγούδησε τον παλιό σκοπό της τάβλας, «Μικρός αϊτός επέταγε», της Αγάπης Καραγιώργου από τη Ρόδο με το κωνσταντινουπολίτικο νοσταλγικό σκοπό «Νεχάβεντ Λόγκα» και της κ. Γεωργακοπούλου με το περίφημο κλέφτικο «Βασίλω Αρχόντισσα». Όλες οι προαναφερόμενες ερμηνείες και τα μουσικά κομμάτια βρήκαν θερμή ανταπόκριση από τους θεατές.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύιρε Ανδριόπουλε θα σας παρακαλούσα να επικοινωνήσετε στο παρακάτω email προκειμένου να μου δώσετε το δικό σας email και να σας στειλεω ένα κείμενο για το Blog σας.

Related Posts with Thumbnails