Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΕΝ ΟΨΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι

Μετά από ένα διάστημα απουσίας εξαιτίας εκπαιδευτικών λόγων στην Αθήνα, γύρισα πίσω στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να σας ενημερώσω για τα νέα της Ελληνικής κοινότητας, του αγαπημένου μας χωριού, του Νιχωρίου, αλλά και για τις καθημερινές εξελίξεις που καμώνονται στην Πόλη.
Ο προεκλογικός πυρετός διαφαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας αφού πλέον μας χωρίζουν λίγες μέρες από τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές στην Τουρκία που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μαρτίου. Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι Δήμοι έχουν γεμίσει τις πλατείες και τους κεντρικούς τους δρόμους με σημαιάκια των κάθε παρατάξεων, αλλά και μεγάλες αφίσες των υποψήφιων. Πολιτικά κιόσκια που «κατηχούν» το απρόθυμο πλήθος, αυτοκίνητα και πούλμαν (!) που περνούν αδιάκοπα από τους δρόμους διαλαλώντας προσεχείς ομιλίες ή κάνοντας διαφήμιση στον εκάστοτε πολιτικό, είναι συνήθεις πρακτικές. Φυσικά τα Μ.Μ.Ε δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Ιδιαίτερα τα βραδινά δελτία ειδήσεων προσκολλώνται στην διαμάχη των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων για το χρίσμα του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, του Kadir Topbaş εκπροσώπου του ΑΚΡ και σημερινού δημάρχου, και του Kemal Kılıçdaroğlu, εκπρόσωπου του CHP. Όσο αναφορά στις δημοσκοπήσεις το ΑΚΡ φαίνεται να είναι για ακόμη μια φορά ο κυρίαρχος της πολιτικής αναμέτρησης, αφού αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές στις περισσότερες μεγαλουπόλεις. Σημαντική απώλεια φαίνεται να είναι η Σμύρνη και οι γύρω περιφέρειες μιας και τα ποσοστά του CHP για άλλη μια φορά είναι υψηλά.


Ένας μικρός περίπατος στα κεντρικά σοκάκια της Πόλης θα σε κάνει να αναρωτηθείς αν οι υπέρογκες αυτές δαπάνες πρέπει να εφαρμόζονται, ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς όπου ολόκληρος ο κόσμος έχει υποκύψει στην παγκόσμια κρίση.
Το μόνο θετικό σε όλη την ψήφο υστερία είναι «τα έργα της τελευταίας στιγμής», αν και η αλήθεια είναι ότι η Κωνσταντινούπολη κάθε εποχή του χρόνου μοιάζει με ένα μεγάλο εργοτάξιο, εν αντιθέσει με την Αθήνα και τις αστικές πόλεις της Ελλάδας.

Με την σειρά τους και οι δημοτικές αρχές του Sarıyer προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με σκοπό την παραμονή τους και την επόμενη τετραετία στην λήψη αποφάσεων του ακραίου αυτού Δήμου. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την αναδόμηση κεντρικών δρόμων αλλά και δημόσιων χώρων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία του πράσινου.
Κάτω από την ομπρέλα της αναδόμησης, στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, τοποθετήθηκε από το Δήμο του Sarıyer μια μαρμάρινη διακριτική κρήνη που προσδίδει στο χώρο μια διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαμε συνηθίσει.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών, η μόνη μας ευχή είναι η νέα σύνθεση των Δημοτικών οργάνων να είναι περισσότερο ρηξικέλευθη και αποτελεσματική με στόχο μια πιο βιώσιμη πόλη, μια νέα Κωνσταντινούπολη.

Κωνσταντίνος Μαρούσης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γιατι αφεθηκε ασχολίαστη μιά τόσο σημαντική είδηση οπως οι δημοτικές εκλογές της Τουρκίας; τώρα τι θα γίνει; καταστροφή!!!!!θα μείνει αβοήθητο το πατριαρχείο και πως θα συνεχίσει τις ιντριγκες στην Εκκλησία της Ελλαδος.....φατε και μια εμμεση κατηγορία που δεν μοιάζουμε με τους τούρκους να κάνουμε τις πόλεις εργοτάξια οπς η Πόλη χαχαχα

Related Posts with Thumbnails