Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ


Tην ερχόμενη Παρασκευή, 20 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας, η Φιλαρμονική Εταιρεία - Ωδείο Πατρών και το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός, διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Για τον Γιάννη Ρίτσο θα μιλήσει η συγγραφέας Ρούλα Κακλαμανάκη, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον ποιητή και με το Πολύτροπον θα ερμηνεύσουμε - μετά από ευγενική πρόσκληση του Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Γ. Παππά - τον Επιτάφιο του Γ. Ρίτσου στην συγκλονιστική μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Η εκδοχή που θα παρουσιάσουμε με την φίλη σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και τον πολύτιμο συνεργάτη Τάσο Σπηλιωτόπουλο είναι για φωνή και πιάνο.
Η αντίληψή μου για τον Επιτάφιο του Θεοδωράκη είναι λυρική. Είμαι δηλ. πιο κοντά στην εκδοχή του Μάνου Χατζιδάκι με τη Νάνα Μούσχουρη, που ήταν και η πρώτη ηχογράφηση του έργου, παρά στην μεταγενέστερη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που είναι σαφώς πιο "λαϊκή". Με τη Δάφνη και τον Τάσο μελετούμε τις λεπτομέρειες προσδοκώντας να μας αγγίξει το ανοιξιάτικο αεράκι του Επιταφίου, μέσ' απ' το θρήνο και τις πασχαλιές μεσ' απ' τη νεκρή γη...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ κσλο σρθρο

Ανώνυμος είπε...

ποιό άρθρο;

Related Posts with Thumbnails