Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Συνθέσεις από τη Λόγια Μουσική Παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και τραγούδια από την Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική
Κήπος Σκαγιοπουλείου, 21.00


Ξεκινούν απόψε (ώρα 21.00) στον Κήπο του Σκαγιοπουλείου οι "Μουσικές Κυριακές του Ιουνίου" με την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας.
Oι "Μουσικές Κυριακές του Ιουνίου" μετρούν ήδη έξι χρόνια ζωής. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος του επιτυχημένου αυτού θεσμού είναι ο Ευγένιος Βούλγαρης (φωτό). Η Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ξεκίνησε τα μαθήματά της το 1999, με υπεύθυνο τον Χρήστο Τσιαμούλη, που στα έξι χρόνια της παρουσίας του στην Πάτρα την καθιέρωσε στο χώρο των σπουδών της Ανατολικής Μουσικής Παράδοσης. Από το 2005 υπεύθυνος της Σχολής είναι ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Ιδού το φετινό πρόγραμμα των "Μουσικών Κυριακών":

Σήμερα
Συνθέσεις από τη Λόγια Μουσική Παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και τραγούδια από την Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική.
Η Ορχήστρα της Σχολής Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, σε μία συναυλία βασισμένη σε παλαιές φόρμες (fasli), που προσεγγίζονται με νέο τρόπο τόσο θεματολογικά όσο και εκτελεστικά.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009
Μουσική από την "κοιλάδα των αλόγων", την περιοχή της Καππαδοκίας.
Μέσα από τα τραγούδια και τους σκοπούς της περιοχής παρουσιάζεται μια σημαντική μουσική παράδοση που για αιώνες βρέθηκε στα σύνορα των μεγάλων μουσικών πολιτισμών της Ανατολής.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
Το Αστικό Λαϊκό Τραγούδι του Μεσοπολέμου.
Το "ρεμπέτικο τραγούδι", όπως το γνωρίσαμε στις προπολεμικές ηχογραφήσεις, με μια σύγχρονη ενορχήστρωση, που προκύπτει ως αποτέλεσμα της έρευνας της καταγωγής των μελωδικών του γραμμών και των τρόπων εναρμόνισής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συναυλίες δεν χρησιμοποιείται ηχητική υποστήριξη, χάριν του φυσικού ήχου οργάνων και φωνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Ευγένιος Βούλγαρης σημειώνει σημειώνει για τις "Μουσικές Κυριακές": "Συνάντησαν τη γενέθλια εικόνα τους στην παρέα, στη συνάντηση, στο κοινό ταξίδι, στην εκμάγευση της μουσικής συνέργειας. Αλλά και στην πρόκληση και πρόσκληση για εν-τοπισμούς χώρων και σχέσεων που συναιρούν την καθημερινότητα και το σπουδαίο, αποτελούν αφορμή συνεύρεσης του διαφορετικού και του οικείου, εμπνέουν αμετάκλητες αναχωρήσεις και αέναες επιστροφές…
Σε εποχές εξατομίκευσης και μονοτονίας στις “Μουσικές Κυριακές” μας σμίγουμε στην αντίπερα όχθη του πολιτισμού. Σε ένα μη συμβατικό παραστασιακό χώρο, σμίγουμε τις φωνές μας ανασκαλεύοντας τους βιωμένους χρόνους που η οικειότητα της αυλής ανακινεί… συμμετέχουμε στα χνάρια της πολύτιμης λαϊκότητας, σχεδιάζουμε και αυτοσχεδιάζουμε τις σχέσεις μας και πέρα από αυτές, αφηνόμαστε στο χάδι της μουσικής έκφρασης
Στις Μουσικές Κυριακές μας αφουγκραζόμαστε μια άλλη καθημερινότητα και αναζητούμε τα χρώματα και τις οσμές μιας άλλης μουσικής εμπειρίας…

Μαζί μας στις νυχτωμένες ώρες των κοινών μας εξομολογήσεων και των διαφυγών του νου και της καρδιάς σάς καλούμε όλους να γίνετε συμπορευτές μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails