Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΚΡΑΤΑΙΑ ΩΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΑΠΗ από τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΙΚΟ



Κατά την συναυλία του συνόλου μας Πολύτροπον στην Αθήνα, πριν μια βδομάδα, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών του Καθηγητή π. Κωνσταντίνου Μπέη, αποτολμήσαμε και μια δική μας προσέγγιση στο περίφημο "Κραταιά ως θάνατος αγάπη" από τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι.

Στον ιστορικό δίσκο το ερμηνεύουν μοναδικά η ιέρεια Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός.
Οι στίχοι είναι από το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντος (από το 7ο και 8ο Άσμα). Μια ιδιοφυής στιγμή του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος, ούτως ή άλλως, έγραψε ιστορία με τον Μεγάλο Ερωτικό, μελοποιώντας τα αριστουργήματα της ελληνικής ποίησης στη διαχρονία της.

Στο τέλος της συναυλίας μας ο καθηγητής π. Κ. Μπέης (φωτό) μας είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το Κραταιά ως θάνατος αγάπη, με το οποίο κλείσαμε την εκδήλωση:

"Είναι συγκίνησις να ψέλνετε ή να τραγουδάτε το Άσμα Ασμάτων του Χατζιδάκι και τούτο γιατί ακριβώς πριν από 27 χρόνια ένα βράδυ στο σπίτι μας, παρακαλούσα ολόθερμα τον μακαρίτη τον Μάνο Χατζιδάκι, ενόψει ακριβώς του Άσματος Ασμάτων: «Γράψε θρησκευτική μουσική». Κι εκείνος έλεγε: «Δεν μου πάει, δεν μου πάει».
Τι κρίμα, έφυγε ενώ μπορούσε να μας αφήσει θαυμάσια θρησκευτική μουσική.
Αλλά αποδώσατε με τέτοια θρησκευτικότητα, γιατί ο Χατζιδάκις το έχει βιώσει, και μου το έχει πει, ως ερωτικό, ως κατ’ εξοχήν ερωτικό ξέσπασμα, όχι απλώς άσμα. Αλλά το είπατε με τέτοια θρησκευτική κατάνυξη που ειλικρινά αγγίξατε πολλές ευαίσθητες χορδές όχι μόνο της δικής μου καρδιάς, αλλά όλων. Ακόμα ένα μπράβο".
Στο βίντεο που ακολουθεί ακούστε την αξεπέραστη, κλασική ερμηνεία του άσματος Κραταιά ως θάνατος αγάπη. Ο Χατζιδάκις δεν έγραψε θρησκευτική μουσική με τη στενή έννοια. Γιατί με την πλατιά όλη του η μουσική είναι βαθιά πνευματική και η αντίληψή του για το τραγούδι ολότελα υψηλή. Εξ' ου και θεωρούσε κάθε συναυλία του "εκκλησιαστικό γεγονός", όπου οι άνθρωποι δεν πάνε για να εκτονωθούν ή να διασκεδάσουν, αλλά να κοινωνήσουν τέχνης και ακριβής αισθητικής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικό τραγούδι, μελωδία.. απ τα πιο υπέροχα του Μάνου όπως και ολόκληρος ο δίκος που το περιέχει ο Μεγάλος Ερωτικός.. εξαιρετικές, διαχρονικές, αιώνιες ερμηνίες !

Όποιος δεν τον άκουσε ας δώσει βάση !

Στις εποχές που ζούμε ο πολιτισμός μας ήταν αυτός, κάποτε !

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΟΙ & ΚΟΡΕΣ του Απόλλωνα !

Related Posts with Thumbnails