Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ





Πολύς κόσμος, φίλοι μου, χθες Κυριακή της Τυρινής στο Φανάρι. Προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάστησε στην Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό, όπου διαβάστηκε και ο
Κατηχητήριος Λόγος του Πατριάρχου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Το απόγευμα ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Α' Κατανυκτικό Εσπερινό στον Πατριαρχικό Ναό και στο τέλος, των Πατριαρχικών χορών ψαλλόντων το "Πάντων προστατεύεις αγαθή" προσκύνησε κατά την τάξιν την εικόνα της Παναγίας και ακολούθως "ο κλήρος και ο λαός ασπάζονται την δεξιάν του Πατριάρχου λαμβάνοντες συγχώρησιν παρ' Αυτού".
Ο Νίκος Μαγγίνας μας έστειλε τις αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ.
Καλή Σαρακοστή, αγαπητοί συνοδίτες.
Και "το της (αληθούς) νηστείας διαπλεύσαντες το μέγα πέλαγος, εις την τριήμερον Ανάστασιν καταντήσωμεν τού Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, τού σώζοντος τάς ψυχάς ημών".

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαρακοστή...άλλες χρονιές την τηρούσα έστω τις περισσότερες βδομάδες της αλλά φέτος που πρέπει να χάσω βάρος θα κάνω ''μοντέρνα'' νηστεία!
Βασικά μπορεί να έχει οφέλη η νηστεία της εκκλησίας, πχ υιοθέτηση αυτο-πειθαρχίας στο φαγητό, αποτοξίνωση, μείωση χοληστερίνης λόγω αποφυγής ζωικών λιπαρών, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ένα συνιστώμενο πρόγραμμα για απώλεια βάρους.
Οι διαιτολόγοι λένε ότι για να ξεγελάσουμε την πείνα πρέπει να καταναλώνουμε και τρόφιμα που προκαλούν αίσθημα κορεσμού, και από αυτά οι ζωικές πρωτείνες πχ χαμηλών λιπαρών γάλα/γιαούρτι/τυρί, άπαχο κρέας, αυγό, θεωρούνται πολύ χρήσιμα στη δίαιτα.
Επομένως η συστηματική αποχή από αυτά μοιραία προκαλεί τέτοια αίσθηση στέρησης, ώστε καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση των τροφών που επιτρέπονται στη νηστεία, με πιθανή συνέπεια την αύξηση του βάρους και γενικότερα τη μη ισορροπημένη λήψη διατροφικών στοιχείων.
Δηλαδή αποφεύγοντας τις ζωικές πρωτείνες στη νηστεία, στρεφομαστε για να πάρουμε ενέργεια σε τρόφιμα που κανονικά θέλουν μέτρο, όπως ψωμί, ζυμαρικά, λαδερά, πατάτες, ξηρούς καρπούς, φρούτα, αλλά και νηστίσιμα γλυκά και κρασί που επιτρέπονται.
Αφήνω το ότι αν έχει κάποιος υψηλό ζάχαρο, πράγμα συχνό στις μέρες μας, μια τετοια διατροφή σαφώς και αντενδείκνυται.
Επομένως αυτό που λένε κάποιοι ότι η νηστεία είναι η καλύτερη διατροφή δεν ισχύει ακριβώς. Είναι μια διατροφή με κάποια πλεονεκτήματα αλλά που μπορεί να κρύβει και κινδύνους.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη το 3ήμερο τελείωσε. Γράψε και τίποτα για να διαβάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Είναι γεγονός. Η άνοιξη μας έφτασε με βήματα γοργά. Και μ'αρέσει! Έτσι τη θέλω την άνοιξη: χαμογελαστή, γεμάτη καλή διάθεση και χρώμα.

Θέλω να φορέσει για κολώνια τα τριαντάφυλλα των κήπων και τη γαζία του αγρού. Να τραγουδήσω μαζί της την "άνοιξη" της Βόσσου και να μη με νοιάζει που φαλτσάρω στις ψηλές. Να στροβιλίζεται μαζί μου και να χορεύει, να με λούζει με θετική ενέργεια και να μη ζητά αντάλλαγμα. Να με αγκαλιάζει με τα μπράτσα της σαν κισσός, να λαχταρήσω να γίνω κι εγώ άνοιξη. Έτσι τη θέλω την εποχή αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Χοροστασία κατανυκτική και τυπικώς ακριβεστάτη! Από Παραθρονίου! Μετά χαζρανίου και άνευ μανδύου... ... ... ... ... ... ...

Ανώνυμος είπε...

τι ειναι το χαζράνιον( τουρκικη λέξη μοιάζει....)

Related Posts with Thumbnails