Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΔΙΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ CD ΠΑΤΡΙΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ

Δίφωνο
Ιούνιος 2009

Στήλη: Κλασική Μουσική
Κριτική: Λιάνα Μαλανδρενιώτη

ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ
ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ - ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Η παρούσα δισκογραφική πρόταση ετέθη στον Θάνο Μικρούτσικο από τον ερευνητή Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο τον Οκτώβριο του 2004, εν όψει της Πάτρας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006.
Στόχος, να ανασυρθούν από τη λήθη έργα Πατρινών συνθετών. Ο ίδιος συνθέτης εκ Πάτρας, θέλοντας να τιμήσει τρεις σπουδαίους Πατρινούς συνθέτες, τον Δημήτριο Λιάλιο (1869-1940), τον Ανδρέα Νεζερίτη (1897-1980) και τον Θεόφιλο Κάββουρα (1930-1974), προχώρησε στην πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση των κουαρτέτων τους. Η διαδικασία της υλοποίησης της ιδέας διεκόπη με την αποχώρηση του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος τότε κατείχε θέση καλλιτεχνικού διευθυντή.
Σήμερα και έπειτα από περιπέτειες, χάρη στη Legend, έχουμε στα χέρια μας έναν πολύτιμο δίσκο με έργα Ελλήνων δημιουργών. Το πρώτο έργο του δίσκου είναι το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4 σε ρε μείζονα του «Ευρωπαίου συνθέτη από την Πάτρα» Δημητρίου Λιάλιου, το οποίο έγραψε το έτος 1927, έργο με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.
Ακολουθεί το Κουαρτέτο εγχόρδων, σε ρε μείζονα, του Ανδρέα Νεζερίτη, γραμμένο το 1937 με πλούσια μελωδικά στοιχεία. Και, τέλος, το Κουαρτέτο εγχόρδων του Θεόφιλου Κάββουρα, έργο με εμφανείς επιρροές από κουαρτέτα του Σοστακόβιτς. Οι άψογες ερμηνείες ανήκουν στο περίφημο Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει ο σπουδαίος σολίστ στο βιολί Γιώργος Δεμερτζής (με την πρώτη του σύνθεση: Γιώργος Δεμερτζής βιολί, Δημήτρης Χανδράκης βιολί, Χαρά Σειρά βιόλα, Απόστολος Χανδράκης βιολοντσέλο).
Ένα ακρόαμα ενδιαφέρον, ευχάριστο, με πολύ καλό ήχο και εξαιρετικής σπουδαιότητας για όσους συλλέγουν έργα Ελλήνων δημιουργών.
Στο δίγλωσσο καλαίσθητο ένθετο του δίσκου παρέχονται αρκετές πληροφορίες.
Ένα μπράβο στους συντελεστές, με την ευχή να ολοκληρώσουν το όραμά τους, ανασύροντας από τη λήθη και άλλους Πατρινούς σπουδαίους συνθέτες.

1 σχόλιο:

Aντώνης είπε...

θαυμάσιο! η ουσία είναι στην τελευταία ευχή που εύχομαι και εγώ να την πραγματοποιήσεις!

Related Posts with Thumbnails