Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ - ΠΡΟΒΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ


Σάββατο 25 Ιουλίου το απόγευμα, στον ανοιχτό χώρο - στάδιο (διόλου μικρό) στην Αγία Παρασκευή στα Λαγκάδια Αρκαδίας, οι μουσικοί που θα διαγωνιστούν κάνουν πρόβα ήχου. Η ορχήστρα επί σκηνής συνοδεύει τους διαγωνιζόμενους, και οι τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίζονται από τον έχοντα τον γενικό συντονισμό Βασίλη Οικονόμου.





Αναδημοσιεύω εδώ σχετικό άρθρο για τον 36ο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια, της εφημερίδας
Απογευματινή, η οποία ήταν και χορηγός επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης.




Ο διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού στα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι μια γοητευτική ιστορία, «που πάει κόντρα στα σημεία των καιρών» και μετρά ήδη 36 χρονοκύκλους δημιουργικής παρέμβασης στο χώρο της παράδοσης και του πολιτισμού.
Στο χώρο που δημιούργησε ο δήμος, με τη βοήθεια των απανταχού Λαγκαδινών, κοντά στο ναό της Αγίας Παρασκευής, θα διεξαχθεί και φέτος ο μουσικός διαγωνισμός, στον οποίο έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος μόνον ερασιτέχνες, τραγουδιστές και μουσικοί. Η πρωτοβουλία αυτή των Λαγκαδινών ξεκίνησε το 1973, με δύο στόχους: Να τιμηθεί η εθνική πολιτιστική κληρονομιά και να ενισχυθεί η διάδοση της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης, που παραμένει ζωντανή, κυρίως στα ορεινά χωριά της πατρίδας μας. Όλες οι δημοτικές αρχές, από τότε μέχρι σήμερα, συνέβαλαν, στο μέτρο των δυνάμεών τους, στην επιτυχία και την ανάπτυξη του θεσμού.
Σήμερα είναι καιρός να γίνει το επόμενο βήμα, γιατί ο διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού, μοναδικός στην Ελλάδα, εκτός από παρόν, δικαιούται να έχει και μέλλον.
Την ευθύνη του καλλιτεχνικοί μέρους του διαγωνισμού την έχει ειδική κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από γνωστές προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών: Γιώργος Παπαδάκης (πρόεδρος), μουσικοσυνθέτης, ερευνητής της ελληνικής μουσικής λαογραφίας, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, μουσικός-θεολόγος, Νίκος Καρατάσος, μουσικός-πρόεδρος σωματείου επαγγελματιών μουσικών, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, μουσικός-πιανίστα, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Κώστας Γιαννακόπουλος και την παρουσίαση θα κάνει η Νατάσα Πετρούλια. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι ευθύνη του Βασίλη Οικονόμου.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ερμηνευτές άνω των 15 ετών και μουσικοί παραδοσιακών οργάνων άνω των 10 ετών.
Τα βραβεία για τους νικητές είναι τρία ανά κατηγορία (ερμηνευτές και μουσικοί) και συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο. Μετά το διαγωνιστικό μέρος, θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, λαϊκό γλέντι, με αυθεντική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι πρωίας στην πλατεία του χωριού, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο, στη «μεσαριά».
Η «Α» τιμώντας τη δημοτική μας παράδοση και την πρωτοβουλία του Δήμου Λαγκαδιών, είναι χορηγός επικοινωνίας του 36ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού κι εκπρόσωπός της θα παραστεί στις εκδηλώσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails