Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΞΙΦΙΡ ΦΑΛΕΡ ΤΗΣ Α. ΚΑΚΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Χθες το βράδυ στην αίθουσα του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αθηνάς Κακούρη Ξιφίρ Φαλέρ (Καστανιώτης) στην Πάτρα.
Ο καιρός δεν επέτρεψε η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στον κήπο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Οι διοργανωτές, το βιβλιοπωλείο Μεθενίτη εν προκειμένω, φρόντισαν εγκαίρως να ειδοποιηθεί ο κόσμος κι έτσι δεν υπήρξε αναβολή της εκδήλωσης. Έγινε κανονικότατα στην αίθουσα που γέμισε από πατρινούς,οι οποίοι ήλθαν να τιμήσουν την διακεκριμένη πατρινή συγγραφέα.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο νομικός και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας και η φιλόλογος Σοφία Χριστοπούλου. Στο τέλος έκαμε κάποιες καίριες επισημάνσεις η κ. Αθηνά Κακούρη και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.
Πάντα σ' αυτές τις παρουσιάσεις η κ. Κακούρη κλέβει την ...παράσταση με την φυσικότητά της, τον ρεαλισμό της και το χιούμορ της. Έτσι και χθες. Σου περιγράφει πώς οι ήρωες της ζωής της, τύποι της καθημερινότητας, από τα παιδικά της χρόνια ακόμα, μεταμορφώνονται σε ήρωες των μυθιστορημάτων της. Και σκέπτομαι πως εκλείπουν πια οι συγγραφείς που μπορούν να αποτυπώσουν την αστική ηθογραφία και πραγματικότητα του παρελθόντος.
Αυτό για την Α. Κακούρη είναι κάτι το φυσικό, αφού αναβλύζει ως βίωμα.

Αναφορικά με το ...πολιτικό σκέλος του Ξιφίρ Φαλέρ, όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν περιβάλλεται την αχλύ του μύθου, η Α. Κακούρη απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι οι Γάλλοι θεωρούν μεγάλο τον Ναπολέοντα, αλλά συζητούν ακόμα την περίπτωσή του. Δεν έκλεισε το θέμα με το "μέγας". Άρα, πρέπει και οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι καλό είναι να μην γυρεύουμε πια ιδεολογικά δεκανίκια και στεγανά ή να απλουστεύουμε πράγματα που από τη φύση τους είναι σύνθετα. Και ο χρόνος θα δείξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails