Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ Α.Θ.ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

ΕΙΣ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
28 Φεβρουαρίου 2009


Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριε Ιερώνυμε,
Ιερώτατοι Αδελφοί άγιοι Αρχιερείς,
Κύριε Περιφερειακέ Έφορε Προσκόπων Λέσβου,
Αγαπητοί Πρόσκοποι,

Με πολλήν ευχαρίστησιν ευρισκόμεθα πάντοτε εν μέσω νέων, ιδιαιτέρως όταν αυτοί αγωνίζωνται να ενστερνισθούν και να υπηρετήσουν πανανθρωπίνους αξίας και ιδανικά. Το αυτό ισχύει και τούτην την στιγμήν που ευρισκόμεθα ανάμεσα εις τους Προσκόπους της Λέσβου, δια τα εγκαίνια του Εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού σας Κέντρου «Ιωάννης και Αθανασία Κοντέλλη», κομίζοντες την στοργήν και ευλογίαν της εν Κωνσταντινουπόλει πνευματικής Μητρός του Γένους Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Βασικόν σύνθημα του Προσκοπισμού είναι το «Έσο έτοιμος». Το ίδιο ακριβώς σύνθημα, αλλά με διαστάσεις αι οποίαι εκτείνονται μέχρι την αιωνιότητα, προβάλλει και η Εκκλησία. Ζητεί από τον άνθρωπον να είναι έτοιμος όχι μόνον δια να πράξη το καλόν ανά πάσαν στιγμήν, όχι μόνον δια να κάμη υπακοήν εις το θέλημα του Θεού, όχι μόνον δια να υποστή κάθε θυσίαν χάριν του «πλησίον», δηλ. του συνανθρώπου του, και χάριν του Ευαγγελίου, αλλά και έτοιμος δια την προσωπικήν του συνάντησιν με τον Χριστόν και δια την ενώπιον Αυτού παράστασιν και λογοδοσίαν.


Το σύνθημα «Έσο έτοιμος» η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου βλέπομεν ευχαρίστως ότι το έχει επεκτείνει και εις το καίριον θέμα του περιβάλλοντος. Βεβαίως, η αγάπη προς την φύσιν αποτελεί βασικήν συνιστώσαν του προσκοπικού ιδεώδους. Όμως αι ραγδαίαι δυσμενείς εξελίξεις εις βάρος του περιβάλλοντος παγκοσμίως, επιβάλλουν έγκαιρον αφύπνισιν, διαρκή εγρήγορσιν και συστηματικήν ανάπτυξιν, περιβαλλοντικής και οικολογικής συνειδήσεως, όσον γίνεται ενωρίτερον, δηλαδή αισθήματος ευθύνης απέναντι εις την Δημιουργίαν, την οποίαν ο Θεός ενεπιστεύθη εις τον άνθρωπον, «εργάζεσθαι και φυλάττειν» αυτήν. Είναι, λοιπόν, αξιέπαινος η προσπάθεια του Προσκοπισμού να εκπαιδεύση τους νέους εις τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, εις τρόπους στοιχειώδους αντιμετωπίσεως εκτάκτων περιβαλλοντικών καταστροφών, αλλά, προπαντός, εις ζητήματα περιβαλλοντικής οικονομίας και προλήψεως των χειροτέρων. Η σωτηρία του πλανήτου μας, δηλαδή του σπιτιού μας, είναι κοινή υπόθεσις όλων μας, και όλοι, από το μικρότερο παιδί μέχρι τους μεγαλυτέρους, δυνάμεθα να συμβάλωμεν εις αυτήν κατά δύναμιν. Και επειδή έχομεν ενώπιόν μας Χριστιανούς Προσκόπους, τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπενθυμίζομεν πατρικώς ότι η αγία Θρησκεία των πατέρων μας, πρώτη αυτή μας διδάσκει να σεβώμεθα το όλον περιβάλλον, έμψυχον και άψυχον, ως διαχειρισταί του, οι οποίοι θα αποδώσωμεν λόγον εις τον Θεόν δι’ αυτό, και δια το πώς, εις ποίαν κατάστασιν, θα το κληροδοτήσωμεν εις τας μετά από ημάς γενεάς.

Η διδασκαλία και το ήθος της Ορθοδοξίας είναι απολύτως αντίθετα εις τον καταναλωτισμόν, την εγωϊστικήν απόλαυσιν των αγαθών και την κατάχρησιν του κόσμου, δηλαδή εις όλους εκείνους τους παράγοντας, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την υφισταμένην εξωφρενικήν οικολογικήν κρίσιν. Ο Χριστός και η Εκκλησία διδάσκουν την ευχαριστιακήν χρήσιν του κόσμου, την ολιγάρκειαν, την εγκράτειαν, την οποίαν και καλούμεθα ιδιαιτέρως να εξασκήσωμεν από μεθαύριον, κατὰ την Αγίαν και Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, και ακόμη την ταπείνωσιν, την αγάπην, η οποία περικλείει όχι μόνον τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα και τα φυτά, τον βαθύν σεβασμόν εις την τάξιν της Δημιουργίας και τους φυσικούς νόμους, οι οποίοι περιφρονούμενοι εκδικούνται, την εκτίμησιν του κάλλους της, διότι ο Θεός τα πάντα εν σοφία, εν αγάπη και εν καλαισθησία εποίησεν.
Η Λέσβος, με το απαραμίλλου κάλλους και μοναδικής ποικιλίας φυσικόν κάλλος της, αλλά και με την ωραίαν ρωμέϊκην παράδοσιν και ορθόδοξον ευσέβειάν της και το υψηλόν πολιτιστικόν επίπεδόν της, αποτελεί ιδεώδη τόπον δια την καλλιέργειαν περιβαλλοντικού φρονήματος υγιούς, εδραζομένου επί στερεών χριστιανικών βάσεων. Συγχαίροντες, λοιπόν, εγκαρδίως την Τοπικήν Εφορείαν Προσκόπων, αλλά και τον δωρητήν του κτηρίου, ευχόμεθα πλήρη επιτυχίαν των σκοπών του εγκαινιαζομένου Προσκοπικού Εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού Κέντρου Ασωμάτου, εις τρόπον ώστε να γίνη υπόδειγμα και δι’ άλλα ανάλογα κέντρα εις άλλους τόπους.


Ευχαριστούμεν, τέλος, την Γενικήν Εφορείαν Προσκόπων Ελλάδος δια την τιμήν της απονομής εις ημάς της ανωτάτης προσκοπικής διακρίσεως του «Αργυρού Φοίνικος», την οποίαν και μετά συγκινήσεως αποδεχόμεθα, δια να μας ενθυμίζη καθημερινώς το «Έσο έτοιμος», το οποίον δια τον Πατριάρχην έχει την έννοιαν να είναι διαρκώς έτοιμος να αναλωθή υπέρ της Εκκλησίας και των πνευματικών του τέκνων, να γίνη θυσία χάριν του λογικού Ποιμνίου του Χριστού!
Από το μαρτυρικόν Φανάρι η αγάπη μας και η προσευχή μας θα σας συνοδεύουν, αγαπητοί μας πρόσκοποι! Να ζήτε, να προοδεύετε, και να είσθε πάντοτε έτοιμοι δια κάθε αγαθόν, φιλογενές και θεάρεστον έργον!

Tο ωραίο στιγμιότυπο της ημέρας: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει γενέθλια την 29η Φεβρουαρίου, ήτοι κάθε τέσσερα χρόνια. Οι Πρόσκοποι της Λέσβου θέλησαν να τιμήσουν τον Πατριάρχη και του έφεραν, κατά την διάρκεια της εκδήλωσής τους, τούρτα γενεθλίων την 28η Φεβρουαρίου. Και ο Παναγιώτατος έσβησε τα κεριά μαζί μ' έναν μικρό πρόσκοπο που είχε τα γενέθλιά του εκείνη την ημέρα!


Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο Νίκο Μαγγίνα για τις φωτογραφίες του που αποτύπωσαν την όλη εκδήλωση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη με τα όσα μας πληροφορείς αντί να προβάλεις μειώνεις τον Πατριάρχη. Τι δουλειά έχει με τους προσκόπους. Μήπως πρέπει να διάβαση το βιβλιαράκι του π. Χαραλάμπους Βασιλόπουλου για να μάθει;

Ανώνυμος είπε...

ρε φίλε πού ζεις; τι είναι αυτά τα βιβλιαράκια που διαβάζεις;! έχεις πάει ο ίδιος ποτέ να δεις τι είναι ο προσκοπισμός; εγώ που ήμουν και σε "ηγετικές" θέσεις δεν είδα κάτι μεμπτό και ύπουλο. αντίθετα εκεί οι νέοι μαθαίνουν το σεβασμό στους θεσμούς και τους νόμους, γίνονται κοινωνικά πρόσωπα με τόλμη και όχι φοβίες σαν τα παιδιά των οργανώσεων με τα κόμπλεξ. και τώρα που τα λέμε, οι οργανώσεις είναι μια εντελώς αποτυχημένη μίμηση του προσκοπισμού..

Related Posts with Thumbnails