Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ


Απόψε στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 με την οργανωτική φροντίδα του Ελληνικού Προξενείου του Μονάχου.
Ψυχή της σημαντικής εκδήλωσης η Πρόξενος κ. Άννα Κόρκα, η οποία μαζί με την φίλη μαέστρο και συνθέτρια Κωνστάντια Γουρζή έστησαν από πέρυσι την διαφορετική αυτή επετειακή προσέγγιση στο Μόναχο.
Λόγια ελληνική μουσική - σύγχρονοι έλληνες συνθέτες - παιγμένη αριστοτεχνικά από έλληνες και ξένους μουσικούς. Όλοι στην υπηρεσία ανάδειξης του νεοελληνικού μουσικού μας πολιτισμού, στις υψηλότερες εκφάνσεις του.
Και βέβαια το opus21musikplus, το πρωτοποριακό σύνολο της Κ. Γουρζή που, εκτός των πολλών άλλων, παρουσιάζει για δεύτερη φορά φέτος έλληνες συνθέτες - επί τη εθνική επετείω - σε μια πόλη όπως το Μόναχο, που είχε ανέκαθεν ιστορικούς δεσμούς με τον Ελληνικό πολιτισμό.
Πέρυσι είχα την μοναδική ευκαιρία να τραγουδήσω την Ιερατική Ποίηση της Κωνστάντιας Γουρζή στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου στην αντίστοιχη εκδήλωση, που περιλάμβανε έργα για σόλο πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων συνθετών των συνθετών Δημήτρη Λιάλιου, Αντίοχου Ευαγγελάτου, Στέφανου Γαζουλέα κ.α.
Φέτος, το θέμα είναι επίσης άκρως ελληνικό: «Θάλασσα – ηχητικές ακουαρέλες». Έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Γιώργου Κουρουπού, Αναστάση Φιλιππακόπουλου και σε πρώτη εκτέλεση δύο κομμάτια των Δημήτρη Μαραγκόπουλου και Μηνά Αλεξιάδη.
Ερμηνεύουν δύο πραγματικά σπουδαίοι μουσικοί! Η πιανίστρια Λορέντα Ράμου και ο κλαρινετίστας Γιάννης Σαμπροβαλάκης.

Στο Βερολίνο, η Πρεσβεία μας εκεί διοργανώνει απόψε πάλι μια ελληνική βραδυά στο περίφημο Μουσείο Bode με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και την Έλλη Πασπαλά, τραγούδι, να ερμηνεύουν Μάνο Χατζιδάκι και Κουρτ Βάϊλ. Περισσότερα δείτε εδώ.


Φωτό: Norbert Banik (από την περσινή επετειακή εκδήλωση στο Μόναχο)


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ακριβώς η Άλλη Ελλάς!

Related Posts with Thumbnails