Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΞΕΝΟΣ ΗΜΗΝ...


Eλευθεροτυπία -Σήμερα

Συνέντευξη του Αρχιμανδρίτου π. Προκόπιου Πετρίδη, προϊσταμένου Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

Λέει μεταξύ άλλων ο π. Προκόπιος:

Θα μου πείτε τώρα, είναι σωστό η Ελλάδα να δέχεται τόσα κύματα μεταναστών; Μπορεί να τα αντέξει; Και εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί και θεωρώ ότι είναι άδικο να είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δέχεται τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα. Εγώ είδα με τα μάτια μου ένα πατέρα να είναι χωμένος στον κάδο των σκουπιδιών, να βγάζει από κει ένα κουλούρι και να το δίνει στο παιδί του να το φάει. Νομίζω ότι κανένας Ελληνας δεν θα έμενε ασυγκίνητος μπροστά σε αυτή την εικόνα».

Παρ' όλ' αυτά, εσείς κάτω από αυτή την πίεση, διακόψατε το έργο σας.

«Σταμάτησε προσωρινά, για να καταλαγιάσουν τα πράγματα. Δεν μπορούμε να βάζουμε συνέχεια λάδι στη φωτιά. Θα βρούμε άλλους τρόπους να τους βοηθήσουμε αν υπάρχει ανάγκη. Το συσσίτιο το διατηρούμε. Κάθε μέρα προσφέρουμε φαγητό σε 150 άτομα, Ελληνες και ξένους. Αδίκως μας κατηγορούν ότι βοηθάμε μόνο τους ξένους. Είναι ψέμα. Βοηθάμε και τους Ελληνες».

Εχετε δεχτεί απειλές;

«Υπήρξαν. Και σκληρές εκφράσεις και προσπάθεια προπηλακισμού. Οι απειλές προήλθαν από άτομα παραπληροφορημένα. Δεν ήρθαν από άτομα που γνώριζαν την πραγματικότητα. Δεν αντέδρασα όμως σε όλα αυτά. Αντιλήφθηκα αμέσως ότι πρόκειται περί παραπληροφορήσεως και διαπίστωσα με λύπη ότι σκόπιμα παραπληροφορήθηκαν από ορισμένους ανθρώπους που έχουν προσωπική εμπάθεια κατά της Εκκλησίας».

Τι εννοείτε;

«Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Από κει και πέρα βγήκαν και είπαν ότι ο πατήρ Προκόπιος ενδιαφέρεται μόνο για τους αλλοδαπούς. Δεν υπάρχει ψευδέστερο από αυτό που είπαν».

Φοβηθήκατε;

«Οχι, για ποιο λόγο να φοβηθούμε; Για την καλοσύνη μας πρέπει να αισθανόμαστε ενοχή και φόβο; Εχω αναφερθεί και στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος αυτή τη γραμμή έχει, υπέρ της ενισχύσεως και βοηθείας των αναξιοπαθούντων, αδιακρίτως γλώσσης, φυλής, χρώματος κ.λπ.».


Αυτό το τελευταίο δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση των "ανθρώπων της Εκκλησίας". Κληρικοί και λαϊκοί εμφορούνται από τόνους ρατσισμού. Δυστυχώς... Για το θεαθήναι μπορεί να δώσουν ένα πιάτο φαΐ, αλλά στην ουσία οι όποιοι "ξένοι" είναι αφόρητοι! Χαλάνε την στερεότυπη θρησκευτικότητά τους. Ο π. Προκόπιος Πετρίδης κάνει το αυτονόητο και είναι στο στόχαστρο των Ελλήνων συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν έχουν διδαχθεί από τους ποιμένες τους τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση των ξένων. Η ευαγγελική περικοπή της Μελλούσης Κρίσεως παραμένει εισέτι άγνωστη για την πλειοψηφία των χριστιανών.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να κάνει πολύ δυναμικότερες κινήσεις για να απαλλάξει τους πιστούς της από σύνδρομα ξενοφοβίας, ρατσισμού κ.λ.π. Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει την επαναστατικότητα του κηρύγματος του Ιησού. Και η θεσμική Εκκλησία, αλλά και οι πιστοί πρέπει να ανησυχούμε για το κατά πόσο έχουμε σχέση με τον ελάχιστο αδελφό μας, δηλ. με τον Κύριό μας.


10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς που ακόμα υπάρχουν τέτοιοι παπάδες που κινούνται σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου και όχι με το δόγμα ακραίων (δεξιών) κομμάτων

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια μας είναι γνωστή η περι-
κοπή της Κυριακής των Απόκρεω, αλλά
υπάρχει και το μεγάλο ΑΛΛΑ΄!Ποιο εί
ναι αυτό; Το ότι καταντήσαμε ΞΕΝΟΙ
στη χώρα μας, το ότι πλημμυρίσαμε α
πό ανθρώπους ΠΑΝΤΕΛΩΣ ξένους από κάθε άποψη: Θρησκευτική, πολιτισμι-κή, νοοτροπίας διαφορετικής, εγκλη-
ματικότητας και άλλων, που πληρώ-
νουμε, ως συνέπεια της ανικανότητας
των πολιτικάντηδων να διαφυλάξουν τα σύνορα της χώρας. Βεβαίως κι αυ-
τοί είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, μπορεί όμως και από άποψη χώρου και από άποψη υ
πηρεσιών η Ελλάδα να τους εξυπηρε-τήσει;; Και μια που το ιστολόγιο εκπέμπεται από την Πάτρα ο κ. ιδι-
οκτήτης του δε βλέπει το ΧΑΛΙ μας;!
Εμείς που κατοικούμε στο αρκτικό διαμέρισμα ξέρουμε και την εικόνα στο χάλι και υφιστάμεθα τις οχλή- σεις των "μεταναστών" να τους
ελεήσουμε! Ποιους όμως και ΠΟΣΟΥΣ;
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΊΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΎΣΑ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η Εκκλησία αντί να διαπαιδαγωγεί Χριστιανούς, παράγει οπαδούς σε στυλ "Θύρα 13" και "Θύρα 7".
Αντί να καλλιεργεί την αγάπη στον συνάνθρωπο ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία κλπ, προωθεί την αντίληψη "εμείς οι σωστοί , οι εκλεκτοί του Θεού,οι πιστοί και όλοι οι άλλοι οι παρακατιανοί".
Ο χριστιανοφασισμός σ' όλο του το μεγαλείο!

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχουν εφαρμογή τα λόγια του ευαγγελίου που επικαλέισαι κ. ιστολόγε στην περίπτωση των λαθρομεταναστών. Πήξαμε εμείς και αυτοί δεν κερδίζουν τίποτα. Μονο αν τους ενθάρρυναν να μείνουν στον τόπο τους θα μπορούσε να ισχύσει το χωρίο απο την αποψη της υλικής βοηθειας. Δεν αντιλαμβάνεσαι οτι γινόμαστε ΟΛΟΙ θύματα των διάφορων δουλέμπορων;
Αφήστε τις δηθεν χριστιανικές εξάρσεις σε τέτοια θέματα, ειναι επικίνδυνο και βοηθάει άλλους που δεν πρέπει να βοηθήσετε.

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει σε κανένα χριστιανικό βιβλίο ότι άλλους πρέπει να βοηθάμε και άλλους όχι. Μήπως έχω μείνει πολύ πίσω;

Ανώνυμος είπε...

μα εσεις ολοι εχετε προ πολλου καταργήσει τα χριστιανικό βιβλία που θεωρείτε κατάλληλα μονο για την "πλέμπα" τώρα τα ξαναθυμιθήκατε; αλλα οπωσδήποτε δεν γράφουν τα βιβλία οτι πρέπει να βοηθάμε τους εκμεταλευτές των ανθρώπων (γραφε δουλέμποροι και διακινητές λαθρομεταναστών)εχεις μεινει πολύ πίσω ανώνυμε 1.58

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

κ. Δ.Γ. το "δεν βοηθάω τους πρόσφυγες επειδή έτσι βοηθάω τους δουλέμπορους" είναι πρόφαση για να κρύψω τον ρατσισμό μου. Αλλά ξέχασα εσύ δεν είσαι ρατσιστής!
Πολύ θα ήθελα να μάθω που λέει η Αγία Γραφή ότι πρέπει να κάνουμε διακρίσεις στη βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 6.34 ειμαι ρατσιστής, δεν θέλω να γίνεται της κακομοίρας στην πατρίδα μου για να νομίζεις εσύ και οι όμοιοι σου οτι εισαι προοδευτικός, χριστιανός και υπερασπιστής των αδυνάτων. απο κάτι τέτοιους σαν και σένα υποφέρει η χώρα ολόκληρη. δεν θα ξανααπαντήσω γιατι δεν καταλαβαίνεις. το μυαλό σου εχει φυράνει απο τις διάφορες θεωρίες που σου εχουν υποβάλει.

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

κ. Δ.Γ., σου ζητώ συγγνώμη γιατί σε παρεξήγησα.
Νόμιζα ότι είσαι ευσεβής Χριστιανός και ανθρωπος της Εκκλησίας, σαν τους περισσότερους που γράφουν σ' αυτό το ιστολόγιο.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Οι "υπερορθόδοξοι" λένε ότι το "αγαπάτε αλλήλους" και το "αγαπάτε τους εχθρούς σας" απευθύνεται στα μέλη της ίδιας κοινότητας, χριστιανικής ή εθνικής.. Φαίνεται εγώ ήμουνα μπούφος που, διαβάζοντας αυτή την εντολή, μικρό παιδί ων, μου ήρθε στο μυαλό κατευθείαν ότι αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως! Ήρθαν μετά οι χριστιανορθόδοξοι "θεόπνευστοι", ξερόλες, εθνικιστές και στρατόκαυλοι και έδωσαν τη δική τους ερμηνεία... Εύγε, πάντα τέτοια! Και το Χριστό δεν τον σταυρώσαν οι Εβραίοι, όπως λέτε, κύριοι εθνικόφρονες.... αλλά οι Γραμματείς, Φαρισαίοι και το ιερατείο της εποχής, οι τότε παπαδο-θεολόγοι με δύο λόγια!

Related Posts with Thumbnails