Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

"ΑΓΙΟΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ, ΑΓΙΟΣ Ο ΚΑΗΜΟΣ, ΑΓΙΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ"


Aκούω την μεγάλη Μαρία Φαραντούρη να τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη με την Ορχήστρα των Χρωμάτων που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις και διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Πρόκειται για ηχογράφηση συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και κυκλοφορήθηκε τώρα από τη Legend.
H Μαρία Φαραντούρη με συγκινεί όλο και πιο πολύ πλέον. Όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης. Συνέλαβα τον εαυτό μου να ακούει, κάποιες χρονικές περιόδους, περισσότερο Θεοδωράκη από Χατζιδάκι - εγώ ο Χατζιδακικός!
Τα τραγούδια που ερμηνεύει στο δίσκο αυτό η Φαραντούρη γνωστά και αγαπημένα. Τα 'χει πει χιλιάδες, ίσως, φορές. Το ξεχωριστό στοιχείο εδώ είναι ότι η υπέροχη, πλατιά φωνή της δένει με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, για την οποία έκαναν ειδικές και εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών του Θεοδωράκη οι εξαιρετικοί μουσικοί Τάσος Καρακατσάνης, Γιάννης Σαμπροβαλάκης και Κώστας Γανωσέλης.

Ξεχωρίζω δύο τραγούδια σε στίχους του Πατρινού και φίλου ποιητή Διονύση Καρατζά: Δέντρα νερού και Αυτοκτονία εφέδρου μηνός από τα Λυρικότερα. Ο ίδιος ο Θεοδωράκης έχει δηλώσει πως "με τα "Λυρικότερα" του Διονύση Καρατζά, καθώς και με τη "Βεατρίκη" του ίδιου ποιητή, έκανα στην αρχή της δεκαετίας του '80 τη στροφή στα τραγούδια μου, εγκαταλείποντας κατά ένα μεγάλο μέρος τα λαϊκίζοντα στοιχεία και πηγαίνοντας προς μια περισσότερο έντεχνη ως προς τη μορφή και λυρική ως προς το περιεχόμενο μουσική γραφή".
Τα Λυρικότερα πρωτοκυκλοφόρησαν στη Γερμανία, όπου και ηχογραφήθηκαν την άνοιξη του 1996, και έτυχαν θερμής υποδοχής από κοινό και κριτικούς. Στην Ελλάδα δε νομίζω πως αυτός ο κύκλος τραγουδιών έχει προσεχθεί όπως θα 'πρεπε. Στην δε Πάτρα, τη γενέτειρα του Δ. Καρατζά, στην πόλη που συνειδητά ζει ο ποιητής, δεν έχει γίνει, απ' όσο γνωρίζω, μια συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη να τραγουδάει τους μελοποιημένους από τον Μίκη στίχους του.

Ας είναι... Εγώ κρατώ βαθειά μέσα μου την φωνή της Φαραντούρη να τραγουδάει μοναδικά το υπέροχο ασματικό τρισάγιο του Διονύση Καρατζά: "Άγιος ο Έρωτας, Άγιος ο Καημός, άγιος ο θάνατος, ελέησον ημάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails