Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ


Αχαΐα καθεύδουσα...
Υπάρχουν πολύ σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν και έχουν σχέση με την προβολή της Αχαΐας και της Πάτρας. Μόνον που δεν γίνονται γνωστά. Διότι επί των σημαντικών θεμάτων η περιοχή καθεύδει.
Στις 27 Φεβρουαρίου στην κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων (πού μυαλό για άλλα θέματα...), η Αχαΐα ετιμάτο στο μακρινό πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία, στο πρόσωπο του διακεκριμένου αρχαιολόγου Δρος Μιχάλη Πετρόπουλου.

Ενημερωτικά θα πρέπει να πούμε τα εξής:
Κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο οργανώνει την ετήσια μεγάλη διάλεξή του (Annual Lecture). Σε αυτήν τιμάται ένας αρχαιολογος για το σύνολο του επιστημονικού του έργου.
Στη φετεινή εκδήλωση το επίσημο τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο κ. Πετρόπουλος, διότι, όπως αναφέρθηκε από τον καθηγητή Bill Cavanagh κατά την προσφώνησή του, ο κ. Πετρόπουλος έκανε διεθνώς γνωστή την Αρχαιολογία της Αχαΐας.
Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά της τιμής αυτής έτυχε Έλληνας αρχαιολόγος.
Το θέμα της ομιλίας του κ. Πετρόπουλου ήταν "Ο ναός της Αρτέμιδος Αοντίας- της Αρτέμιδος που προκαλεί ανέμους δηλαδή-στη Ρακίτα".
Η διάλεξη αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων των Αγγλικών Πανεπιστημίων, αφού ήλθαν να την ακούσουν καθηγητές από το Λέστερ, το Καίμπριτζ, την Οξφόρδη, το Λίβερπουλ, κλπ., αλλά ακόμη και από Πανεπιστήμια της Σκωτίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, του Μπάρι της Ιταλίας και της Αμερικής.
Όπως φάνηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε στο αμφιθέατρο, το θέμα της ανακοίνωσης αυτής προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Έτσι, ο κ. Πετρόπουλος πρότεινε και έγινε ευχαρίστως δεκτό, στις άλλες διαλέξεις που δίνει το Πανεπιστήμιο, εκτός από τη μεγάλη ετήσια διάλεξή του, να κληθούν και να μιλήσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από την Αχαΐα, αφού και αυτοί έχουν πολλά σημαντικά να πουν.
Μια πρόταση υπέρ των συναδέλφων αρχαιολόγων της Αχαΐας και του έργου τους, που τιμά ιδιαιτέρως τον κ. Πετρόπουλο.

Την Πάτρα τιμά όμως ο κ. Πετρόπουλος και στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Έτσι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις 4 Μαρτίου σε εκτενές άρθρο με θέμα τα «Σημάδια» του Δία στο όρος Λύκαιον της Αρκαδίας, ο κ. Πετρόπουλος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αρκαδία, σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.
Η αρθρογράφος κ. Αγγελική Κώττη, κλείνει την συνέντευξή της με τα παρακάτω τιμητικά για τον κ. Πετρόπουλο λόγια:
«Ο Μιχάλης Πετρόπουλος σύντομα θα έχει, άλλωστε, πολύ χρόνο μπροστά του για συνεργασία με τους ξένους συναδέλφους του. Συνταξιοδοτείται εντός του 2009. Η αρχαιολογική υπηρεσία θα χάσει ένα πολύτιμο στέλεχός της - όχι όμως, ευτυχώς, και η επιστήμη».
Έξω λοιπόν η Αχαΐα πάει πολύ καλά.

Χαρά Γιαννοπούλου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χαίρομαι ιδιαιτέρως για τον καθ. Πετρόπουλο! σκληρό το άρθρο της κας Γιαννοπούλου και όμως αφυπνιστικό (ελπίζω).

Ανώνυμος είπε...

polu enidaferousa anafora.

pou tha mporousa na brw thn omilia tou K. Petropoulou kai thn afissa ths anakoinwnshs?

me timh

P. Alexopoulos

Politiki -Philologiki είπε...

Κύριε Αλεξόπουλε
Μπορείτε να απευθυνεθείτε στον κ. Πετρόπουλο
Το τηλέφωνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στήν Τρίπολη είνα:
2710 242745.
Εάν κάνετε κλίκ πάνω στήν αφίσα που δημσιεύεται παραπλεύρως, θα την δείτε σε μεγάλο μέγεθος.
Χαρά Γιαννοπούλου

Related Posts with Thumbnails