Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1916 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Vous avez pris, l’Alsace et la Lorraine
Mais notre coeur, vous ne l'aurez jamais!
Vous avez pu, germaniser la plaine,
Mais notre coeur,
vous ne l'aurez, jamais!

(Έχετε πάρει την Αλσατία και την Λωρραίνη, / μα την καρδιά μας δεν θα την πάρετε ποτέ! / Μπορέσατε να εκγερμανίσετε την πεδιάδα, μα την καρδιά μας δεν θα την πάρετε ποτέ!)
Η Αθήνα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ζωντάνεψε σε μια μοναδική βραδιά την περασμένη Δευτέρα (1 Ιουνίου) στο Μουσείο Μπενάκη. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς η αγαπημένη κυρία της λογοτεχνίας μας Αθηνά Κακούρη. Αφορμή το τελευταίο έργο της, το επιτυχημένο μυθιστόρημά της Ξιφίρ Φαλέρ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η κομψότητα και η αρχοντιά που διακρίνουν τόσο τη συγγραφέα όσο και το πνευματικό της «τέκνο» βρήκαν ιδανικό χώρο φιλοξενίας τις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη. Το ακροατήριο μεγάλο, είχε κατακλύσει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο του Μουσείου. Στο τραπέζι της βιβλιοπαρουσίασης την Αθηνά Κακούρη περιστοίχιζαν ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης και οι συγγραφείς Χρήστος Χωμενίδης και Γιάννης Ευσταθιάδης, οι οποίοι και είχαν προσκληθεί να μιλήσουν για το βιβλίο.


Ο Χρήστος Χωμενίδης επεσήμανε την πανθομολογούμενη νεότητα και φρεσκάδα της σκέψης και της γραφής της Αθηνάς Κακούρη και διαπίστωσε την ήπια κριτική ματιά της συγγραφέως απέναντι στα πολιτικά πάθη της εποχής που διαδραματίζεται το Ξιφίρ Φαλέρ.

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης προσέγγισε το μυθιστόρημα μέσα απ’ τις δυο του ιδιότητες, εκείνη του συγγραφέα κι εκείνη του ραδιοφωνικού παραγωγού (Η νήσος των θησαυρών, με σπάνιες και ανέκδοτες ηχογραφήσεις, στο Τρίτο Πρόγραμμα). Έτσι, στην αρχή μίλησε διά ζώσης κι αναφέρθηκε στη φινέτσα της γραφής αλλά και στη σκηνοθετική σύλληψη του Ξιφίρ Φαλέρ, ενώ στη συνέχεια έδωσε τη σκυτάλη στο μουσικό του alter ego: ακούσαμε ηχογραφημένη «εκπομπή» με τις μουσικές και τα τραγούδια που «άκουσε» ο πολύς Γιάννης Ευσταθιάδης πίσω από τα τυπογραφικά στοιχεία του μυθιστορήματος.

Πολεμικοί σκοποί, εμβατήρια, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά τραγούδια, αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες και επιθεωρήσεις, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία την εποχή του πρώτου μεγάλου πολέμου, ζωντάνεψαν στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη και πρόσθεσαν με το κομψό τους ηχόχρωμα στην ατμόσφαιρα της εκδήλωσης. Έβλεπες στα πρόσωπα των ακροατών μια συγκίνηση και μια νοσταλγικότητα (των μεγαλυτέρων) κι έναν ενθουσιασμό και μια ευχάριστη ανταπόκριση (των νεωτέρων) – ακόμη κι οι φύλακες του Μουσείου συμμετείχαν με χαμόγελο ικανοποίησης στο γεγονός!
(Και μια «παράδοξη» στιγμή: ακούσαμε τον βασιλικό θούριο «Του αϊτού ο γιος» στις αίθουσες του Μουσείου που ίδρυσε ο βενιζελικός Αντώνης Μπενάκης! Μας χωρίζει σχεδόν ένας αιώνας από την εποχή του εθνικού διχασμού...)

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στην υπέροχη ταράτσα του Μουσείου Μπενάκη με μια πολύ ευχάριστη γεύση που άφησε σε όλους το ταξίδι στην Αθήνα του Ξιφίρ Φαλέρ.

Το γαλλικό πολεμικό άσμα «Vous avez pris, l’Alsace et la Lorraine», που κατέγραψε η συγγραφέας στο πρώτο κεφάλαιο του Ξιφίρ Φαλέρ, είναι του 1870 και το ακούσαμε σε μια σπάνια ηχογράφηση από τον Γιάννη Ευσταθιάδη, ο οποίος τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Οι Γάλλοι τραγουδούν πως "την καρδιά μας δεν θα την πάρετε ποτέ", όμως η κυρία Κακούρη έχει κατακτήσει την καρδιά μας για πάντα!»

Δελτίο τύπου για την εκδήλωση μπορείτε να δείτε και στον ιστότοπο των εκδόσεων Καστανιώτη, εδώ.

Οι υπέροχες φωτογραφίες προέρχονται από τον ιστότοπο των εκδόσεων Καστανιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails