Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Στην Πόλη για Χριστούγεννα και ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Ο καθηγητής Χ. Γιανναράς, που δέχθηκε τις ευχές όλων εδώ για τα ονομαστήριά του, βρίσκεται στην Πόλη μαζί με τον γιό του Σπύρο, δημοσιογράφο στην Καθημερινή, πραγματικά ταλαντούχο. Τόσο τα άρθρα του στην εφημερίδα όσο και τα διηγήματά του, υπό τον τίτλο Ο Λοξίας που πρόσφατα εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Ίνδικτος, μας δίνουν ένα ουσιαστικό στίγμα γραφής του Σπύρου Γιανναρά.

Χθες το μεσημέρι, πριν την Πατριαρχική Τράπεζα, στην αίθουσα του θρόνου ζεστή, φιλική κουβέντα του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά με τον λόγιο και πολυσέβαστο και ποιητή, όντως Φαναριώτη, Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευάγγελο Γαλάνη. Η αίσθηση της συναναστροφής από τέτοιας ποιότητας ανθρώπους είναι μοναδική. Σου λένε μια κουβέντα ή σου αναπτύσσουν μια ιδέα ή μια εμπειρία και σε πάνε αλλού! Είτε ακούς τον Χ. Γιανναρά να μιλάει για τον λειτουργικό ρυθμό που επεσήμανε κατά την Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία στο Φανάρι, είτε τον Μητροπολίτη Πέργης να σου λέει για το τί μπορεί να είναι η Πόλη (από μυστήριο μέχρι λατρεία!) τα μαθήματα που μπορεί να πάρει κανείς δεν συγκρίνονται με τίποτα. Η αρχοντιά και η ποιότητα εδώ είναι καθημερινή τροφή.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία που περνάτε εκεί στην Κωνσταντινούπολη, κύριε Παναγιώτη!
Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να βγούμε από την καθημερινότητά μας!

Χρόνια πολλά να έχετε!

υ.γ. Σάς εκτιμώ από την εποχή του Ρίου.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πει κανείς για τον μεγαλύτερο φιλόσοφο που πέρασε από την Ελλάδα, τον Χρ. Γιανναρά...
Τι να πει κανείς...
Να τον έχει ο Θεός καλά...

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΕΡΓΗΣ Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ, Ο ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΑΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΒΑΣΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΘΡΟΝΟΥ! ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ Η ΠΟΛΗ! ΙΔΙΩΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ! ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΖΗΣΩ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΠΡΟ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΣΕΜΝΟΤΑΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΨΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ-ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΕΜΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ- ΜΕ ΑΜΦΙΤΡΥΟΝΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΘΕΙΟΤΑΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΥΠ'ΟΥΡΑΝΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ! ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ!

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητή Άννα Κ.

Σ'ευχαριστώ για τις ευχές σου και την καλή σου διάθεση.
Χρόνια πολλά και κάθε καλό σου εύχομαι από την Πόλη. Της οποίας η καθημερινότητα είναι πραγματικά συναρπαστική!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΗΣΗ

( Στον Σεβασμιώτατο Μητρ. Πέργης κ.κ. Ευάγγελο )


Για τα όνειρα που αφήσαμε κάποτες
για την γλυκοαπαντοχή που υπομένει ακόμα,
την Πόλη που λάμπει
την μέρα που αναθάλλει
και τους θρύλους που γίνεται
η μυστική των αιώνων συνάντηση.

Το αύριο στα χέρια του Θεού και των μαρτύρων.

Μάρτυρες και νεομάρτυρες,
δώστε τ΄ όνειρο να γίνει αλήθεια.
Η αλήθεια φως. Το φως της πασχαλιάς η φλόγα.
Πατρίδες του χθες να ‘ναι του σήμερα,
γενιές του σήμερα να κατοικήσουν αύριο,
δι’ ευχών Του.

π.Εμμανουήλ Εμμ. Γεωργιακάκης

Related Posts with Thumbnails