Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

Στον Εσπερινό της Αγάπης στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο φακός του Νίκου Μαγγίνα ...συνέλαβε τις αντιθέσεις που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Μια σλαβόφωνη ορθόδοξη με το μαντίλι για την προσευχή (αριστερά), χαρακτηριστικό των σλάβων ορθοδόξων γυναικών, συνοδευόμενη από μια φίλη της μουσουλμάνα (δεξιά).
Αυτό ακριβώς το πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης διακηρύσσει πάντα το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλλιεργώντας τον διαθρησκειακό διάλογο.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία στο Νιχώρι μαζί περνούνε όλοι... Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι και καθολικοί από κοινου αγωνίζονται για τη νέα εποχή...

Ας σοβαρευτούμε λίγο... Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει τελείως και ο Κύριος να φυλάξει... Ο συγκρητισμός παίρνει τραγικές διαστάσεις... Κρίμα... Κρίμα... Κρίμα... Δε μπορώ να φανταστώ τί συνέπειες μπορεί να έχουν όλα αυτά. Στο παρελθόν πάντως δεν είχαν καλές...

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτό είναι συγκρητισμός τότε ο Μωάμεθ είναι Αλβανός κι εγώ Αζντέκος.

Ανώνυμος είπε...

Προ ετών όταν είχα επισκευθεί το Πατριαρχείο, υπήρχε στην είσοδο ένα μηχάνημα ανιχνευτής μετάλλων. Στην είσοδο ήταν ένας κύριος ο οποίος με πολύ χιούμορ μας έλεγε: "Μη περνάτε απ' αυτό το μηχάνημα γιατί ανιχνεύει τις αμαρτίες".
Με αφορμή το σχόλιο του ανώνυμου 22-4 4:00 μμ, προτείνω να τοποθετηθεί στις εισόδους όλων των εκκλησιών ένα ανάλογο μηχάνημα που να ανιχνεύει τους γνήσιους ορθόδοξους, όπως τους εννοεί αυτός, ώστε να μη μπορεί να μπαίνει μέσα όποιος κι όποιος, σύμφωνα και με τη διδασκαλία του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, μη γράφετε ο καθένας με το περιπαικτικό στυλ που του αρέσει: το σχόλιο του blogger και ο παραλληλισμός της απλής εισόδου μιας μουσουλμάνας σε ορθόδοξο ναό με το θρησκευτικό συγκριτισμό και το διαθρησκειακό διάλογο (!) είναι προφανώς άστοχος: και στο Άγιον Όρος πηγαίνουν πολλοί ξένοι μη ορθόδοξοι, αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα συμμετοχή του Αγίου Όρους σε... διαθρησκειακό διάλογο! 'Αλλο πράγμα η "ειρηνική συνύπαρξη" και άλλο ο "διαθρησκειακός διάλογος", τα οποία ο blogger τα έχει στην ίδια φράση!

Συμφωνώ με την ουσία (όχι το ύφος) του 1ου σχολίου και θα πρέπει όλοι να αναρρωτηθούμε αν ο λεγόμενος "διαθρησκειακός διάλογος" και η συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε κατασκευάσματα τύπου "Συμβούλιο των Εκκλησιών" έχει σκοπό τον ευαγγελισμό των αλλοθρήσκων με τις αλήθειες της πίστης μας ή αντίθετα την εύρεση μιας "κοινής συνισταμένης" όλων των θρησκειών και τη δημιουργίας μιας νεοεποχιτικής "πανθρησκείας", στην οποία η χριστιανική διδασκαλία θα είναι ένα μέρος μόνο (αντίθετα με το υπό του Απ. Παύλου λεγόμενο ότι το Άγιον Πνεύμα "οδηγήσει ημάς εις πάσαν αλήθειαν").

Related Posts with Thumbnails